2 december 2011

Carrier IQ uitschakelen op de iPhone

Er is de afgelopen dagen was veel te doen over Carrier IQ. Het softwarebedrijf levert software waarmee het gebruik van een smartphone kan worden gelogd. In android toestellen wordt deze software gebruikt om het volledige gebruik van het toestel te loggen.

Ook in iOS zijn verwijzingen naar Carrier IQ software aanwezig, dit wordt bevestigd door Carrier IQ en Apple. Hierbij gaat het niet om de keylogger functionaliteit maar om metingen met betrekking tot de (netwerk) performance van de iPhone. Er is op de iPhone geen koppeling tussen de gebruikersinterface en de Carrier IQ software, hierdoor worden er geen toetsaanslagen, wachtwoorden of andere informatie opgeslagen.

Mocht je de Carrier IQ software willen uitschakelen op je iPhone dan is dat mogelijk via:

Instellingen ▸ Algemeen ▸ Info ▸ Diagnose en gebruik

In het scherm 'Diagnose en gebruik' heb je mogelijkheid om het verzenden van de diagnostische gegevens uit te schakelen met behulp van de optie 'Stuur niet'.

Onderin het scherm heb je mogelijk om de verklaring met betrekking tot de diagnostische gegevens en privacy te lezen. Hieronder vind je deze volledige tekst terug.

• Diagnostische gegevens en privacy

Apple wil graag dat u helpt bij het verbeteren van de kwaliteit van zijn producten en diensten. Uw apparaat kan automatisch diagnostische gegevens en gebruiksinformatie verzamelen en deze voor analyse naar Apple sturen — maar alleen als u dit uitdrukkelijk toestaat.

Diagnostische gegevens en gebruiksinformatie kunnen details bevatten over de specificaties van de hardware en het besturingssysteem, statistische gegevens over de prestaties en gegevens over uw gebruik van het apparaat en de apps. Uw identiteit kan niet worden achterhaald aan de hand van deze gegevens. Persoonlijke gegevens worden niet verzameld of worden verwijderd voordat de informatie naar Apple wordt gestuurd. U kunt de informatie bekijken door Instellingen te openen, op 'Algemeen' en vervolgens op 'Info' te tikken en onder 'Diagnose en gebruik' te kijken.

Als u erin hebt toegestemd om deze informatie naar Apple te sturen en u de 'Locatievoorzieningen' hebt ingeschakeld, kan ook de locatie van uw apparaat naar Apple worden gestuurd om te helpen bij het analyseren van problemen met de verbinding via draadloze of mobiele netwerken (bijvoorbeeld hoe zwak of sterk het mobiele signaal is op een bepaalde locatie). Deze diagnostische locatiegegevens kunnen de eenmaal per dag gemeten locatie van uw apparaat of de locatie waar een gesprek eindigt bevatten. U kunt 'Locatievoorzieningen' voor diagnostische gegevens uitschakelen wanneer u wilt. Hiervoor opent u Instellingen, tikt u op 'Locatievoorzieningen' en vervolgens op 'Systeem' en zet u de schakelaar voor 'Diagnose' uit.

U kunt het verzamelen van diagnostische gegevens ook helemaal uitschakelen. Hiervoor opent u Instellingen, tikt u op 'Algemeen' en vervolgens op 'Info' en kiest u 'Verstuur niet' onder 'Diagnose en gebruik'.

Om partners van Apple en andere ontwikkelaars te helpen bij het verbeteren van hun apps, producten en voorzieningen die bedoeld zijn voor gebruik met Apple producten, kan Apple dergelijke partners en ontwikkelaars voorzien van een deel van de diagnostische gegevens dat relevant is voor de apps, producten of voorzieningen van die partner of ontwikkelaar, zolang de diagnostische gegevens zijn samengevoegd of gepresenteerd op een wijze waardoor uw identiteit niet achterhaald kan worden.

Meer informatie vindt u in het privacybeleid van Apple op www.apple.com/nl/privacy.Reacties


 • Richard Brouwer

  2 december 2011 om 12:33

  Helder

 • patricia

  2 december 2011 om 13:14

  Idd. duidelijk!
  Bedankt appeltips.

 • Robert

  2 december 2011 om 19:35

  Dank voor de tip!

  En nu moeten we maar hopen dat het ook zo is. Op Android ‘lijkt’ het namelijk of je de applicatie uitschakeld… de werkelijkheid is echter anders!

  Zie ook: http://www.youtube.com/watch?v=T17XQI_AYNo#t=12m28s
  En: http://tweakers.net/nieuws/78489/carrier-iq-wij-bespioneren-smartphonegebruikers-niet.html

  Persoonlijk vind ik dit een werkelijk afschuwelijke ontwikkeling. Schamen ze zich nergens meer voor…?

 • youp.c

  2 december 2011 om 19:51

  Idd erg duidelijk, echter zie ik geen bezwaar als Apple hierdoor de gebruikerservaring kan verbeteren en evt. problemen kan vermijden.

 • Joeri

  2 december 2011 om 21:08

  iOS 5 only?

 • Roko

  3 december 2011 om 9:30

  Iemand een idee hoe je de reeds aangemaakte logs kan verwijderen? Mijn iPhone staat er tjokvol mee.

 • kris talks

  3 december 2011 om 23:03

  deze optie is niet the zien onder 4.2.1? ergens anders verdoken?

 • keeskrijnen

  3 december 2011 om 23:25

  Let maar op je gegeven worden toch weer opgestuurd zonder dat je het weet

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!