OS X Server

10.8OS X Server: De maximale e-mail berichtgrootte aanpassen

AppIcon.175x175-75In OS X Server (Mountain Lion) beperkt de standaardconfiguratie van de e-mail server de verstuurde berichten tot maximaal 10 MB. Berichten die groter zijn dan 10 MB worden afgewezen en niet verstuurd door de mail server.

De maximale berichtgrootte kan worden verhoogd of uitgeschakeld via het gebruik van het commando 'serveradmin' onder OS X Terminal (Programma's ▸ Hulpprogramma's).

Je kunt controleren welke maximale berichtgrootte momenteel is ingesteld met het commando:

sudo serveradmin settings mail:postfix:message_size_limit

De standaard IP range voor internetdeling aanpassen

networkDoor middel van de internetdeling optie in Mac OS X (cliënt en server) is het mogelijk je internet verbinding te delen met andere computers via je LAN of WiFi netwerk kaart. Een prima OS X feature die nagenoeg perfect werkt, alleen heeft het naar mijn mening één grote beperking.

Het is namelijk niet mogelijk om de IP range die wordt uitgedeeld te configureren via de internetdeling voorkeuren. Standaard wordt door internetdeling het subnet 192.168.2.0 gebruikt. Deze IP range kan problemen opleveren wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van VPN of een verbinding wilt maken naar een ander netwerk in de 192.168.x.x range.

In Mac OS X 10.5+ kan je de IP range zelf bepalen door een aanpassing te maken in de NAT settings die worden gebruikt door internet deling.

Een USB printer delen op OS X Server

Printer

Normaal gesproken is het niet mogelijk om een printer die verbonden is met een OS X server te delen in je netwerk. De OS X print server ondersteund standaard alleen maar Postscript compatible printers. Doormiddel van CUPS kan je alsnog je een USB printer delen met andere gebruikers op je LAN. Overigens is CUPS (Common Unix Printing System) op iedere Mac client en server standaard aanwezig!

Configureer je USB printer zoals je dat gewend bent doormiddel van de Systeemvoorkeuren ▸ Afdrukken en Faxen. Ga hierna naar Safari en open op je OS X Server de CUPS administration website deze kan je normaal gesproken terug vinden op de URL:

Update: OS X Server Admin Tools 10.5.7

servertools157

Vannacht heeft Apple een nieuwe versie beschikbaar gesteld van de OS X Server Admin Tools 10.5.7. De update is nu volledig compatible met de client en server versie van OS X 10.5.7. De meeste verbeteringen zijn terug te vinden op het gebied van Netboot/NetInstall.

De belangrijkste verbeteringen:

- Mogelijkheid om login en logout scripts te selecteren bij de login voorkeuren van Workgroup Manager.


Do NOT follow this link or you will be banned from the site!