9 januari 2010

Een USB printer delen op OS X Server

Printer

Normaal gesproken is het niet mogelijk om een printer die verbonden is met een OS X server te delen in je netwerk. De OS X print server ondersteund standaard alleen maar Postscript compatible printers. Doormiddel van CUPS kan je alsnog je een USB printer delen met andere gebruikers op je LAN. Overigens is CUPS (Common Unix Printing System) op iedere Mac client en server standaard aanwezig!

Configureer je USB printer zoals je dat gewend bent doormiddel van de Systeemvoorkeuren ▸ Afdrukken en Faxen. Ga hierna naar Safari en open op je OS X Server de CUPS administration website deze kan je normaal gesproken terug vinden op de URL:

http://localhost:631

Klik op de 'Administration' tab (1) en activeer de optie: 'Share published printers connected to this system' (2). Bevestig de wijziging doormiddel van de 'Change Settings' knop (3), vanaf nu is je USB printer doormiddel van Bonjour gedeeld op je netwerk.

Doordat je de USB printer hebt geactiveerd in CUPS en deze naar alle waarschijnlijk niet Postscript compatible zal zijn vindt je de printer niet terug in de Printer Server opties zelf.

OS X Clients in je netwerk kunnen de USB printer eenvoudig toevoegen via de systeemvookeuren ▸ Afrdukken en faxen.

Update: Artikel aangepast voor OS X 10.6 Snow Leopard Server.Reacties


 • Erwin

  8 mei 2009 om 20:03

  Top tip! Eindelijk is dit probleem gefixt en hoe simpel eigenlijk.

 • Theo

  9 januari 2010 om 19:07

  Raar, ik heb mijn canon i865 eenmaal aangesloten op mijn MBP, en zonder het te weten is alles al automatisch zo ingesteld zodat ik vanaf mijn MPB (begane grond) opdracht geef om op zolder mijn werk uit te printen, mits natuurlijk mijn printer aanstaat natuurlijk.
  Iedere keer weer blijf ik me verbazen hoe simpel alles is geregeld!!!!!
  Geen moment spijt van mijn overstap naar APPLE, keep up the good things!!

  GrTheo.

 • Eric

  10 januari 2010 om 1:10

  @Theo: OS X Client fixed dit inderdaad vanzelf! :)

 • Daniel

  2 augustus 2010 om 16:46

  Ok, alles gedaan, printer toegevoegd op de client.
  Nu wil ik iets printen en er gebeurd helemaal niets. Gekeken in de CUPS logfiles, maar daar staat helemaal niets in. De server kan wel gewoon printen. Clients vinden de gedeelde printer van de server, maar kunnen niet daadwerkelijk printen. (clients krijgen ook geen foutmelding trouwens!)

  Wie o Wie?

 • Gilbert P

  27 september 2010 om 17:14

  Ik heb MacOsx 10.6.4 op mijn imac.
  Ik heb een LgNas geinstalleerd die printen vanuit het netwerk ondersteund. Nu lukt het mij aan geen kanten deze te installeren in het netwerk. Waar vindt ik de juiste instellingen of werkwijze?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!