1 december 2011

De standaard IP range voor internetdeling aanpassen

networkDoor middel van de internetdeling optie in Mac OS X (cliënt en server) is het mogelijk je internet verbinding te delen met andere computers via je LAN of WiFi netwerk kaart. Een prima OS X feature die nagenoeg perfect werkt, alleen heeft het naar mijn mening één grote beperking.

Het is namelijk niet mogelijk om de IP range die wordt uitgedeeld te configureren via de internetdeling voorkeuren. Standaard wordt door internetdeling het subnet 192.168.2.0 gebruikt. Deze IP range kan problemen opleveren wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van VPN of een verbinding wilt maken naar een ander netwerk in de 192.168.x.x range.

In Mac OS X 10.5+ kan je de IP range zelf bepalen door een aanpassing te maken in de NAT settings die worden gebruikt door internet deling.

Check allereerst met Terminal of com.apple.nat.plist bestaat in de map /Bibliotheek/Preferences/SystemConfiguration doormiddel van:

ls -al /Library/Preferences/SystemConfiguration/

Wanneer deze nog niet bestaat dan dien je eerst de internetdeling te starten en stoppen, waardoor de plist automatisch door OS X wordt aangemaakt.

Wanneer com.apple.nat.plist aanwezig is in de map kan je het subnet wijzigen doormiddel van het onderstaande commando in Terminal:

sudo defaults write /Library/Preferences/SystemConfiguration/com.apple.nat SharingNetworkNumberStart 10.10.10.0

Let op! het commando als één regel uitvoeren met een spatie tussen ...nat en Sharing...

Als string geef je de IP range (/24 klasse-C) aan dat je wilt gebruiken bijvoorbeeld 10.10.10.0, herstart hierna je de internet deling en is de nieuwe IP range actief.Reacties


 • Rich

  1 december 2011 om 13:17

  De meeste tips die je geeft zijn geweldig, kort en krachtig, helaas met deze tip iweet ik niet wat ik aan moet.

 • Simon

  1 december 2011 om 19:22

  Kan het feit dat ik dit niet ingesteld heb verklaren dat ik soms wel en soms niet met mijn iPod op internet kan via internetdeling?
  Zoja, dan zou mijn probleem direct opgelost zijn. Fijn!

 • Justin

  2 december 2011 om 9:23

  @Rich – Maar een ander misschien wel. Voor iedereen zo zijn eigen tip :)

 • ppl

  12 december 2011 om 22:52

  Wat ik nogal onbegrijpbaar vind is de ip-range die als alternatief wordt gegeven, want dat is by far de meest gebruikte range. Als er iets een garantie voor problemen is bij vpn verbindingen… Een klasse B is een beter idee, dan zit je aan de 172.16.x.x. Dit is absoluut de minst gebruikte range (zie RFC1597 voor de gehele klasse B range). Feit blijft dat je bij iets als een vpn connectie altijd moet oppassen. Zeker bij dit soort dingen want de ip-range is niet je enige probleem (NAT achter NAT is een andere, vooral bij gebruik van GRE als protocol).

  @Rich: voor de meeste mensen heeft het ook geen nut om dit aan te passen. Dit is voor wanneer er problemen zijn omdat ip-ranges elkaar overlappen (zoals bij vpn kan gebeuren) of omdat iemand om een andere reden een specifieke ip-range nodig heeft. Als ik het goed heb kun je via deze weg zelfs vaste ip-adressen laten uitdelen. Als je al zo hard aan de knutsel gaat is een router een beter idee. Daar kun je dit soort dingen veel mooier en beter mee doen.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!