2 december 2011

10.7OS X Lion: Een alternatief voor ‘Bewaren als…’

In Mac OS X 10.7 Lion is de optie 'Bewaren als..' niet meer aanwezig, de reden hiervan is de autosave optie. In plaats van 'Bewaren als..' kun je gebruik maken van de Dupliceer of de Export functie. Deze laatste optie komt het dichste in de buurt van de verwijderde 'Bewaar als'-optie.

Aan de beide altenatieven zijn standaard geen toetscombinaties toegekend. Wanneer je vaak de toetscombinatie voor de 'Bewaar als'-optie gebruikte dan zul je deze waarschijnlijk missen. Gelukkig bestaat er in Mac OS X de mogelijkheid om toetscombinatie toe te kennen aan menu-opties. Je kunt aan de de 'Bewaar als'-optie een toetscombinatie toekennen.

Dit doe je als volgt:

• Open  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Toetsenbord
• Selecteer de optie 'Programma’s' in de linkerkolom.
• Klik op de '+' linksonder de rechterkolom.
• Selecteer 'Alle programma's' en typ bij Menunaam: 'Exporteer...'
• Klik op Toetscombinatie en druk de volgende toetscombinatie in: cmd⌘ + Shift⇧ + S
• Klik op de knop ‘Voeg toe’

Open nu een bestand in een willekeurige applicatie, met behulp van de toetscombinatie cmd⌘ + Shift⇧ + S krijg je nu direct toegang tot de exporteer-optie. De optie die het meeste lijkt op de 'Bewaar als'-optie. De toetscombinatie is nu ook zichtbaar achter de 'Exporteer'-optie in het Archief-menu.Reacties


 • Martijn

  2 december 2011 om 11:32

  Dit blijft echt de meest waardeloze toevoeging aan Lion.

  We gebruiken pages voor het aanmaken van de facturen van ons bedrijfje. Voorheen gebruikte ik de laatste, deed de aanpassingen en bewaarde deze vervolgens met als nieuw bestand.

  Dat gaat nu niet meer. Nu eerst dupliceren en dan pas bewerken. En dit vergeet je natuurlijk regelmatig. :-(

 • Hank

  2 december 2011 om 12:45

  Martijn, je haalt de woorden uit mijn mond……
  Ik klooi er nog dagelijks mee.

 • Pim939

  2 december 2011 om 14:57

  Bedankt voor de tip. Ik ben er erg blij mee :)

 • JesseesseJ

  2 december 2011 om 16:02

  En weer een echte lifesaver! Heel erg bedankt.

 • Imacer

  2 december 2011 om 23:12

  Hank
  Ik gebruik ook Pages om offertes te maken. Heb een standaard vel gemaakt. Dit beveiligd en alias op bureaublad staan. Werkt heel simpel. Je opende het bestand je past het aan. Je sluit het gewoon of. Daar krijg je een melding op dat het bestand beveiligd is. Dus optie beveiliging ervan af halen of dupliceren met behoud van origineel. Dat doe je dus. Je sluit beide af. Bij het gedubliceert bestand vraagt die waar het opgeslagen moet worden. Werkt perfect . Hufter proof

 • Dutch Viking

  2 december 2011 om 23:22

  Ben een newbie op de Mac (2 weken), maar heb zeer veel ervaring met Windows en redelijk veel met Linux. Ik mis Bewaren als… enorm. Sla maar eens een bijlage op in Mail. Nu eerst dumpen in Downloads, en dan via de Finder kopiëren naar de goede submap, om vervolgens de kopie in Downloads weer te deleten. Wat een onzin!
  Ik heb de vrijheid genomen dit aan de ontwikkelaars van MacOSX te melden. Ik hoop dat ze dit onzalige besluit terugdraaien, want het kost mij onnodig veel tijd en ergernis!

 • Arie

  3 december 2011 om 4:17

  in word voor de mac zit de opslaan als functie ook onder lion nog steeds

 • Rob Vermeulen

  3 december 2011 om 17:06

  Niet Export, maar Dupliceer is bij Autosave de aangewezen manier om een andere versie van een al geopend bestand op te slaan. Als je jezelf dat even hebt aangeleerd, is het makkelijker dan de oude manier. Na het Dupliceer-commando heb je immers allebei de documenten open staan, en kun je kiezen in welke je verder wilt. Met Bewaar als… verdween altijd meteen de originele versie.
  En @Dutch Viking: je hoeft niet te dumpen in Downloads. Als je Bewaar bijlage gebruikt, kun je zelf kiezen waar je het bestand wilt hebben. En als het toch in Downloads terechtgekomen is, kun je het ook in één keer verplaatsen (dus niet kopiëren). Dat gaat het handigste door te slepen. Scheelt allemaal handelingen. Kwestie van ff doorleren hoe je Mac OS X het beste gebruikt!

 • ppl

  12 december 2011 om 22:40

  @Martijn: dat klinkt als een verkeerd gebruik van de software. Voor dit soort dingen zijn nou juist sjablonen uitgevonden. Je opent een sjabloon en vult alles netjes in. Als je dan op save klikt zal hij ‘m als een nieuw bestand behandelen en je vragen waar het opgeslagen moet worden en hoe het moet heten.

 • wouteer

  7 januari 2012 om 19:50

  het plusje om toetscombinaties toe te voegen is bij mij niet aanwezig!
  heeft iemand hier een verklaring/oplossing voor?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!