3 juni 2012

CornerClick: Meer opties toevoegen aan de interactieve hoeken

Apple staat bekend om zijn eenvoud en handigheid als het op Mac OS X aankomt. Standaard is het mogelijk om de hoeken van je scherm een bepaalde functie te geven. Deze opties kun je inschakelen via  ▸ Systeemvoorkeuren… ▸ Mission Control ▸ Interactieve hoeken.

Echter is de keuze erg beperkt en kun je maar enkele acties uitvoeren. Dankzij de gratis tool CornerClick is het mogelijk om tal van extra opties toe te voegen aan de interactieve hoeken in Mac OS X. Zo kun je bijvoorbeeld één of meerdere applicaties openen met een simpele klik op èèn van de interactieve hoeken.

CornerClick is een voorkeurenpaneel dat dient geïnstalleerd te worden in Syteemvoorkeuren. Download CornerClick en unzip vervolgens het bestand. Open de map 'CornerClick-0.9' en dubbelklik op het bestand 'CornerClick.prefPane'. Automatisch worden de Systeemvoorkeuren geopend. Bevestig de installatie door op 'Installeer' te klikken.

Klik na het installeren op CornerClick in de overige sectie van Systeemvoorkeuren. Activeer de tool door de optie 'CornerClick is enabled' aan te vinken in het tabblad 'Settings'. Klik na het activeren op het tabblad 'Actions' om de hoeken interactief te maken. Klik vervolgens op een willekeurige hoek en klik rechts op het plus-icoon. Kies een gewenste Applicatie door op de knop 'Choose' te klikken. Kies een gewenste actie die zal worden uitgevoerd wanneer je in de hoek van je scherm klikt.

CornerClick kan de volgende acties uitvoeren:

• Openen een applicatie 
• Verbergen van de actieve applicatie
• Verbergen van alle niet actieve applicaties   
• Openen van een URL (webpagina)  
• Uitvoeren van een bepaald AppleScript   
• Expose van vensters, applicatie of laat bureaublad   
• Bekijken van het Dashboard   
• Starten van een screensaver

Standaard wordt een interactieve hoek geactiveerd met één klik op de desbetreffende hoek van het scherm. Wanneer je per ongeluk klikken wilt voorkomen kun je ervoor kiezen om ook gebruik te maken van een toets. Je hebt de mogelijkheid om de shift⇧, cmd⌘, option⌥, ctrl^ of fn-toets ingedrukt te houden bij de klik.

Op deze manier kun je ook meerdere acties toevoegen aan je hoek. Zo kun je bijvoorbeeld met de toetscombinatie cmd⌘ + klik een url openen en met de toetscombinatie option⌥ + klik de twitter applicatie openen. Naast het standaard éénmalig klikken kun je ook kiezen voor de rechtermuisklik of de 'hover'. Met deze laatste optie is het mogelijk om een actie uit te voeren wanneer je muisaanwijzer plaatst in een hoek.

Wanneer je CornerClick wilt verwijderen volstaat het om met de rechtermuisknop te klikken op het voorkeurenpaneel in Systeemvoorkeuren en de optie 'Verwijder voorkeurenpaneel CornerClick' te selecteren.

Meer freeware applicaties en tools kun je hier terugvinden.Reacties


  • mike

    4 juni 2012 om 10:58

    Heel handig, bedankt voor de tip!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!