30 september 2020

België lanceert Corona-app om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan

Uitleg werking COVID-19-app en privacy
4 min leestijd
België lanceert Corona-app om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan
Uitleg
4 min leestijd

De Belgische corona-app 'Coronalert' is vanaf nu te downloaden vanuit de iOS App Store en Google Play Store. Net zoals alle overige COVID-19-apps helpt de applicatie om inzicht te krijgen in de verspreiding van het coronavirus.

Coronalert maakt gebruik van de COVID-19 API die Apple en Google hebben gepubliceerd. Deze traceerfunctie zorgt ervoor dat de verzamelde gegevens anoniem, lokaal en accuraat worden geregistreerd en opgeslagen zonder dat je privacy in het gedrang komt.

Coronalert nu beschikbaar

Na een testperiode met 17000 Belgen is de app nu klaar voor gebruik. Volgens de woordvoerster van het Interfederaal Comité Testing en Tracing, zijn er geen technische problemen en kan de app door de miljoenen inwoners gebruikt worden. De 'traceer-' en meld-functie werkt volledig, alleen wordt er wel nog gewerkt aan de link tussen de coronatest en de app van de tester.

Coronalert Belgie

Ondersteuning Coronalert

Om de Belgische Corona-app te kunnen gebruiken moet je in het bezit zijn van een iPhone met iOS 13.6 of nieuwer. Dit zijn: de iPhone SE 2020, iPhone 11 Pro (Max), iPhone 11, iPhone XS (Max), iPhone XR, iPhone X, iPhone 8 (Plus), iPhone 7 (Plus), iPhone 6s (Plus) en de eerste generatie iPhone SE.

Heb je een oudere iOS versie geïnstalleerd? Dan kun je de app niet gebruiken. Oudere smartphones kunnen de software niet draaien omdat deze hardware-componenten missen zoals de energie zuinige bluetooth. Daarnaast werkt de app op de meeste Android-telefoons met versie 6 of nieuwer.

ook interessant
Zo werkt de traceerfunctie voor corona-apps van Apple en Google
Zo werkt de traceerfunctie voor corona-apps van Apple en Google

De COVID-19 API en traceerfunctie voor corona-apps van Apple en Google, via bluetooth kunnen ID's worden uitgewisseld en worden gewaarschuwd.

Ook geschikt voor Nederlanders

De Belgische Coronalert-app is ook geschikt voor Nederlanders en andere buitenlanders. Uiteraard is de applicatie alleen interessant wanneer je in Belgie verblijft. Een vakantie zal hoogstwaarschijnlijk niet aan de orde zijn, maar de app is wel interessant als je in België werkt of op familiebezoek gaat. Het wordt dan aangeraden om in de periode wanneer je in België verblijft de app te installeren en gebruiken. Helaas is het als buitenlander alleen mogelijk om gewaarschuwd te kunnen worden als je in contact bent geweest met een besmet persoon, het is niet mogelijk om door te geven dat jij COVID-19 hebt.

Het heeft dus geen zin om de app te installeren en te gebruiken wanneer je alleen in Nederland verblijft, de uitwisselingen vinden alleen plaats tussen gebruikers van de app die alleen in het land van herkomst massaal wordt gebruikt. Je kunt de app downloaden en daarna als extra regio instellen via Instellingen ▸ Blootstellingsmeldingen ▸ actieve regio ▸ voeg nog een regio toe.

blootstellingsmeldingen regio aanpassen

Als je meerdere COVID-19-apps hebt geïnstalleerd of regio's hebt geactiveerd, dan kun je via Instellingen ▸ Blootstellingsmeldingen ▸ actieve regio je keuze wijzigen. Tik op een regio in het overzicht en kies voor 'Stel in als actieve regio'. Ook kun je eventueel 'Deel reissatus' inschakelen.

Op moment van schrijven is de CoronaMelder-app van de Nederlandse overheid nog niet landelijk actief. Wel kun je de app al installeren. Het is mogelijk om meerdere corona-apps te installeren op je iPhone.

ook interessant
CoronaMelder-app: Uitleg werking NL COVID-19-app, privacy en misbruik
CoronaMelder-app: Uitleg werking NL COVID-19-app, privacy en misbruik

Nederlandse CoronaMelder-app waarschuwt je als je een besmet iemand hebt ontmoet. Uitleg werking NL COVID-19-app, privacy en misbruik

Werking corona-app kort uitgelegd

  1. Twee mensen ontmoeten elkaar
  2. De telefoon wisselen via bluetooth op de achtergrond ieders ID uit
  3. ID's worden geregistreerd in een lokale database op de telefoon
  4. Een persoon wordt ziek en geeft dit via de app door
  5. ID wordt verzonden naar een centrale server
  6. Eerdere digitale ontmoetingen worden vergeleken
  7. Iedereen die dichtbij en voor minstens 10 minuten in contact is geweest met de besmettelijke persoon ontvangt een melding

traceerfunctie

Privacy staat voorop

Coronalert is bedoeld om dagelijks te gebruiken. Hij is volgens de makers 'uw metgezel', maar je identiteit blijft te allen tijde geheim. De gegevensbescherming is 100% gegarandeerd tijdens de gebruiksduur van de app en voor alle functies.

  • Geen registratie vereist: naam of e-mailadres moeten niet worden op te geven.
  • Geen uitwisseling van wie je bent: wanneer je contact hebt met iemand die de app gebruikt, wisselen je smartphones alleen willekeurige ID's uit, geen persoonsgegevens.
  • Gedecentraliseerde opslag: gegevens worden alleen op de smartphone zelf opgeslagen en na 14 dagen gewist.
  • Geen toegang door derden: noch degene die een COVID-19-besmetting meldt, noch degene die een melding heeft gekregen, kan worden getraceerd - noch door de federale overheid, noch door Sciensano of een andere gebruiker, noch door Google.

Coronalert is de belangrijkste COVID-19-app voor België, waar hij gekoppeld is aan het nationale gezondheidszorgsysteem (Sciensano). De app richt zich tot iedereen die woont, werkt of op vakantie is in België, of België geregeld of voor langere tijd bezoekt.

ook interessant
iOS 13.5: COVID-19 API voor traceerfunctie toegevoegd aan iPhone
iOS 13.5: COVID-19 API voor traceerfunctie toegevoegd aan iPhone

Sinds iOS 13.5 is de COVID-19 API voor traceerfunctie toegevoegd aan iPhone, hiermee kunnen overheden Corona-apps ontwikkelen.

info
Auteur Wesley Fabry
Datum30/09/2020 09:28
Categorie Gezondheid, Uitleg
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏

Reacties

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store