18 juli 2011

Review: Cut Paste Files, Bestanden knippen en plakken in Finder

Een veel gestelde vraag van beginnende Mac OS X gebruikers en Windows switchers is: "Waarom kan ik in OS X Finder geen bestanden knippen en plakken?". Het antwoord erop is eigenlijk heel simpel, waarom een toetscombinatie gebruiken als je deze actie kunt uitvoeren met behulp van muis. Toch zijn er nog steeds gebruikers die de toetscombinatie in Mac OS X blijven missen.

De app Cut Paste Files activeert de kopiëren (cmd⌘ + x) en plakken (cmd⌘ + v) functionaliteit in OS X Finder, waardoor met behulp van de bekende toetscombinaties bestanden en applicaties kunt kopiëren en plakken. Eventueel kun je via de voorkeuren van de app de toetscombinatie naar wens aanpassen.

Op het moment dat je control + x hebt uitgevoerd op een bestand of map dan wordt deze blauw gemarkeerd (aanpasbaar), de actie plakken wordt voorzien van een notificatie op het scherm.

De huidige versie van Cut Paste Files is nog niet compatible met OS X Lion, een update hiervoor zal zeer snel verschijnen in de Mac App Store.


Helaas! De bovenstaande app is helaas niet meer beschikbaar in de App Store

Onder de bezoekers van Appletips verloten we 20 promocodes voor de applicatie, vul voor dinsdag 0:00 het onderstaande formulier in. De winnaars ontvangen automatisch een promocode per e-mail. De gegevens worden na beëindiging van de actie verwijderd.

Actie gesloten, de winnaars:

Cas burggraaf, Justin Folkers, Wouter Regtien, Massimo Saelens, Bart Swart, Aaron Boogaard Niels Bakker, Helene Hulsbergen, Mark keulen, Nuyts Bart, Hendrie Feringa, Martijn Kompanje, David Depoorter, Peter Renkema, Daniel Hofstede, Jan van de Wouw, Justin Scheggetman, Mark Schoonerg, Bart Vermeiren, Julian KeizerReacties


 • jodry

  18 juli 2011 om 9:32

  lijkt me makkelijk :D

 • Bart

  18 juli 2011 om 9:34

  Het is eigenlijk schandalig dat dit nog steeds niet native in finder zit…

 • Alexander

  18 juli 2011 om 9:36

  Dit blijf ik inderdaad raar vinden. Zeker als je beginnende RSI klachten hebt dan ben je aardig op zoek naar sneltoetsen. Als die dan ontbreken is dat wel even wennen. Niet alles is altijd beter op een mac ;-)

 • Oscar Schade

  18 juli 2011 om 9:36

  Lijkt me een ideale app. Native plakken in Mac OSX is aardig klusje…

 • Mark

  18 juli 2011 om 9:41

  Het antwoord erop is eigenlijk heel simpel, waarom een toetscombinatie gebruiken als je deze actie kunt uitvoeren met behulp van muis.

  Een slechtere reden om iets niet te doen, kan ik niet bedenken. Het gebruik van een muis zorgt veel eerder voor rsi dan een toetscombinatie. Hoe minder zonder muis, hoe beter.

 • Peter de Groot

  18 juli 2011 om 9:44

  Goede tip

 • Peter de Groot

  18 juli 2011 om 9:46

  In mijn vorige reactie gaf ik aan dat het een goede tip is. Dat blijft staan.
  Maar ik kan gewoon knippen, kopiëren en plakken in OS X Finder met de bekende toetsencombinaties.

 • Peter de Groot

  18 juli 2011 om 10:14

  Het is een goede tip. Maar in mijn versie van Mac OS X (Snow Leopard) kan ik gewoon knippen, kopiëren en plakken met de toetsencombinaties in Finder.

 • Joep

  18 juli 2011 om 10:55

  Ik kan ook gewoon knippen en plakken in de finder met de toestcombinaties. Ik kan het niet met de muis.

 • Bob

  18 juli 2011 om 10:58

  Bij mij ook, als de tool alleen bedoeld is om de Apple-toets en de Ctrl om te draaien zullen de switchers nooit vingervlugge Maccers worden…

 • malcompp

  18 juli 2011 om 13:09

  De rede dat je bepaalde items (o.a.programma’s) niet kunt knippen is heel logisch: Je raakt op die manier bestanden kwijt. Dus mee uitkijken zou ik zeggen.

  Je kunt met de Finder maar één ‘item’ tegelijk copiëren of knippen. Soms knip je iets en plak je het niet meteen weer ergens ergens, (je moet eerst nog even wat anders doen of je wordt afgeleid), als je het dan even vergeet dat je een knipactie in je geheugen hebt staan, die je perongeluk overschrijft met een andere copieër- of knipactie, ben je je originele bestand kwijt.

  En wat gebeurt er wanneer toevallig de stroom uitvalt of de computer slaat vast terwijl je een bestand geknipt hebt? Dat is daarna dus weg.

 • Constant Coolsma

  18 juli 2011 om 15:55

  Heb ik nu zo’n bijzondere Finderuitvoering? Als ik een bestand op het bureaublad kopieer met Cmd-C kan ik het daarna elders plakken met Cmd-V. En daar heb ik niets extra’s voor geïnstalleerd bij mijn weten.

 • Thomas

  18 juli 2011 om 15:59

  @malcompp

  Ik kan ook meerdere bestanden knippen en plakken? Zou het niet een functie zijn die standaard in Snow Leopard zit, maar die ongeactiveerd blijft als je upgrade vanaf Leopard/Safari/Lager?

 • Justin Scheggetman

  18 juli 2011 om 16:26

  Nou, kom op. Gaan we eens winnen?

 • Mowat

  18 juli 2011 om 17:18

  Joep , je kan niet knippen en plakken in de finder met een toetscombinatie of de muis, en kopieren en plakken of verplaatsen. Je moet altijd nadien het geknipte document nog terug verwijderen.Dat zal elke Applekenner je zeggen.Men kan wel tekst knippen/plakken in een document.
  Al bij al een goede beslissing , spijtig dat Apple daar zoveel jaren over gedaan heeft. En dan nog , het zou standaard in OSX moeten zitten, want je moet de gebruiker de keuze laten wat hij liefst doet , met een muis slepen of knippen/plakken. En trouwens als je muis eens stuk gaat is het ook handig. Ik gebruik al jaren het externe programmaatje MoveAddict , dat werkt ook prachtig.

 • Mowat

  18 juli 2011 om 17:23

  Peter de Groot , idem als aan Joep. Dat kan je dus niet.
  @Malcolmp – dat kan dus ook niet. Je kan pas een volgende knipbewerking doen als de vorige netjes op zijn plaats geplakt is. En als de stroom uitvalt, dan is het oude document nog op zijn plaats , want dat verdwijnt pas als het juist geplakt is.

 • malcompp

  18 juli 2011 om 19:02

  @Mowat, als ik in een tekst ‘aaaa bbbb cccc’ heb en ik knip aaaa en daarna knip ik bbbb. Als ik dan plak, plak ik bbbb en ben ik aaaa kwijt.

  Je kunt geen programma of bestand knippen in de Finder, dus ben je het ook niet kwijt als de stroom uitvalt. Je zou het kwijt zijn als het wel zou kunnen.

  Maar misschien bedoel dat je ‘pas een volgende knipbewerking kunt doen nadat je de vorige netjes op zijn plaats hebt geplakt’ indien je de genoemde app gebruikt.

 • Joey Verseput

  18 juli 2011 om 19:07

  Ik zie dat er veel onduidelijkheid is over deze applicatie.

  Deze tool is er voor om met de muis te knippen en te plakken. Wanneer je een bestand knipt in dit programma blijft hij staan waar hij altijd stond, pas wanneer je het bestand in een ander mapje plakt verdwijnt deze van de oude naar de nieuwe map. Dus wanneer je computer zou uitvallen ben je het bestand niet kwijt.

 • Menno

  18 juli 2011 om 19:32

  ‘De huidige versie van Cut Paste Files is nog niet compatible met OS X Lion, een update hiervoor zal zeer snel verschijnen in de Mac App Store.’

  Hebben ze dan allejezus snel gedaan ;-)

  ‘Wat is nieuw in versie 1.2
  support Mac OS X 10.7 Lion’

  ‘Vereisten: Mac OS X 10.6 of nieuwer’

 • Mowat

  18 juli 2011 om 19:40

  @malcompp
  Ik heb dan ook gezegd : “Men kan wel tekst knippen/plakken in een document.” Maar dus geen bestanden in Finder alhoewel daar heel veel vraag naar was.
  Als je zou kunnen knippen/plakken in finder , zoals bv. in Windows en Linux , dan ben je het “niet” kwijt als het wel zou kunnen. De aktie knippen wordt immers pas uitgevoerd als de aktie plakken voleind is. Je kan dus nooit iets verliezen , ook niet bij een stroomuitval.

 • malcompp

  18 juli 2011 om 19:46

  Okee, het is voor sommige mensen misschien een makkelijke app. Voor de mensen -zonder die app- die het niet makkelijk vinden om altijd het originele bestand -na een kopieer-actie- weg te moeten gooien terwijl ze een bestand alleen van a naar b willen verplaatsen op een andere schijf of netwerklocatie: De toetscombinatie Command-Shift inhouden tijdens het verslepen verplaatst het bestand wel meteen.

 • malcompp

  18 juli 2011 om 19:52

  @Mowat, omdat de Finder maar 1 knip-actie tegelijk in zijn geheugen kan houden ben je wel een bestand kwijt als je eerst in de Finder een bestand knipt, vervolgens even in een tekstverwerker een tekstje kopieert (die knipactie even vergeet omdat je bent afgeleid) en weg is het bestand, want als je wilt plakken, plak je het tekstje.

 • Joey Verseput

  18 juli 2011 om 20:13

  Deze applicatie werkt in Finder, en is hier ook voor bedoeld. Wat bedoel je met een document?

 • malcompp

  18 juli 2011 om 20:19

  Ik bedoelde dat standaard -zonder die app- de Finder beveiligd is tegen bovengenoemde ‘fouten’. Dus in de fictieve situatie dat de Finder programma’s e.d. ZOU kunnen knippen, zou je bestanden kunnen kwijtraken, zoals in mijn voorbeeld.

 • malcompp

  18 juli 2011 om 20:23

  Met een document bedoel ik dat je afwisselend in elk programma en ook de Finder kunt kopieren en soms knippen, dus soms kopieer je wat in een document en soms iets in de Finder. Door elkaar heen-en weer. Dat is dan ook het gevaar wat ik bedoel omdat je maar 1 knip-of-plak item kunt hebben -de laatste-.

 • Mowat

  18 juli 2011 om 21:32

  &malcompp
  Klopt niet. Juist even geprobeerd.
  1. muziekbestand geknipt in finder
  2.tekst geknipt in teksteditor
  3.tekst geplakt in ander tekstdocument
  4.muziekbestand kn inderdaad niet meer geplakt worden , want er wordt maar één knipaktie onthouden , maar het bestand is ook niet weg. Het staat nog netjes op de plaats waar het geknipt werd vermits het nooit geplakt werd.

  Trouwens voor dat soort zaken heb ik altijd het gratis programma “Jumpcut” in mijn menubalk staan , dat onthoudt 100 knipbewegingen al doe je die aktie weken of maanden nadien.

 • Joey Verseput

  18 juli 2011 om 21:40

  Wanneer je iets knipt word deze gekopieerd naar het ‘Clipboard’. Als je weer iets anders knipt word het bestand vervangen door het zojuist geknipte bestand of tekst. Dus die andere gaat weg. Dit is vrij logisch. Waarom zou je twee dingen knippen en plakken.

 • Mowat

  18 juli 2011 om 22:12

  @Malcompp
  Dat klopt niet hoor !
  Juist geprobeerd:
  Ik knip een muziekbestand in finder , knip vervolgens tekst in tekstdocument , plak tekst in ander tekstdocument, vervolgens plak het muziekbestand op een andere plaats in finder maar dat gaat dus niet vermits er maar één knipaktie onthouden wordt. Was ik mijn muziekbestand nu kwijt ? Nee , want gezien het niet geplakt was staat het nog op zijn originele plaats.
  Voor zo’n gevallen is trouwens het gratis “jumpcut” handig , dat staat in de menubalk en onthoudt 100 knip en/of kopieerakties.

 • malcompp

  18 juli 2011 om 22:57

  @Joey, het gaat erom dat je soms PER ABUIS 2x achtereenvolgens een bestand knipt, als de eerste een programma zou zijn ben je die kwijt.

  @Mowat, Je kunt met de standaard Finder geen muziekbestanden knippen, met Jumpcut blijkbaar wel, maar daar hebben we het niet over.

 • malcompp

  18 juli 2011 om 23:14

  @Mowat, En trouwens, als bij jou het originele bestand nog op de originele plaats staat voordat je hebt geplakt, heb je gekopieerd, niet geknipt. Bij knippen is het bestand -of de selectie- meteen weg van de plek waar het stond en ga je het ergens anders plakken.

 • Mowat

  19 juli 2011 om 10:55

  @Malcompp ,
  nee , fout.
  Als je iets kopieert dan blijft het op de plaats staan en verschijnt eenzelfde document waar je plakt.
  Als je knipt verdwijnt het bestand NIET meteen , maar pas als je het geplakt hebt.
  Bij knippen van een tekstselectie verdwijnt het wel maar daar hebben we het niet over. We hebben het over bestanden in de finder..
  Ik weet dat men nu met de standaard finder geen muziekbestanden kan knippen , maar áls dat zou kunnen (op basis van wat met windows , linux , moveAddict ,cutpastfiles e.d.) kan dan lopen de mensen niet de risico’s die jij aanhaalt van bestanden te verliezen.

 • Mowat

  19 juli 2011 om 10:57

  @Malcolmpp
  P.S. aanvullig bij het vorige berichtje : , “Jumpcut” en geen programma om te knippen of te plakken. Het is een soort uitbreiding van het Clipboard (klembord) . Dat onthoudt namelijk maar 1 actie en Jumpcut onthoudt er 100.

 • precies

  19 juli 2011 om 12:21

  V2.0 Changelog (Not final yet)
  – Hide menubar icon
  – Move to trash instead of permanent delete when cut-paste from different drive
  – Improved check method before delete original files

  Daar zijn ze op dit moment mee bezig

 • Laurens

  19 juli 2011 om 12:37

  Totake finder is ook een leuke aankoop, knip plak en tabs in je finder!

 • Laurens

  19 juli 2011 om 12:37

  Total finder bedoelde ik,

 • Vcxz

  20 juli 2011 om 4:52

  Hi v2.0 just released on The Mac App Store now
  – Add option to show/hide menu icon
  – Add option move to trash instead of permanent delete when cut paste from different partition
  – Improved check method before delete original files

  Also..
  When Paste: Cut Paste Files moves the files from their original locations to the new one and then CHECK IF ALL YOUR FILES BE COPIED then remove the files in original location

 • Nils Bakker

  22 juli 2011 om 20:20

  Bedankt voor de code! :)
  Maar heb ik mijn naam verkeerd opgegeven?
  Of staat hij er nu gewoon verkeerd tussen?

  Maar heb de mail in ieder geval
  Bedankt!

 • Massimo Saelens

  3 september 2011 om 10:35

  Ik zie mijn naam bij de winnaars staan, maar ik heb nog geen code ontvangen?

Een reactie toevoegen: