18 juli 2011

Veelgestelde vragen over Jailbreaken

Je hoort steeds vaker mensen praten over jailbreaken maar hoewel de meeste iPhone gebruikers er wel wat over gehoord hebben, weten de meesten niet wat het precies inhoudt, hoe het moet en wat de voordelen zijn van een gejailbreakte iPhone. Daarom speciaal voor de beginners van het jailbreaken een artikel wat het inhoudt en hoe het werkt.

1. Wat is jailbreaken precies?

Jailbreaken is het zogenaamd ‘vrij maken’ van jouw iPhone. Dit betekent dat jij zelf kan kiezen wat je installeert op je iPhone, zonder dat Apple of iemand anders bepaald wat jij wel en niet mag. Deze dingen kunnen bijvoorbeeld thema’s zijn om je iPhone op de fleuren of tweaks om functionaliteit toe te voegen aan de iPhone. Na het jailbreaken verschijnt de Cydia app op je springboard, dit is een alternatieve 'App Store' waarmee de tweaks, themes en dergelijke eenvoudig geïnstalleerd kunnen worden.

2. Is het legaal in Nederland?

Hoewel er in Nederland geen echte wet is over het jailbreaken van een iPhone, kunnen we het wel als legaal beschouwen. Aangezien het jouw apparaat is mag je doen wat je ermee wilt. Apple zou wel de online diensten (Zoals de App Store) kunnen afsluiten voor jailbreakers, maar dit gebeurt niet en gaat waarschijnlijk ook niet gebeuren. In de Verenigde Staten is het bij de wet toegestaan om je apparaat te voorzien van een jailbreak

3. Hoe moet je jailbreaken en is het moeilijk?

Het jailbreaken ligt bij elk apparaat een beetje anders, vaak omdat de beveiliging van de nieuwere types iDevices weer anders is dan de vorige. Wanneer jouw apparaat draait op iOS versie 4.3.3 dan is het het allersimpelst. Bekijk dit artikel om te zien hoe het precies moet. Om het in het kort te zeggen, je gaat naar een bepaalde website op je iPhone, klikt op install en je bent klaar.

Zie hier een filmpje op YouTube over het jailbreaken van de iPad 2 met jailbreakme.com, deze methode is beschikbaar voor alle recente apparaten.

4. Waarom zou ik mijn iPhone jailbreaken?

• Thema’s

Na een jailbreak is het mogelijk om een eigen thema op jouw iPhone te installeren, hierbij wordt vaak niet alleen de achtergrond veranderd maar ook de icoontjes, het lockscreen en soms nog meer dingen. Er zijn ontelbaar veel thema’s in Cydia verkrijgbaar. Er zijn thema’s over auto’s, superhelden en wat allemaal nog meer. Sommige thema’s zijn echt leuk en voegen echt iets persoonlijks toe aan jouw iPhone.

• Tweaks

Zoals al eerder vermeld in het artikel is het zonder jailbreak niet mogelijk om sommige dingen met je iPhone te doen. Een van de voordelen is het installeren van tweaks, het zogenaamd toevoegen van functionaliteit aan jouw iPhone. Een bekend voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld SBSettings, deze kan je in elke app openen door te ‘sliden’ van je vinger over de balk waarin de tijd staat. Wanneer deze geopend is is het mogelijk om bijvoorbeeld Wi-Fi uit te zetten, de helderheid wat lager te zetten en nog veel meer andere dingen. Tweaks kunnen het gebruik van de iPhone nog makkelijker maken

• Apps die niet zijn toegestaan door Apple

Voor de AppStore van Apple zijn strenge regels toegepast, zo moet de applicatie precies voldoen aan wat Apple wil, anders komt deze er niet in. In Cydia gelden deze regels (bijna) niet, het is alleen niet toegestaan om bloot in een applicatie te hebben. Zodoende zijn er dus applicaties in Cydia die niet in de AppStore kunnen komen.

• Het simlockvrij maken van iPhones

Hoewel het in Nederland niet heel veel nut meer heeft, sinds T-Mobile alle iPhones gratis laat unlocken via iTunes, is het mogelijk om iPhones softwarematig simlockvrij te maken. Vooral vroeger was dit zeer handig, want anders zat je vast aan een provider.

5. Ik heb mijn iPhone gejailbreakt, tips voor dingen om te installeren?

Zie dit artikel voor interessante Cydia packages deel 1
Zie dit artikel voor interessante Cydia packages deel 2

6. Zijn er ook nadelen aan het jailbreaken van de iPhone?

Ja, er zitten nadelen aan het jailbreaken van de iPhone. Het grootste nadeel is dat de garantie vervalt. Dit klinkt erger dan het is, een jailbreak is namelijk makkelijk terug te draaien. Dus voordat je een iPhone inlevert bij Apple, is het slim om de jailbreak eraf te halen. De jailbreak is eraf te halen door

- De iPhone aan te sluiten aan de computer
- iTunes opstarten en een reservekopie te laten maken van de iPhone
- De iPhone herstellen in iTunes. De jailbreak zal eraf zijn.

Let op! Bij een update zal de jailbreak verdwijnen. Update niet totdat er een nieuwe jailbreak uitkomt!
Let op! iOS 4.3.4 is nog NIET te jailbreaken.Reacties


 • Bernard Muller

  18 juli 2011 om 11:41

  Misschien moet je dit artikel er ook even bij zetten: http://macworld.nl/ipad/74683089-apple-brengt-ios-4-3-4-uit-en-stopt-jailbreakme-com.html

 • Pepijn Koning

  18 juli 2011 om 11:52

  Ik mis in dit artikel de nadelen van een jailbreak, deze wegen wat mij betreft een stuk zwaarder dan de “voordelen”.

 • Christophe

  18 juli 2011 om 12:48

  Inderdaad wat met de nadelen van het jailbreaken. Wat bijvoorbeeld met een update van het iOS?

 • Joey

  18 juli 2011 om 13:41

  Mijn iPhone is gejailbreakt omdat ik dan kan tetheren.

 • Thejan

  18 juli 2011 om 14:35

  Eh.. Ik wil dit bij nader inzien niet. Kan het ook weer (makkelijk) ongedaan worden gemaakt?

 • Ralph Schuurman

  18 juli 2011 om 15:10

  Ik zal zometeen even de nadelen toevoegen.
  @Thejan Heel makkelijk, sluit je iPhone aan in iTunes. Maak een reservekopie, nadat deze klaar is herstel je de iPhone. Klaar

 • Michael

  18 juli 2011 om 15:10

  Inderdaad, de nadelen staan er niet bij… en dat zijn er véél.

 • Ralph Schuurman

  18 juli 2011 om 15:11

  Het enige nadeel is dat je garantie vervalt, maar zoals je in mijn vorige reactie leest is de jailbreak er makkelijk af te halen.

 • Pepijn Koning

  18 juli 2011 om 15:42

  Er zijn nog véél meer nadelen maar om die hier allemaal weer te noemen.. Dan krijgen we die discussie weer.

 • Thejan

  18 juli 2011 om 15:51

  Dank Ralph. Is gelukt.

 • Krijn

  18 juli 2011 om 16:00

  Allemaal leuk, maar zoals de reactie heeft het jailbreaken ook veel nadelen. Van alle personen die ik ken en die problemen met hu iPhone hebben zijn deze gejailbreakt. Dat kan toch geen toeval zijn.
  Vastlopers, app die crashen en na elke software update opnieuw alles moeten downloaden….. fijn zon jailbreak. Dan maar netjes 79 ct betalen maar wel alles goed laten werken :)

 • Ralph Schuurman

  18 juli 2011 om 16:01

  Jailbreaken is niet per se het installeren van illegale software op een iPhone hoor.

 • Constant Coolsma

  18 juli 2011 om 19:56

  Dank voor de uiteenzetting. Eindelijk is me nu duidelijk wat jailbreaken inhoudt en hoe het in zijn werk gaat. Maar ik heb er voor mij iPad (nog) geen behoefte aan.

 • Pieter

  18 juli 2011 om 21:34

  Weer zo’n hypocriet stukje waar reden #1 om te jailbreaken niet in genoemd wordt. Jammer.

 • Jeroen

  18 juli 2011 om 21:36

  Mmm ik mis juist het moeilijke jailbreaken haha

  Iliberty, oktoprep, ibrickr, bla bla bla…
  Toen was de iphone nog iets speciaals!!!

 • jannes

  18 juli 2011 om 21:59

  ik mis een stukje over tethered en untethered, ik snap nog altijd niet wat dat is.

 • Ralph Schuurman

  18 juli 2011 om 22:30

  @Pieter
  Oh vertel?

  @jannes
  Lees dit stukje erover.

 • prive

  30 april 2012 om 20:42

  [!!!!LEES DIt !!!!!NIET] jailbreaken dat beschadigd de iphone je iphone gaat er gewoon KAPOT van ik raad je aan om Niet te jailbreaken er zit altijd een foutje in echt waar ik heb mijn ipod en iphone gejailbreakt en de wifi is slechter geworden van mijn iphone terwijl ik maar een paar centimeter van mijn router sta (router is een soort apperaat die je draadloos internet geeft.)en mijn ipod is echt VET SLOOM ECHT WAAR NIET DOEN!

 • prive

  30 april 2012 om 20:46

  NIET JAILBREAKEN ECHT WAAR NIET DOEN ALS JE HERSTELT doet je iphone enzo het nog steeds NIET GOED het blijft dan voor eeuwig echt waar NIET DOEN!!!!!

 • Arthur

  30 april 2012 om 22:13

  Jailbreaken is per defenitie zitten kloten aan de orginaliteit van je device, daarvoor is het niet gemaakt door de fabrikant, zo simpel is het.
  Vroeg of laat kom je erachter!
  Het heeft me altijd verbaasd, dat gerespecteerde sites enthousiast op dit gebied publiceren.

 • m.

  1 mei 2012 om 21:02

  He,
  mijn iphone is gejailbreaked maar nu mijn telefoon is gevallen doet mijn touch screen het niet meer. Hij is verzekerd en kan m ook laten maken maar aangezien ik niet meer mijn iphone kan ontgrendelen kan ik ook niet zien of de jillbreak er wel af is.. Ik heb m gewoon geupdate in itunes
  Groetjes

 • Nina

  14 mei 2012 om 9:07

  Staat cydia dan nog op de reservekopie? En moet je je ipod eerst herstellen voor dat je de jailbreak uitvoert?

 • frits

  20 juni 2012 om 21:22

  ik heb mijn ipod touch 3g gejailbreakt en ik zit te twijfelen of ik mijn iphone 4 moet jailbreaken omdat mijn ipod slomer is na de jailbreak. en is mijn iphone nog verzekerd als hji gejailbreakt is?

 • selina

  27 juni 2012 om 17:01

  Hallo,
  Ik heb mijn iphone 3gs gejailbreakt dat wist ik eigenlijk niet want ik heb hem via gekocht mijn vriend heeft dat toen gejailbreakt.Ik wist niet precies toen wat het inhield maar mijn iphone deed toen na een paar maanden raar dus toen heb ik heb via itunes hersteld maar mijn sim kaart heb ik er toen uitgehaald ik heb hem toen maar gewoon aangesloten en daarna was mijn iphone helemaal hersteld en moest ik hem helemaal opnieuw instellen taal,land,wifiverbinding maar toen moest ik mijn sim installeren ik had een lebara sim maar die werkte niet meer in mijn iphone dus toen ging ik naar een teleboetiek die zeiden dat ik een t-mobile simkaart moest kopen dus dat heb ik uiteindelijk gedaan maar nu heb ik het weer geinstalleerd zegt m’n iphone dat het weer niet kan dit zegt ie precies:
  Alleen compatibele SIM-kaarten van een bevoegde leverancier kunnen worden gebruikt om de iPhone te activeren.Plaats astublieft de SIM-kaart die bij uw iPhone werd geleverd of ga naar een bevoegde leverancier voor een vervangende SIM-kaart.
  Dit is erg vervelend weet iemand wat ik moet doen.
  Alvast bedankt heel erg graag snel antwoord want ik heb mijn iPhone erg hard nodig.

  Grtz Selina :(

 • Bastiaan

  12 september 2012 om 21:43

  Ik hep mijn iPod gejailbreakt doe het nooit hij word sloom en loopt vast maar als je een updating doet gaat hij er af maar raak je je foto’s kwijt?

 • Franka

  12 februari 2013 om 2:24

  Waarom is mijn iphone 3G zo sloom en waarom kan ik geen apps meer downloaden belachelijk gewoon ik denk eraan om apple iphone in de vuilnisbak te gooien en een samsung te kopen!

 • Wes

  30 maart 2013 om 23:02

  Ik lees hier over nadelen maar er worden er geen concrete vernoemd….
  Ik hebee gejailbreakte 4s en mijn batterij houdt het 2 dagen uit. Dit doordat alle radio’s (3g, wifi, mobiel internet) automatisch uitschakelen wanneer ik mijn telefoon lock. Handige jailbreaktweak dus. Een dubbelklik wanneer de telefoon vergrendeld is schakelt bluetooth in. Best handig in de wagen. Enz… Enz…
  De jailbreak is idd eenvoudig om te keren door je iOS te upgraden of te herstellen in iTunes. ( maak wel een kopietje voor dat je aan de slag gaat) ik zou zeggen, als je weet waarmee je bezig bent en je wil je iPhone,maximaal laten renderen. Doen. En nee… Mijn toestel is niet trager. Wel moet ik bekennen dat sommige apps wat onstabieler gaan draaien. Zonder ernstige gevolgen weliswaar. Hoogstens vervelend.

  Vriendelijke groeten

 • Jack

  9 mei 2013 om 23:16

  Ik heb mn ipod per ongeluk geupdate naar ios 6.1.3. Maar was niet op de pc geweest en heb geen backup, wat moet ik nu doen? De ipod geeft aan dat ik hem moet aansluiten op itunes op de pc

 • Brian

  17 mei 2014 om 9:53

  ik heb mijn ipad gejailbreakt maar nu wou ik hem updaten en nu blijft er een radartje in het beeld hoe moet ik het oplossen?

 • ramon

  29 november 2014 om 15:57

  ik heb mijn iphone 3 gejailbreakt met ios 6.1,6 maar als ik op herstel drukt geeft hij een foutcode aan en op de telefoon zelf blijft hij er ook op staan ik kan hem niet meer aan krijgen en wil weten hoe ik dat kan oplossen want ik wil die jailbreak er af hebben kan iemand mij helpen

 • Steven

  11 februari 2015 om 22:17

  Ik heb mijn iPhone 4s ook gejailbreakt en heb geen problemen hij is er sneller van geworden en heb geweldige tweaks ik raad het echt aan

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!