18 september 2010

Datumnotatie aanpassen

In Mac OS X is het mogelijk om de datumnotatie geheel naar eigen wens aan te passen. Het aanpassen van deze notatie gaat verder dan alleen de keuze tussen de Nederlandse of de Amerikaanse notatie. Zo kun je elementen toevoegen en weghalen, op deze manier kun je alles in de voor jouw ideale volgorde zetten, het aanpassen van de datumnotatie is erg simpel.

Gebruikers van Snow Leopard openen het paneel om wijzigingen in de notatie aan te brengen via  ▸ Systeem voorkeuren… ▸ Taal en tekst ▸ Notatie, klik hierna op de knop “Pas aan…” in de datum sectie. Gebruikers van oudere versies van Mac OS X gaan naar  ▸ Systeem voorkeuren… ▸ Landinstellingen ▸ Notatie, klik hierna op de knop “Pas aan…” in de datum sectie en selecteer de volledige weergave.

Notatie aanpassen

De notatie pas je vervolgens aan door de blauwe datumelementen uit het overzicht onderaan in de witte vakken te slepen. Zo kun je bijvoorbeeld het weeknummer of het kwartaal toevoegen aan één van de vier notaties (kort, middellang, lang en volledig). Deze verschillende notaties worden op verschillende plekken in Mac OS X gebruikt.

In de witte vakken kun je de reeds aanwezig datumelementen verplaatsen door te slepen of verwijderen door te selecteren en op backspace te drukken. Verder kun je tekst en speciale tekens toevoegen aan de notaties.

Weergave van een datumelement aanpassen

Wanneer een datumelement is toegevoegd aan de notatie kun je de weergave hiervan aanpassen, dit doe je door met de rechtermuisknop op het datumelement te klikken en een keuze te maken uit de mogelijkheden. Zo heb je bij het datumelement van de maand keuze uit: januari, jan, J, 01 en 1.

Door te experimenteren met deze functie kun je er achter komen waar welke lengte van de datumnotatie wordt gebruikt en kun je het gebruik van Mac OS X nog makkelijker maken.Reacties


 • Bigkevx2

  18 september 2010 om 11:53

  Maar let op!

  Bovenstaande werkt inderdaad prima en zowat alles is aan te passen maar in sommige applicaties kan dit voor problemen zorgen.
  Zie mijn post op het Macwereld forum over zo’n probleem.
  http://macwereld.nl/forum/2010/02/foutmelding_formatconversionformatkey_in_iweb_opgelost

 • Pepijn

  18 september 2010 om 12:24

  Bigkevx2 > Welke versie van iWeb/Mac OS X gebruik jij? Ik heb het namelijk even getest en bij mij geen enkel probleem hij neemt de aanpassingen zelfs keurig over in iWeb.

 • Loek

  18 september 2010 om 13:10

  Hoe kun je nu de notering in de menubalk aanpassen? Ik heb bv. za 18 sep 13:09 staan. dit zie ik niet veranderen als ik een notatie wijzig waar de dag in staat.

 • bigkevx2

  18 september 2010 om 13:39

  @Pepijn

  ik zit met alles op de laatste versies.

  Dit probleem doet zich binnen iWeb ook alleen maar voor in de Blog structuur die ik toevallig in één van mijn site’s veelvuldig gebruik.
  De datum notatie wordt inderdaad gewoon weergegeven zoals je deze wilt alleen zorgt deze voor een foutmelding die dan onder aan de pagina komt te staan van de site.

 • Pepijn

  18 september 2010 om 13:54

  Loek > Klik op de datum in de menubalk en vervolgens op “Voorkeurenpaneel ‘datum en tijd'”. In dat voorkeurenpaneel heb je (beperkte) mogelijkheden om de notatie in de menubalk aan te passen.

  Bigkevx2 > Hmm oke, vervelend.. lijkt me een bug.

 • Loek

  18 september 2010 om 14:16

  Pepijn > Klopt maar ik wil bv za veranderen in zaterdag. Zoals in dit item wordt uitgelegd. Maar dat gaat helaas niet, iig bedankt voor de reactie.

 • Ivan

  18 september 2010 om 20:22

  Ik gebruik iStat Menus, echt een top app! Het zal bij velen van jullie al bekend zijn, maar het voegt echt heel veel toe aan de functionaliteit van de menubar. Zo ook dus aan de datum/tijd notatie. Verder voegt het ook cpu, geheugen, temperatuur, harddrive en netwerk informatie toe. Voor degenen met een macbook (pro): ook de batterij-informatie kun je compleet naar eigen wens maken. Het programma is tegenwoordig niet meer gratis, maar veel kost het niet. Kijk in ieder geval op http://bjango.com/apps/istatmenus/ !
  Groet, Ivan

 • tabasco

  2 maart 2014 om 13:34

  Sorry dat ik op dit oude bericht reageer maar:

  Ik heb ooit via een terminal commando de weergave notatie van de klok in de menubalk (Mountain Lion) kunnen aanpassen.
  Echter kan ik niet meer terugvinden wat ik destijds heb gedaan.
  ik zou graag zien: “zaterdag 2 maart 13:34” ipv “zat. 2 mrt. 13:34”
  Dit zou moeten kunnen zonder extern een programma.
  Wie kan mij verder helpen?

Een reactie toevoegen: