26 juni 2011

De autocomplete functie in Terminal en Finder

Wanneer je in OS X Terminal enkele letters van een map of bestand hebt ingetypt dan kun je deze automatisch laten aanvullen door middel van de tab toets. Wanneer je dus bijvoorbeeld naar de map Downloads wil gaan onder OS X Terminal dan kun je Down [tab] intoetsen, automatisch verschijnt nu Downloads.

Voorwaarde aan het gebruik van de tab toets is wel dat de eerste karakters uniek dienen te zijn om aangevuld te kunnen worden. Wanneer er meerdere mogelijkheden zijn doordat je bijvoorbeeld Do [tab] gebruikt dan krijg je automatische alle beschikbare mogelijkheden te zien (Downloads en Documents). Door het toevoegen van extra unieke karakters kan je als nog gebruik maken van het automatisch aanvullen.

Het automatisch aanvullen met de tab toets voor bestanden en mappen werkt ook in Finder onder de optie "Ga naar map...". Je vind deze optie terug in Finder menu ▸ 'Ga' of gebruik de toets combinatie Shit ⇧ + Command ⌘ + G. Het automatisch aanvullen in Finder is zelfs nog een stukje intelligenter dan de Terminal variant wanneer je begint met intoetsen en een enkele seconde wacht zal Finder automatisch proberen het path verder aan te vullen.Reacties


 • Arie

  26 juni 2011 om 10:00

  Wanneer er na het tabben niets wordt aangevuld omdat er meer mogelijkheden zijn (zoals in het genoemde voorbeeld), kun je nog een keer tab kiezen. Je krijgt dan een lijstje met alle mogelijkheden voor die beginletters.

 • Neman

  26 juni 2011 om 10:01

  In finder werkt deze tip op mijn iMac onder geen enkel beding……iemand die dit ook ervaart???

 • Marcel Kraan

  26 juni 2011 om 10:08

  Nou de tap werkt perfect onder “go”
  yopppppppyy

 • Guy

  26 juni 2011 om 11:19

  Dit is trouwens ook eentje die werkt in de command prompt in Windows… Werkt supersnel en makkelijk!

 • Neman

  26 juni 2011 om 11:36

  @ Marcel Kraan ….werkt je ook met een iMac??? Wat doe je juist om dat zo te hebben? Ik open Finder en dan ga naar – ik tik dan een naam van een map die in mijn Thuismap zit en dan verschijnt het volgende: De map is onvindbaar.

  Dank je!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!