8 november 2012

10.8De blader gesture gebruiken in meerdere apps

In OS X 10.7 Lion was de multi-touch gesture om te navigeren naar een vorige of volgende pagina in Safari al aanwezig. Met behulp van twee vingers te vegen op het Trackpad of Magic Mouse naar links of rechts kun je deze gesture uitvoeren.

Sinds OS X 10.8 Mountain Lion kun je deze gesture steeds meer en meer toepassen in verschillende applicaties. Zo kun je deze gebruiken in de Mac App Store, iTunes, Launchpad, Woordenboek, enzovoorts. De multi-touch gesture dien je te activeren, volg hiervoor onderstaande procedure:

• Open de Systeemvoorkeuren via  ▸ Systeemvoorkeuren
• Klik vervolgens op Trackpad
• Selecteer het tabblad 'Meer bewegingen'
• Vink de optie 'Vegen tussen pagina's' aan

Onder deze optie heb je een kleine keuzemenu, selecteer hier de optie 'links/rechts scrollen met twee vingers'. In principe kun je deze gesture toepassen in elke applicatie die gebruik maakt van een 'Vorige' en 'Volgende' functie. Kortom je kunt deze gesture ook gebruiken in 'third party' applicaties.

Meer tips over Mountain Lion kun je hier terugvinden.Reacties


 • Bram van der Vecht

  8 november 2012 om 13:57

  Ik gebruik zelf Firefox (omdat ik veel bladwijzers gebruik zonder namen dus alleen de icoontjes en dit niet wordt ondersteund door safari). Hier werkt de gesture wel maar de overgangseffect niet. en dat is erg jammer. iemand misschien al een idee of dat wel mogelijk is d.m.v. bijvoorbeeldeen plugin/extentie?

 • Richard Verdult

  9 november 2012 om 9:42

  Ik gebruik chrome naast safari, ik niet op http://www.blackboard.nl komen met safari door een fout in safari. Maar daar ziet de overgang er ook weer anders uit. Namelijk een pijltje dat verschijnt aan de rand van je browser. Een andere opmerking is echter dat je in Finder deze gesture niet kan gebruiken. Dat vind ik persoonlijk wel storend.

 • Bram van der Vecht

  9 november 2012 om 12:39

  Dat klopt, ik wil dit vaak nog doen en dan kom ikerachter dat het hierin nog niet geimplementeerd is. als die mooie overgang ook via firefox te verkrigjen was, zou ik blij zijn

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!