16 juli 2015

Extra trackpad gesture toevoegen aan het Dock

Door in het Dock te klikken op het applicatie symbool open je de applicatie of de map (stack), dit zal iedere OS X gebruikers weten. Wanneer je in het bezit bent van een multitouch trackpad kan je aan het Dock een handige extra functie toevoegen.

Het is namelijk mogelijk om met behulp van een twee vinger veegbeweging omhoog de applicatie expose of een stack te openen. Expose geeft je een overzicht van alle vensters die horen bij een applicatie.

Dit is geen optie die je kunt aanzetten in de systeemvoorkeuren van het Dock, je dient hiervoor OS X Terminal te gebruiken. Start OS X Terminal (Programma’s ▸ Hulpprogramma’s) en voer het onderstaande commando uit:

defaults write com.apple.dock scroll-to-open -bool TRUE;killall Dock

Na het uitvoeren van het commando zal het Dock automatisch worden herstart en kun je de veegbeweging gebruiken.

extra dock gestures

Plaats de de muisaanwijzer op een applicatie en beweeg met tweevingers over het icoon omhoog, applicatie expose zal automatisch worden geopend. In de bovenste helft van het scherm (1) zie je de (eventuele) actieve vensters en afhankelijk van de applicatie krijg je in het onderste gedeelte (2) een overzicht te zien van de meest recent geopende documenten in die applicatie.

Door de beweging in tegengestelde richting uit te voeren over het icoon sluit je expose af en keer je terug naar het bureaublad.

Door de muisaanwijzer op een map (stack) te plaatsen rechts in het Dock en de bovenstaande handeling te herhalen kun je de map openen. Het sluiten van de map werkt echter alleen goed in waaier en raster weergave.

Je kunt deze optie weer uitschakelen met het onderstaande Terminal commando:

defaults write com.apple.dock scroll-to-open -bool FALSE;killall Dock

Meer over Dock kun je hier terugvinden.Reacties


 • klaron

  17 juli 2015 om 7:12

  Moet even wennen, maar toch een erg handige optie.

 • jasper050

  17 juli 2015 om 9:39

  Grappig dat dit ook in OSX zit, maar waarom verstopt?
  Ik heb al erg lang de app Hyperdock. Deze doet eigenlijk het zelfde en heeft nog een paar andere leuke functies die je met je trackpad kunt doen zoals splitscreen elan je het iTunes icoon aanraakt zien wel nummer er speelt, volgende track en volume instellen.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!