13 januari 2010

De extra OS X printer features

Zoals de meeste taken onder OS X gaat ook het uitprinten van documenten op een Mac in de meeste gevallen zonder problemen. In OS X 10.6 Snow Leopard is een extra mechanisme ingebouwd die er voor zorgt dat je altijd de beschikking hebt over de meest recente stuurprogramma's voor je printer.

OS X bezit ook een aantal printer features die de meeste OS X gebruikers niet weten.

• Wanneer je naar een "verkeerde" printer wachtrij print dan kan je de print job heel eenvoudig naar een andere printer sturen. Dit doe je door het document naar een andere printer wachtrij te slepen (1). Automatisch zorgt OS X er dan voor dat het document alsnog wordt uitgeprint op de alternatieve printer.

• Het is ook mogelijk om documenten direct vanaf het bureablad uit te printen. Ga hiervoor naar  ▸ Systeemvoorkeuren... ▸ Afdrukken en Faxen, sleep één van de printers naar je bureablad. Er verschijnt nu een snelkoppeling (alias) naar de printer (2). Wanneer je documenten op het icoon sleept dan worden deze automatisch uitgeprint.

• Als een document zich in een printer wachtrij bevindt dan kan je het document bekijken door op het pijl-icoon (3) voor de bestandsnaam te klikken. Het document wordt hierdoor in een soort van Quicklook weergegeven.Reacties


 • Jack

  13 januari 2010 om 8:39

  Het lukt me niet te scannen met mijn HP CM1312nfi vanuit OS X 10.6.2. Is daarvoor ook zo’n eenvoudige manier?

 • Nils Breunese

  13 januari 2010 om 8:56

  Ik ben niet bekend met het specifieke model scanner dat je noemt, maar scannen kan in 10.6 heel makkelijk met het programma dat in de Nederlandse vertaling helaas heel ongelukkig ‘Fotolader’ genoemd is. Je kunt er foto’s mee importeren van camera’s, maar je kunt het ook gebruiken met je scanner.

 • Hans

  13 januari 2010 om 9:05

  Ik heb ook zo’n 1312nfi gehad, toen nog met 10.5.x. De printerdriver was buggy, en de scanner heb ik nooit aan de gang gekregen. Teruggebracht naar de winkel. Misschien is het in 10.6.x anders, maar destijds leek het er sterk op dat HP nooit fatsoenlijke OS X-drivers had. Het support-forum op hp.nl voor dat model en OS X telde geloof ik iets van 20 pagina’s destijds …

  (Dus als je die 1312nfi nog terug kunt brengen, doe dat nu, zou ik zeggen :) )

 • Bart Vlassak

  13 januari 2010 om 11:54

  Heeft er iemand ervaring met het printen naar een Xerox Workcentre 7328 met een Mac (Snow Leopard 10.6.2) via een netwerk? Het installeren lukt allemaal prima met driver etc. maar wanneer ik print (PDF, txt, jpg) naar de Xerox dan komt deze als een error aan.

 • Rob Vermeulen

  13 januari 2010 om 12:07

  @Nils: Fotolader lijkt alleen te werken met een scanner die rechtstreeks op de Mac is aangesloten. Netwerkscanners (mijn Epson PX810FW in elk geval) ziet hij niet. Of weet iemand daar iets voor?

 • Ruben van der Laan

  14 januari 2010 om 15:59

  Dag Bart, Wij hebben bosjes van die Xerox WCP’s hier… Via het netwerk kan je via 3 protocollen printen: HP Jet direct, LPD en IPP. Afhankelijk van Firmware versie van je Xerox kan het zijn dat je IPP of LPD moet gebruiken, kies dus eerst beide varianten als test. Als dat niet helpt zorg dan dat je de allerlaatste Firmware hebt van de bewuste printer. Als dat nog niet helpt , moet je de Firmware versie voor versie downgraden totdat het werkt. In onze ervaring werkt het nog al nauw met die Xerox WCP’s. In ons geval (wij hebben WCP 45’s) werkte de voorlaatste versie van de Firmware het beste. Verder kan het zijn dat je plaatjes wilt printen die met Quicktime zijn gecomprimeerd. Open deze eens met GraphicConverter en bewaar ze daar opnieuw als png of jpg. Dat helpt ook nog al eens.

 • haplo

  18 januari 2010 om 11:29

  Heb een Epson DX9400F (wifi versie), werkt perfect, ook het scannen.

 • Ties

  16 februari 2010 om 16:49

  Ik heb mijn printer/scanner aangesloten op mijn nieuwe MAC. Printen doet hij wel, maar de scanner krijg ik niet aan de praat. Het betreft een Canon Pixma mp600.
  Heeft iemand een oplossing.

 • Frank

  31 maart 2010 om 9:37

  Weet er iemand hoe je alle pdf-documenten in een folder kan afdrukken
  (dus zonder voor elk pdf document op print te klikken)?
  merci,
  Frank

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!