3 oktober 2011

De inhoud van een installer bestand bekijken

Een applicatie installeren onder Mac OS X is uiterst simpel. In vele gevallen bestaat een applicatie uit maar één bestand die je heel eenvoudig in de programma’s map kunt slepen. Wanneer je een applicatie download uit de Mac App Store dan hoef je zelfs niets te doen, automatisch zal de applicatie in Launchpad verschijnen.

Maar er is nog een derde manier van applicaties installeren, namelijk met behulp van een installer. Deze methode wordt gebruikt wanneer er bestanden worden geïnstalleerd in de systeemmappen van Mac OS X. Hiervoor is dan ook vaak een beheerders account noodzakelijk.

Voor Mac OS X zijn er gelukkig maar weinig virussen en malware, deze zullen echter bijna altijd gebruik maken van de installer-methode om je Mac te besmetten. Op het moment dat je een installer hebt gedownload en deze niet vertrouwd kun je de inhoud hiervan controleren.

Start de installer, via de menubalk krijg je nu toegang tot de menu optie:

Installatieprogramma ▸ Archief ▸ Toon bestanden.

In het venster wat verschijnt kun je exact zien welke bestanden er door de installer worden geïnstalleerd op je Mac. Mochten de bestandsnamen niet overeenkomen met de applicatie die je hebt gedownload dan is het verstandig om de installatie te stoppen door het installatieprogramma af te sluiten.

Wanneer je een installatie start met behulp van een installer dan kun je de installatie ‘live’ volgen met behulp van:

Installatieprogramma ▸ Venster ▸ Installatielogbestand

Standaard staat de weergave (linksboven) ingesteld op ‘Toon alleen fouten’ door deze in te stellen op ‘Toon alle logbestanden’ kun je exact volgen waarmee de installer bezig is. Dit is een erg handige optie op het moment dat een applicatie om wat voor reden dan ook niet geïnstalleerd kan worden.Reacties


  • Mick

    3 oktober 2011 om 13:06

    Je kunt ook met Pacifist alle bestanden exporteren. Dan kun je ze ook nog gebruiken, ipv van alleen de bestandsnamen te zien.

Een reactie toevoegen: