23 januari 2012

De Mac OS X logbestanden ‘live’ bekijken

Hoewel Mac gebruikers er aanmerkelijk minder last van hebben dan Windows gebruikers komt het wel eens voor dat er problemen met je Mac voordoen. In het geval van een applicatie die zich misdraagt is het afsluiten van de bewuste applicatie vaak de oplossing.

Wanneer de problemen worden veroorzaakt door een achtergrondproces dan wordt het een stuk lastiger om de boosdoener terug te vinden. Met behulp van de standaard in Mac OS X aanwezige console applicatie kun je de Systeem en Kernel bestanden bekijken. Vaak kun je hierin herleiden welk proces of applicatie de problemen veroorzaakt op je Mac.

De Systeem en Kernel bestanden kun je ook 'live' bekijken met behulp van OS X Terminal. Door een nieuwe Terminal sessie te starten en één van de onderstaande commando's uit te voeren zie je alle interne logging van je Mac voorbij komen.

Wanneer je de logging van applicaties en achtergrondprocessen wilt bekijken gebruik je de systemlog:

tail -f /var/log/system.log

Logging met betrekking tot hardware en drivers kan je bekijken met behulp van de kernel.log.

tail -f /var/log/kernel.log

In de map root ▸ var ▸ log kun je nog een groot aantal andere logbestanden terugvinden, deze zijn allemaal te gebruiken met het tail -f commando. De kernel.log en system.log zijn echter de belangrijkste logbestanden en geven vaak het snelst een indicatie bij problemen.

Het is sowieso verstandig om de logbestanden regelmatig eens te bekijken en zodoende pro-actief te reageren op verdachte meldingen voordat ze echt een probleem gaan worden.Reacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!