4 juli 2011

De Mac OS X Welkomstvideo veiligstellen

In de Golden Master van Mac OS X Lion is de beroemde welkomstvideo helaas niet meer te zien. In plaats van de video krijg je nu direct een introductiescherm met betrekking tot het nieuwe scrollen te zien. Automatisch wordt je Magic Mouse of (Magic) Trackpad gedetecteerd en aan de hand daarvan krijg je de bijbehorende instructies te zien.

Dat betekent dus het einde van de 30 seconden durende welkomstvideo die bestaat uit een paarse sterrenhemel waarin de tekst ‘Welkom’ in verschillende talen wordt weergegeven. De video is een mooi samenspel van audio en video die het zeker waard is om te bewaren voor het nageslacht.

Apple heeft ervoor gekozen om de video en audio in aparte bestanden te bewaren, erg handig als je de tune als ringtone wilt gebruiken. Het originele nummer "Exodus Honey van Honeycut" is overigens in de iTunes Music Store te downloaden.

De welkomstvideo zit diep verborgen in de bestandsstructuur van Mac OS X maar je kunt hem met behulp van de onderstaande stappen veiligstellen.

Ga in OS X Finder de onderstaande map:

Macintosh HD ▸ Systeem ▸ Bibliotheek ▸ CoreServices

In deze map vind je de applicatie Configuratie-assistent, selecteer deze en control+klik hierop. In het context menu wat nu verschijnt kies je ‘Toon pakketinhoud’. In het nieuwe Finder venster wat verschijnt ga je naar de map: Content ▸ Resources.

Selecteer in deze map TransitionSection.bundle en control + klik hierop, kies ook hier weer voor ‘Toon pakketinhoud’. Ga naar de map Content ▸ Resources, in deze map bevinden zich de bestanden intro-sound.mp3 en intro.mov. Deze twee bestanden samen vormen de welkomst video.

Let op! dat je de bestanden niet verplaatst maar kopieert naar een veilige locatie als je deze wilt gaan gebruiken voor andere doeleinden.

Ook in OS X Leopard 10.5 en OS X Tiger 10.4 zijn de bestanden in dezelfde map terug te vinden. Overigens is de welkomst video van Tiger wel anders dan de Leopard variant.Reacties


 • Flieps

  4 juli 2011 om 10:21

  Ik ga heb inderdaad even veilig stellen. Ik ben inmiddels gewend aan het ‘nieuwe’ scrollen. Maar ik denk dat veel gebruikers die geen iPad of iPhone hebben het uit zullen zetten. Ook voor gebruikers met een muis met ‘scrollwheel’ zullen de oude wijze voortzetten.

  Wat ook jammer is: Op een MacBook uit 2009 werken de Multi-Touch gestures niet….Latere modellen hebben een ander Trackpad gekregen.

 • Patrick

  4 juli 2011 om 11:01

  Ja, hier zitten wel aardig wat uurtjes Maya in.. Mooi gedaan!

 • Thomas

  4 juli 2011 om 13:57

  Flieps, raar dat het bij jouw niet werkt. Ik heb namelijk een macbook 13 inch late 2008 en daar werkt alles perfect op qua Multi-Touch.

 • Dagaloni

  4 juli 2011 om 13:58

  Dankje!

 • Pepijn

  4 juli 2011 om 14:14

  Thomas > Je hebt waarschijnlijk een aantal van de gestures maar lang niet alle “nieuwe” gestures. Wat Flieps zegt klopt inderdaad.

  Verder altijd een leuke video en ik heb nog steeds een klein beetje hoop dat Apple toch nog met een kleine verassing komt wat betreft een nieuwe welkomst video.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!