3 juli 2011

Pagina’s uit verschillende PDF bestanden samenvoegen

Met behulp van de standaard Mac OS X applicatie Voorvertoning (Engelstalige versie Preview) is het mogelijk om pagina's uit verschillende PDF bestanden samen te voegen tot één bestand. Ontzettend als je bijvoorbeeld een extra bijlage wilt toevoegen aan een document.

Open twee (of meer) PDF bestanden met behulp van de voorvertoning applicatie. Activeer bij beide documenten de navigatiekolom en selecteer rechtsonder in deze kolom de 'Miniaturen' [:] weergave.

In de navigatiekolom verschijnen nu de de pagina's die in het PDF document aanwezig zijn. Je kunt nu losse pagina’s vanuit de navigatiekolom van het ene PDF document naar het andere document slepen.

Om alle pagina's uit een PDF document te kopiëren, selecteer je het PDF symbool in de titelbalk van Voorvertoning en sleep je deze naar de navigatiekolom van het PDF document waar je de pagina's aan wilt toevoegen.Reacties


 • Manobis

  3 juli 2011 om 21:30

  Pagina’s samenvoegen: men kan inderdaad pagina’s van het ene naar het andere pdf document slepen. Ik echter kan ze niet samengevoegd bewaren. Is daar ook een manier voor? Met “bewaren als ……..,” lukt het niet.

 • Wil van Duijn

  4 juli 2011 om 7:12

  Handige optie, maar bij de opdracht om het als een nieuw document te bewaren gebeurt er dus niks.. Heb ik weer een document met slechts één pagina… Schiet je dus niet veel mee op..

 • Theo

  4 juli 2011 om 11:05

  Je moet de miniatuur niet naar de doelnavigatiekolom slepen, maar naar de miniatuur in de doelnavigatiekolom en op de miniatuur loslaten. De miniatuur verandert dan, er komt links ervan een ringbandje in beeld en rechts een gekromde pijl ten teken dat het uit meerdere pagina’s bestaat. Zie de bovenste miniaturen in de screendump.De volgorde van de pagina’s kun je in de navigatiekolom vervolgens wijzigen. Nu kun je het document wel opslaan.

 • Wil van Duijn

  4 juli 2011 om 11:56

  Top! Die optie had ik inderdaad nog niet uitgeprobeerd..

 • Manobis

  12 juli 2011 om 23:25

  Ok! Bedankt.

 • Marieke

  15 januari 2012 om 13:38

  Bij mij gebeurt er dan niets. Zou ik nog iets aan mijn instellingen moeten veranderen?

 • Dré

  31 maart 2012 om 14:22

  Super handig, Bedankt !

 • Ingeborg Wolters

  5 juni 2012 om 13:15

  De tip van Theo deed het ‘m. Hij heeft gelijk: Je sleept het miniatuurtje naar de gewenste navigatiekolom en laat het vallen OP het originele miniatuurtje daar.

  De pagina’s krijgen dan ook een nummer (gek genoeg dezelfde waarvan een vetgedrukt) en je ziet een ringbandje.

  Deze truuk herhaal je zo vaak als je wilt met elke volgende pagina.
  Schuiven met pagina’s tot de gewenste volgorde is dan ook nog mogelijk.

  Daarna kun je het bestand nog exporteren/opslaan als.

  In OSX Lion werkt het prima, het enige verschil bij mij is de opmaak van Voorvertoning/Preview.

 • Johan Olie

  3 november 2012 om 10:47

  Dit lijkt in Mountain Lion niet meer te werken. Iemand een idee?

 • Bart Notenboom

  6 november 2012 om 9:32

  Helemaal geweldig! Moest voor een schoolproject 4 pdf’s samenvoegen tot 1 en nooit geweten dat het gewoon met Voorvertoning kan!

 • Tom

  13 november 2012 om 22:43

  @Johan, ik heb ook Mountain Lion (10.8.2) en het werkt nog steeds. Perfect!

 • Bep

  15 januari 2013 om 14:08

  Het lukte mij eerst ook niet met jpeg’s in voorvertoning, maar ik heb er eerst pdf’s van gemaakt (via afdrukken) en de miniaturen van deze pdf’s laten zich wel samenvoegen. Het visuele verschil is nihil in voorvertoning – maar een pdf is dus uiteraard een ander soort bestand.

 • cw

  11 april 2014 om 16:15

  Dit hielp bij mij:
  Wijzig – Voeg in – Pagina uit bestand

 • Eline

  16 april 2014 om 12:07

  Treed er hierdoor geen kwaliteitsverlies op?

 • Aswintha

  19 april 2014 om 21:31

  He hallo,

  Helaas werkt hetgeen dat Theo omschrijft bij mij ook niet. Iemand enig idee waar dit aan kan liggen? Bedankt!

 • Mirjam

  14 april 2015 om 21:16

  Ik had hetzelfde probleem, maar ik heb uitgevonden hoe het zit:

  Open je eerste pdf. Selecteer niet ‘miniaturen’ maar ‘contactvel’ onder ‘weergave’ in de knoppenbalk. Vervolgens sleep je je tweede pdf naar het veld, netjes achter de laatste pagina van de eerste pdf. Vervolgens zie je dat alle pagina’s van de tweede pdf hernummerd worden, zodat het een sequentie vormt op de eerste pdf. Nu kun je op dezelfde manier weer een pdf toevoegen. Vervolgens ‘exporteren als pdf’ en je hebt al je bestanden samengevoegd tot één pdf-bestand.

 • Theo de Graaff

  9 mei 2015 om 14:03

  Mirjam, hartelijk dank.
  Ik heb afgelopen jaar verschillende keren geprobeerd om PDF documenten samen te voegen tot 1 document. Is nooit gelukt, altijd weergave/miniaturen geselecteerd omdat iedereen dat zei.
  Maar met weergave/contactvel lukt het eindelijk!!!

 • Jacqueline Lankhorst

  4 april 2016 om 15:34

  Is er ook een manier om oneven en even pagina’s samen te voegen? Dus één document met alleen oneven (gescande) pagina’s en een ander document met alleen de even (gescande) pagina’s.
  Dat zou handig zijn….

 • Arnoud

  1 juni 2017 om 21:52

  Zoals Theo al zei: Je sleept het miniatuurtje naar de gewenste navigatiekolom en laat het vallen OP het originele miniatuurtje daar.
  … MAAR … Dit geld enkel voor bestanden met de extensie .PDF !! Indien je een Jpeg bestand hebt geopend ( of ander formaat ) dien je deze eerst op te slaan als .PDF om dan de truck van Theo toe te passen !

Een reactie toevoegen: