6 september 2011

De Safari geschiedenis aanpassen (archief)

Het is voor niemand een verrassing dat alle webpagina’s die je bezoekt met Safari worden geregistreerd in de geschiedenis van de applicatie. Hoewel dit tricky kan zijn, als je wat te verbergen hebt is de optie voornamelijk heel erg handig.

Normaal gesproken legt Safari ieder bezoek aan een website vast. Om te voorkomen dat je op een bepaald moment een gigantische geschiedenis hebt kun je met behulp van de voorkeuren in Safari de geschiedenis beperken, hierbij heb je de keuze uit één dag, één week, twee weken, één maand of één jaar.

Deze optie kun je terugvinden in Safari onder:

Voorkeuren ▸ Algemeen ▸ optie: Verwijder onderdelen uit geschiedenis.

Je kunt ook gebruik maken van het onderstaande Terminal commando om de geschiedenis in te stellen op een exact aantal dagen. Sluit Safari af en voer het onderstaande commando uit, vervang XX door het gewenste aantal dagen.

defaults write com.apple.Safari WebKitHistoryAgeInDaysLimit XX

Het is ook mogelijkheid is om het aantal opgeslagen items in de history te beperken, hierdoor zullen er nooit meer items dan het ingestelde aantal voorkomen in de geschiedenis. Vervang XX door het aantal items dat maximaal opgeslagen mag worden.

defaults write com.apple.Safari WebKitHistoryItemLimit XX

Dit artikel is verouderd en kan misschien niet meer van toepassing zijn in jouw huidige OS X (macOS) versie. Gebruik de zoekfunctie om te zoeken naar een recentere uitleg.


 • guillaume

  6 september 2011 om 9:56

  Vraagje: Neemt het opslaan van geschiedenis veel geheugen in? Ik veronderstel van niet.En wordt safari er trager van als je te ve geschiedenis hebt opgeslaan?

 • Ouw

  6 september 2011 om 10:26

  Beperking van het aantal werkt bij mij niet onder Lion. Ik had de limiet op 10 gezet, maar Safari gaat vrolijk verder met opslaan en verwijdert geen geschiedenis langer geleden dan de laatste 10 sessies.
  Eerst Safari gestopt, dan limiet gezet in terminal en vervolgens Safari weer gestart. No cigar meneer IJzermans.

 • oeps

  6 september 2011 om 11:27

  Bij mij gaat het ook niet div keren geprobeerd maar zonder resultaat heb ook macos lion.

 • Maarten Spee

  6 september 2011 om 12:58

  Hier onder Safari 5.1 en Lion werkt de WebKitHistoryItemLimit limiet wel

  Bedankt!

 • Paul Broekman

  6 september 2011 om 12:59

  Hier ook geen probleem, werkt perfect!

 • Anneke

  7 mei 2013 om 23:41

  een vraagje: als je aanklikt bij voorkeuren -> verwijder onderdelen uit geschiedenis : 1 maand, blijft elke website die je bezocht hebt dan effectief 1 maand in de geschiedenis of wordt telkens alles gewist bij de start van een nieuwe maand?Do NOT follow this link or you will be banned from the site!