25 mei 2011

De valse Mac App Store update meldingen

Er zijn een groot aantal Mac OS X gebruikers die constant problemen hebben met het update mechanisme van de Mac App Store. In de Mac App Store applicatie wordt gemeld dat er een update beschikbaar is, na het installeren van de update verschijnt de melding echter opnieuw. In veel gevallen betreft het vaak de Twitter app of zelfs een app die niet is geïnstalleerd.

Een slordige fout van Apple zou je kunnen denken, maar niets in minder waard. Het probleem is namelijk de gebruiker zelf! Alle apps uit de Mac App Store worden voorzien van een MASreceipt dat is een soort van digitaal aankoopbewijs met daarin extra informatie zoals bijvoorbeeld het versie nummer van de app.

Door het MASreceipt van een gratis app toe te voegen aan een betaalde app kun je in bepaalde gevallen de app op iedere Mac gebruiken zonder deze te hoeven kopen. Deze ‘gehackte’ apps zijn dan weer te downloaden op de verschillende illegale warez websites.

Wanneer een betaalde app zoals bijvoorbeeld ‘Angry Birds’ is voorzien van het ‘mas-receipt’ uit de Twitter app dan veroorzaakt dat problemen. Mac OS X scant alle MASreceipts die aanwezig zijn op je Mac en controleert of er updates beschikbaar zijn. Verschijnt er een update voor Twitter of is het MASreceipt van een oudere versie dan wordt er aangeven dat er een nieuwe versie beschikbaar is.

Als je in het bovenstaande voorbeeld naast de illegale Angry Birds ook de Twitter app hebt geïnstalleerd dan wordt de Twitter app geupdate maar dat heeft geen effect op de update status, de Angry Birds app bezit namelijk nog steeds het verkeerde MASreceipt. Apps die zijn voorzien van een verkeerde MASreceipt kunnen niet geupdate worden, omdat je deze simpelweg niet via de officiële weg hebt geïnstalleerd.

Wil je van de ‘fake’ update melding af dan zul je dus alle illegale apps op je Mac moeten verwijderen. In de Mac App Store kun je via de optie ‘Aankopen’ controleren welke apps je hebt gekocht in de App Store.

Je kunt in OS X Finder controleren of een app uit de Mac App Store komt, klik met je rechtermuisknop op de app en selecteer de optie ‘Toon pakketinhoud’. Open de map ‘Contents’ en controleer of ‘_MASreceipt’ aanwezig is. Is dit het geval en komt de app niet voor in het overzicht van gekochte apps, dan heb je een illegale versie die problemen geeft of op den duur problemen gaat geven wanneer er updates beschikbaar komen.

De weergave van de foutieve updates is op menig forum een hot-topic, waarbij al snel door de gebruikers wordt geconstateerd dat de Mac App Store vol zit met bugs. Het ware probleem zijn echter in veel gevallen de Mac OS X gebruikers zelf, mensen die geen zin hebben om enkele euro’s te betalen voor geweldige apps.Reacties


 • Nick

  25 mei 2011 om 10:41

  Ik weet niet welke posts jij hebt gelezen, maar ik had het probleem met andere apps en ik heb nooit die MASreceipt hack gebruikt. Het probleem heb ik opgelost door Spotlight te resetten.

 • Nick

  25 mei 2011 om 10:45

  Als je ook naar het community forum van Apple gaat zie je ook tal van andere bugs, wil je me nou zeggen dat het allemaal aan de gebruikers ligt? Ook komen de meeste problemen van 10.6.7 update.

 • Paul Zimmerman

  25 mei 2011 om 11:44

  Nick, je kunt wel heel hard roepen maar ook voor mij is het bovenstaande de oplossing! Spotlight resetten werkte bij ook in eerste instantie maar de update verschenen na een paar dagen weer.

  Ook ik had een app op mijn Mac staan met het receipt van Twitter, waarschijnlijk door één van de kids gedownload.

  Richard bedankt voor de oplossing!!!!!

 • Tjeu

  25 mei 2011 om 12:55

  Het verhaal van Richard moet niet helemaal kloppen. Ik heb twitter wel gekocht, nooit gebruikt, verder koop ik alleen maar originele apps, gratis en betaalde aps. Toch ook ik heb vele malen last van deze update-meldingen.
  Ik zou nu toch graag ook hier een oplossing voor lezen.

 • Mike Daniels

  25 mei 2011 om 14:00

  Bedankt voor de oplossing! Ook bij mij was een “illegale app” de oorzaak van de update problemen!

 • Jaap

  25 mei 2011 om 19:25

  Ik heb hetzelfde verschijnsel met updates van iTunes op mijn Windows pc – toch een foutje van Apple dus. Ik heb trouwens geen illegale software op mijn pc.

 • Dennis

  25 mei 2011 om 19:36

  Ook ik heb de problemen en gebruik alleen legale software op mijn computer. Ik had het met een pinball game. Ik heb uiteindelijk mijn mac opnieuw geinstalleerd en het hele spel niet meer geinstalleerd. Maar ik zit er niet op te wachten om voor een bugje de mac steeds opnieuw te installeren

 • cor de kleijn

  5 juli 2011 om 20:32

  ik had inderdaad dat klote vogeltje erop gezet via via en had steeds maar een update van twitter ,dacht eerst dat dit kwam omdat ik via mijn zoons zijn account dit geïnstalleerd had maar na het verwijderen van die klote vogel ben ik mijn melding kwijt ….:-) bedankt man

 • Lyda Mooij

  28 maart 2012 om 10:35

  Ook ik heb problemen met de updates uit de appstore. Ik heb alleen maar legale aankopen gedaan uit de app store. Wil ik updates installeren geeft mijn Iphone aan dat het apparaat geen verbinding krijgt met Itunes store. Heeft iemand een tip?

 • Arjan

  24 september 2012 om 23:26

  Leuk verhaal, maar ik heb net een gloednieuwe iMac ontvangen, aangeschaft in de store van Apple zelf. Aangezet, configuratie assistentie doorlopen, wat rond geklikt (dit is mijn eerste Mac) en vanuit het appeltje op update geklikt. Er komen 3 updates: het OS zelf, iPhoto en IMovie. De OS update gaat goed, maar de andere twee geven deze melding.

  Wat je dus eigenlijk impliceert is dat de Apple store zelf illegale software installeert?

 • Henk

  5 oktober 2012 om 10:58

  Bedankt voor de tip. Het klopt helemaal en hiermee heb ik mijn probleem op kunnen lossen.
  Op een oudere iMac kreeg ik na de update naar Mountain Lion een probleem met updates via de App Store. Ik had op deze iMac nooit de Twitter app geïnstalleerd maar kreeg wel een melding dat een update beschikbaar zou zijn. Probeerde ik deze te updaten dan kwam niet mijn eigen ID in beeld maar die van een ander. Installatie van de Twitter app vanuit de App Store mislukte ook met de melding van Onbekende Fout. Andere apps dan Twitter kon ik daarentegen wel installeren.
  Uiteindelijk kon ik met bovenstaande tip het probleem oplossen. Gezocht vanuit de terminal als root naar alle voorkomende files _MASReceipt (find / -name _MASReceipt). In het weergegeven pad kun je dan zien bij welke app die file hoort. Daarna gekeken welke app wel zo’n bestand had maar ik nooit had aangeschaft. Het bleek een spel te zijn wat ik ooit van een collega had gekregen. Deze app verwijderd waarna de App Store geen Twitter update meer aangaf. Alles opgelost.

Een reactie toevoegen: