24 december 2011

De verbeterde lijstweergave in stacks activeren

Binnen Mac OS X zijn er standaard drie weergave opties voor stacks: de waaier, het raster en de lijst. De waaier is een handige optie wanneer je enkel een paar items wilt laten zien. Een goed voorbeeld hiervan zijn de “Server Tools”. Deze worden standaard als waaier op de dock geplaatst.

Het raster daarentegen heeft als voordeel dat je gemakkelijk door de folders heen kunt bladeren. Een nadeel is echter dat de iconen zeer groot zijn en dat er dus weinig ruimte overblijft voor de namen.
De derde standaardoptie is de lijst. Bij deze optie is juist wel veel ruimte voor de namen.

Het bladeren door de mappen is iets lastiger dan bij het raster, omdat je met je muis over het hele scherm moet bewegen. Daarnaast kan er bij een lijstweergave niet gebladerd worden via een alias file. Hiervoor wordt een nieuw Finder venster geopend.

Na het uitvoeren van onderstaande twee commando;s in Terminal, zal de lijst weergave zich gaan gedragen als die van het raster.

defaults write com.apple.dock use-new-list-stack -bool TRUE
killall Dock

De iconen zijn iets groter geworden, maar de namen staan nog steeds rechts naast het icoon zodat er voldoende ruimte is voor de naam. Het voordeel hiervan is dat er nu door de lijstweergave gebladerd kan worden net zoals bij het raster. Ook de alias mappen en de Quick Look (spatiebalk) voorvertoningen werken nu.

Om de standaard instellingen terug te zetten, kun je onderstaande commando’s uitvoeren in Terminal

defaults write com.apple.dock use-new-list-stack -bool FALSE
killall Dock


Reacties


 • w sloot

  24 december 2011 om 11:23

  Er gebeurd hier niet wat je beschrijft na het intypen van de 2 regels, wat mis ik hier?

 • Ricardo

  24 december 2011 om 12:10

  je moet het nog wel ven instellen dus: rechter muisklik op bijv. programma’s en dan lijst selecteren

 • JesseesseJ

  24 december 2011 om 13:20

  Thanks!

 • Guus

  24 december 2011 om 18:48

  Goeie tip! Direct toegepast op mijn app folder in het dock.

 • Pieter

  26 december 2011 om 12:53

  Mooie tip! OS X wordt NOG mooier :-)

 • Thomas

  29 december 2011 om 3:04

  Nog een tip (ik weet niet of het al genoemd is); als je een stack open hebt staan, kun je ook snel zoeken door met het toetsenbord de eerste letter van je file in te toetsten. De functie pakt ook meer letters bij elkaar dus je kan ook snel zoeken naar bijvoorbeeld “INT…”

 • Jan van der Ploeg

  29 december 2011 om 9:06

  Super!

 • Ronny Vanrusselt

  2 januari 2012 om 3:40

  Mooi ! de pictogrammen zijn al iets groter en dus duidelijker. Nog iemand een tip om het lettertype iets groter te maken ? (op een 27″ scherm mag dat wel vind ik).

 • Digilike

  5 januari 2012 om 12:51

  Erg fijne tweak. Ik heb nog een vraag over de sortering van een stack. Bijvoorbeeld die van Documenten. Als ik deze stack open dan is de standaard sortering niet op alfabet, maar het tijdstip waarop een bestand of submap binnen deze map is toegevoegd of gewijzigd. Ik zou de sortering ook graag op alfabet willen zien. Is dat mogelijk?

 • Digilike

  5 januari 2012 om 15:56

  Ik heb het antwoord al. Als je het dock onderaan plaatst, dan heb je verschillende sorteermogelijkheden. Het dock stond bij mij aan de linkerkant. De mogelijkheden zijn dan beperkt.

 • Gilbert

  27 oktober 2014 om 15:35

  Het is alleen erg jammer dat dit commando niet meer werkt in Yosemite…

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!