26 maart 2011

Digitale foto’s geotaggen met de GeoLogTag app

Wanneer je digitale camera niet is voorzien van een GPS ontvanger dan is de iPhone app GeoLogTag een hele handige oplossing om je foto's na een fotoshoot te voorzien van locatie informatie. De app fungeert als GPS datalogger en geotagging app, deze combinatie maakt de app een unieke en zeer complete geotagging oplossing voor Mac gebruikers met fotografie als hobby. In samenwerking met ontwikkelaar Galarina geven we dit weekend 10 giftcodes weg voor de App.

Activeer tijdens het maken van foto's de app en deze zal automatisch je huidige locatie op basis van het GPS signaal loggen. Deze lokatie informatie wordt gekoppeld aan de actuele datum en tijd. Bij thuiskomst wordt de datum en tijd van je geschoten foto's gechecked met de lokatie informatie die aanwezig is op je iPhone. Op deze manier kan de locatie worden achterhaald en worden toegevoegd aan de meta data van de foto's.

De geotagging workflow bestaat uit de volgende vier stappen:

• GeoLogTag registeert je GPS locatie terwijl je foto's maakt.
• Na je fotosessie, plaats je de foto's op je Mac.
• GeoLogTag geotagged de foto's via het draadloos netwerk.
• Importeer hierna de foto's in iPhoto, Aperture of Adobe Lightroom.

Aan foto's in het JPEG formaat worden de lokatiegegevens aan de EXIF metadata van de foto toegevoegd. Voor foto's in het RAW formaat wordt een separaat XMP-bestand aangemaakt met de lokatie informatie. Aangezien zowel EXIF als XMP gedefinieerde standaarden zijn werkt de geotagging met bijna iedere digitale camera.

Als extra ondersteunt GeoLogTag ook het rechtstreeks geotaggen van Flickr en SmugMug foto's. Bovendien is het ook mogelijk om GeoLogTag een GPX-bestand te laten exporteren.

GeoLogTag is een zeer handige en goed doordachte app die een einde maakt aan de vaak gestelde vraag: Waar was dat ook alweer? GeoLogTag is beschikbaar in de App Store voor € 3,99.

Speciaal voor appletips bezoekers heeft Chris Cornelis van Galarina 10 giftcodes ter beschikking gesteld. Wil je in aanmerking komen voor een giftcode vul dan het onderstaande formulier in voor maandagavond 0:00. Onder alle inzendingen worden de 10 giftcodes verloot. Je ontvangt na afloop van de actie eenmalig een mailing e-mail van de ontwikkelaar.

*** De winnaars van de giftcodes ***

Cornelis van Bemmel
Daan Lemmmen
Frank Rynja
Irish van Gent
Jeffrey Kuiken
Luc Boens
Michiel van Eeuwijk
Nick de Graaf
Niels van Renselaar
Onno smitReacties


 • HCHybrid

  26 maart 2011 om 10:27

  YES! Hier heb ik echt op gewacht!
  Eindelijk 1 die niet via iPhoto werkt.
  Gebruik nl. Lightroom. Top tip weer!
  Thanks!

 • André

  26 maart 2011 om 11:31

  Kijk hier was het wachten op, hoeven we niet meer achteraf een hoop priegelwerk te doen om de tags erbij te krijgen.

 • Marco

  26 maart 2011 om 11:41

  Probeer EveryTrail eens: http://www.everytrail.com/mobile

  Scheelt weer wat extra stappen ;)

 • HCHybrid

  26 maart 2011 om 20:55

  @Marco… en waar is dan de link met je DSLR camera/foto’s? Kan aan mij liggen, maar als ik de site goed begrijp is everytrail meer voor foto’s die met de iPhone zijn gemaakt = andere doelgroep.

 • Loek

  27 maart 2011 om 13:18

  @Marco Marco ik denk dat je het niet begrijpt. Vanaf nu heeft elke fotocamera van welk merk of welke prijs dan ook geotagging. Je moet alleen deze app op je smartphone hebben geïnstalleerd. De app checkt de met je smartphone en weet dus waar je stond ten tijde van het nemen van de foto. Dit is echt geweldig! Ik denk dat vele met mij hierop hebben zitten wachten.
  Loek

 • Loek

  27 maart 2011 om 13:20

  De app checkt de TIJD (insert)

 • Aikibob

  28 maart 2011 om 20:16

  Top nieuws

 • Marco

  28 maart 2011 om 20:27

  @Loek, Je begrijpt mij niet :) EveryTrail kan dat ook voor elk fototoestel :)

  Je trail (wat eigenlijk track of triplog heet (of spoor in het Nederlands)) word/kan automatische naar EveryTrail toe en je kunt extra foto’s van andere toestellen gewoon uploaden. En je kunt je track ook gewoon weer downloaden.
  Daarna de flash inbedden in je site voor een automatische trip langs al je foto’s op een mooie Google (sat)map.

  Maar natuurlijk nu niet vergeten na de ingang van zomertijd om ook nog even de tijd in je fototoestel goed te zetten ;)
  (en anders heeft gpsies.com ook nog wel een gratis app).

  Verder is het voldoen om een track op te nemen, hiervoor zijn meerder gratis applicaties beschikbaar (zeker op Android waar ik mee werk ;) En die aan een site te koppelen. Leuk om dat op een iPhone te kunnen, maar dan prefereer ik toch echt een gewone Mac of WIndows computer ;)

  Daarmee vind ik dan ook 4 euro voor deze App veel te veel geld.

  Owh ja, vergeet niet vooral tijdens fiets/wandel je GPS continue c.q. vaak aan te hebben staan en gun je toestel de tijd om echt een goede fix te krijgen. GPS vreet batterijen en ff snel een foto is er dus ook niet meer bij :) eerst wachten totdat je smartphone weet waar die is.

  (beter een losse tracker aanschaffen voor dit doel, voor iedereen die geotagging serieus neemt).

 • Elsen029

  29 maart 2011 om 23:12

  Kijk ook eens naar de app: GPS4cam, die bestond al veel langer, doet hetzelfde en heeft ook leuke features. Dus zo nieuw is GeoLogTag niet…

 • Chris Cornelis

  30 maart 2011 om 0:09

  Als developer van GeoLogTag wil ik hierbij iedereen bedanken die interesse getoond heeft voor de app door deel te nemen aan de giftcode actie.

  Ik ga van de gelegenheid gebruik maken om wat toelichting te geven bij een aantal vragen/onzekerheden die naar boven gekomen zijn in de reacties hierboven.

  @HCHybrid @Andre @Loek Leuk om jullie enthousiaste reacties te lezen.

  @Marco Everytrail is zonder twijfel een zinvolle app wanneer je foto’s wil geotaggen. Gezien appletips.nl een site is met een als hoofddoelgroep Apple gebruikers, denk ik dat GeoLogTag een aantal voordelen biedt voor iPhone+Mac gebruikers die andere apps niet kunnen voorleggen.
  Enerzijds 4€ te duur vinden en anderzijds een losse tracker aanraden (+100€) vind ik een rare spreidstand. Als je een week door de jungle trekt zonder de kans om je iPhone batterij op te laden is een losse tracker zeker aan te raden. Daar schiet GeoLogTag duidelijk te kort. In vele andere gevallen is GeoLogTag een zéér valabel alternatief voor een fractie van de prijs.

  @Elsen Momenteel zit GeoLogTag aan versie 3.3. De eerste versie kwam uit in december 2008 en daarmee was het één van de allereerste iPhone geotagging apps.
  Je hebt dus gelijk: zo nieuw is GeoLogTag niet ;-)

 • Daan Lemmen

  30 maart 2011 om 7:36

  Hee,
  Cool ik heb een van de promocode’s gewonnen. Ik ge hem nu downloaden en daarna volgt mijn reactie.
  Bedankt appletips!

 • Nickdgraaf

  30 maart 2011 om 16:21

  Bedankt!

 • datalogger

  5 april 2011 om 9:07

  Cool, ik ga er ook wel even mee aan de gang, lijkt me erg leuk voor op vakantie enzo!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!