17 november 2011

Drie handige trucjes met de escape-toets

Sommige toetsen hebben van Apple extra (goed verborgen) functionaliteit gekregen, één van deze toetsen is de escape-toets. Op verschillende plaatsen in Mac OS X kan deze toets heel erg handig van pas komen. Hieronder drie voorbeelden.

1. Safari

Wanneer je een webpagina in volledige schermweergave wilt weergeven tijdens een presentatie dan zul je merken dat de muisaanwijzer in het scherm blijft staan. Door op de escape-toets te drukken verdwijnt de muisaanwijzer uit het scherm, door een beweging met de muis of op het trackpad te maken verschijnt de aanwijzer opnieuw in het scherm.

2. Spotlight

Wanneer je een zoekopdracht wilt plaatsen met behulp van Spotlight (rechtsboven in scherm) dan kun je de zoekopdracht annuleren met behulp van de escape-toets. Druk er eenmaal op om de zoekopdracht te wissen en tweemaal om het spotlight venster in zijn geheel te sluiten.

3. Applicatie switcher

Met behulp van de toetscombinatie cmd⌘ + tab activeer je de applicatie-switcher en kun je switchen tussen de geopende applicaties in Mac OS X. Door de toetscombinatie te gebruiken in combinatie met de shift⇧ toets kun je in omgekeerde volgorde switchen. Door de escape-toets te gebruiken terwijl je de cmd⌘ toets ingedrukt houd keer je terug naar de huidige actieve applicatie waarin je aan het werk was.Reacties


 • yvan

  17 november 2011 om 9:12

  En klik je de escape-toets in terwijl je de cmd⌘ toets ingedrukt houdt in eender welke applicatie dan start je FrontRow op.

 • iDriftKing

  17 november 2011 om 9:45

  Nummer 1 werkt trouwens ook in chrome

 • iDriftKing

  17 november 2011 om 9:46

  @Yvan FrontRow is er toch uitgehaald in lion?

 • yvan

  17 november 2011 om 10:20

  @iDriftKing in het artikel wordt toch niet over Lion gesproken? Vermits er nog veel problemen zijn met Adobe CS heb ik de update nog niet gedaan.

 • Lastpaq

  17 november 2011 om 10:23

  Nog een handige tip voor het gebruik binnen een programma. Als je bijvoorbeeld safari gebruikt en meerdere vensters open hebt staan, kun je door middel van cmd + ` switchen tussen de vensters. Dit werkt voor alle applicaties waarbij je meerdere vensters open hebt staan.

 • jocstone

  17 november 2011 om 11:37

  ah, nummertje 3 wist ik nog niet en blijkt superhandig!

 • Harry

  17 november 2011 om 13:00

  En als je een “schermafbeelding met selectie” maakt met shft+cmd+4 en je selecteert per ongeluk een verkeerd deel van het scherm dan kan je ESC het maken van een schermafbeelding afbreken. Er wordt dan geen knipsel bewaard die je dan toch moet weggooien.

 • Laurens

  17 november 2011 om 18:27

  Bedankt voor de tips!

 • Guy van der Kolk

  17 november 2011 om 21:41

  En natuurlijk niet te vergeten: als je in de Finder een map of document aan het verslepen bent en je bedenkt je -zeker als je al een paar folders diep bent- dan kun je de esc indrukken en dan “vergeet” de Finder dat je iets aan het verslepen was.

 • johan

  19 november 2011 om 13:31

  Wanneer ik tijdens volledige schermweergave de escape toets indruk verdwijnt de muisaanwijzer maar stopt tevens de volledige schermweergave.

 • ppl

  22 november 2011 om 17:48

  Artikel kun je in 2 woorden en 1 leesteken samenvatten:
  esc = annuleren

  Dat is waar alle opties op neer komen en waar die toets van oorsprong ook voor bedoeld is: het annuleren van acties. Enige waar dat niet zo geldt is de commandline, daar heb je meer succes met ctrl-c (een break).

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!