30 september 2011

Een back-up maken van het Adressenboek

De meeste Mac OS X gebruikers hebben al hun contactpersonen opgeslagen in de standaard adresboek applicatie. Een simpele maar uiterst gebruiksvriendelijke applicatie die door iedereen gebruikt kan worden. Een groot voordeel van de Adresboek applicatie is dat de gegevens van de contactpersonen systeembreed beschikbaar zijn in Mac OS X. Naast het Adresboek zelf hebben ook iCal, Mail en Safari beschikking tot de opgeslagen gegevens.

Wanneer je de contactpersonen wilt gaan synchroniseren met een niet Apple apparaat of een webdienst zoals Google of Yahoo dan is het verstandig om eerst een back-up te maken van je contactpersonen. Het gebeurt namelijk vaak dat er bij de eerste synchronisatie de verkeerde keuzes worden gemaakt, hierdoor kunnen gegevens verloren gaan. Vanuit de Adresboek applicatie is het zeer simpel om een back-up te maken van al je contactpersonen, hiermee kun je veel leed voorkomen. Ook wanneer je verder geen gebruik maakt van andere back-up faciliteiten is het vanzelfsprekend aan te raden om regelmatig een back-up van je contactpersonen te maken.

Ga in het Adresboek menu naar Archief ▸ Exporteer ▸ Adresboek archief. Met deze optie worden al de contactpersonen geëxporteerd als één abbu bestand. Standaard wordt de bestandsnaam voorzien van de actuele datum, het bestand kan op iedere willekeurige locatie worden opgeslagen.

Het abbu bestand kun je heel eenvoudig weer importeren in Adresboek via de menu optie: Archief ▸ Importeer. Eventueel kun je deze optie ook gebruiken om de contactpersonen te importeren op een andere Mac of onder een ander gebruikersaccount.Reacties


 • Chakir

  30 september 2011 om 11:17

  Handig, maar heb toch een vraagje. Stel dat je je contactpersonen van windows naar lion wil overbrengen, hoe doe je dat? Want de mac herkent de contactpersonen niet als ik ze overplaats.

 • Dennis

  30 september 2011 om 13:04

  Waarom zou je nog moeilijk doen met backups backups maken terwijl TimeMachine een geweldige job doet?

 • Richard IJzermans

  30 september 2011 om 13:29

  Niet iedereen gebruikt Time Machine….

 • Jasper Kouwenoord

  17 december 2011 om 13:34

  PAS OP. MAPPEN WORDEN NIET BEWAARD. JE KRIJGT DUS PRIVE EN WERK WEER FIJN DOOR ELKAAR HEEN BIJ TERUGZETTEN!!

 • Wieberen Tjeerdsma

  3 augustus 2012 om 18:52

  Nuttige informatie, de grootste problemen worden veroorzaakt, wanneer je exchange wilt synchroniseren met je icloud het probleem ligt vaak bij groepen en individuen [ persoonlijke contacten met personen (privé) en contacten met bedrijven (zakelijke groepen) een persoon is 1 kaart een groep zijn meerdere kaart in een map. Outlook 2007 account beheer koppelt personen aan accounts dit is vaak de bottleneck.

 • Henk de Sain

  1 november 2012 om 17:47

  Hoe gaat het met Icloud, ik heb een abbu archief als ik die terug zet op mijn mac is het een paar seconden later geheel weer leeg. mijn Icloud contacten zijn gewist. Hoe krijg ik mijn backup weer terug in de icloud.

 • Jeroen Bollen

  15 augustus 2014 om 11:09

  LET OP:
  Wanneer je (ooit) je login mailadres van iCloud veranderd hebt ondervin je allerhande problemen…… (helaas zelf ondervonden). Een backup via Simpler (app store: gratis) werkt mijns inziens beter.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!