11 februari 2010

Een CD/DVD uitwerpen bij het opstarten van je Mac

Het komt wel eens voor dat je te maken krijgt met een vastzittende cd of dvd in de superdrive van je Mac. Een 'slot-in' drive is nu eenmaal veel gevoeliger voor dit soort problemen dan een 'tray-loader'. Ook komt het wel eens voor dat je een cd/dvd in je superdrive hebt geplaatst maar dat deze niet zichtbaar is en ook niet kan worden gemount. Een lastig probleem omdat de eject functie binnen OS X hierdoor ook vaak niet werkt.

In het verleden heb ik al eens artikel geschreven met een aantal alternatieve methodes om een 'vastzittende' disc uit je superdrive te krijgen. Zie het artikel: OS X EHBO bij een vastzittende CD/DVD. Aan deze methodes kan nog een succesvolle manier worden toegevoegd.

Wanneer je tijdens het opstarten van je Mac de alt⌥ toets ingedrukt blijft houden dan kom je in het OS X bootmenu. In dit bootmenu kan je het volume selecteren waarvan je wilt opstarten. Wanneer er een disc vastzit in je superdrive dan kan je hem op dat moment door de eject ⏏ toets enkele seconden ingedrukt te houden uitwerpen.

Ik heb deze methode uitgeprobeerd met een hele lastige oude CD, en het werkte zonder problemen. De andere methodes hadden echter wel problemen om de disc uit de superdrive te krijgen. Probeer deze tip te onthouden voor het geval dat je eens last hebt van een vastzittende disc.Reacties


 • Lody Brans

  11 februari 2010 om 19:06

  Wanneer je boot en de linkermuisknop ingedrukt houd werpt hij ook de cd uit… Werkt ook wanneer de CD bv niet in OSX herkend word

 • Berend

  13 april 2011 om 10:30

  Supertip! dank je wel…
  Booten met een vergeten Acronis-bootcd met een windows toetsenbord met een nog ongeformatteerde harde schijf is anders best lastig.

 • Marcel

  4 september 2011 om 18:33

  ontzettend bedankt. Alles geprobeerd om een cd die vastzat (cd werd continue ‘gelezen/gescand’ zonder resultaat) uit te werpen. Computer gaf niet aan dat er een cd in de computer zat, dus uitwerpen was ook geen optie.
  ook drutil eject geen resultaat, ook opstarten met muisknop ingedrukt geen resultaat.
  Gelukkig opstarten met alt ingedrukt en daarna de eject knop ff ingedrukt houden..
  dank je wel voor de geweldige tip
  Marcel

 • iban

  7 september 2013 om 17:47

  hey mensen ik heb ook een probleem kan dit denk je nog dankje als je meer opties heb thanks for iban

 • Roxanne P.

  30 november 2013 om 17:30

  Waauw, deze instructies hebben mij geholpen! Ik heb er bijna voor betaald om mijn dvd eruit te krijgen. Many thanks!

 • Sjoerd

  26 juni 2014 om 21:57

  Helaas werkt deze oplossing bij mij niet. Iemand nog meer tips?
  Mijn Mac herkent wel de CD maar kan hem niet uitwerpen

 • Nienke

  5 augustus 2014 om 18:03

  Ook deze oplossing werkt bij mij niet.

 • Shankara

  10 juni 2015 om 21:17

  Ik heb nog een manier!
  Bij ons kwam hij er niet uit ( we hadden het eerder gehad, met veel dure reparaties als gevolg, dus we zaten al weer redelijk in de rats) het lag er echter aan dat de voorkant van de computer niet helemaal strak tegen de achterkant aanzat, hierdoor bleef de dvd tegen een randje steken en kon hij er niet uit. Na hem aangedrukt te hebben kwam de dvd er zonder problemen uit :)

 • Nico Baaijens

  3 december 2016 om 9:10

  Dit was de oplossing voor mijn lastige probleem.waar ik geen raad mee wist.
  Hartelijk dank voor de waardevolle info.
  Nico.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!