23 februari 2016

USB of externe harde schijf formatteren met exFat zodat deze werkt met OS X en Windows

schijfhulpprogramma schijfbevoegdheden herstellen

Wanneer je een USB Stick of harddisk formatteert onder OS X, dan zal deze automatisch het standaard OS X bestandsformaat gebruiken. Als je de stick of harddisk alleen gebruikt in combinatie met Macs dan is dit geen probleem, wanneer je deze ook wilt gebruiken op een Windows computer (of sommige smart-TV's, etc.) dan zul je merken dat de schijf niet kan worden gelezen onder Windows.

Op het moment dat je een USB stick of harde schijf wilt gebruiken onder zowel OS X als Windows dan kun je deze het beste formatteren met behulp van de structuur optie: exFat, dit filesysteem is compatible met de meest recente versies van OS X en Windows.

Gebruik je Mac met OS X 10.4 (Tiger) of ouder, of een PC met Windows ouder dan Windows 7 dan kun je het beste gebruikmaken van MS DOS (FAT) als structuur. Deze laatste methode heeft echter als nadeel dat je geen bestanden groter dan 4GB kunt opslaan.

In de meeste gevallen is exFat de beste oplossing, je kunt een een USB stick of harde schijf als volgt in de exFat structuur formatteren:

USB exfat

1. Koppel de USB Stick/harde schijf aan je Mac
2. Start het Schijfhulpprogramma (Programma's ▸ Hulpprogramma's)
3. Selecteer in de linkerkolom de schijf
4. Klik in de knoppenbalk op 'Wis'
5. Selecteer bij structuur: exFat
6. Kies bij 'Indeling' voor 'MBR' voor optimale Windows compatibiliteit.
7. Klik op de knop 'Wis' om het formatteren te starten.

Afhankelijk van schijfruimte duurt het enkele seconden voordat de USB Stick/Drive is geformatteerd. Vanaf dat moment kun je de externe harde schijf of USB gebruiken zoals je gewoon bent. In de navigatiekolom in Finder vind je de externe harde schijf terug bij 'Apparaten'. Je kunt nu bestanden uitwisselen met andere Macs, Windows PC's, TV's en overige apparatuur.

Lees ook: Externe schijven beheren en opruimen met CleanMyDrive 2

geupdate artikelReacties


 • Patrick

  3 maart 2016 om 11:52

  Werkt FileVault ook bij deze indeling?

 • Dehlia

  18 juni 2016 om 17:38

  Dit zelfde heb ik geprobeerd met mijn externe hardeschijf. Nu gaf mijn macbook aan dat het formatteren mislukt was. Vervolgens gooit hij mijn externe harde schijf eruit. Nu kan ik mijn externe harde schijf niet weer vinden…Kan iemand mij helpen?

 • Patrick

  25 juni 2016 om 14:08

  Dus dit betekent dat ik back-ups kan maken voor zowel een macbook als een windows computer op dezelfde schijf?

 • Marcel

  17 augustus 2016 om 18:58

  Ik heb een nieuwe externe harde schijf, en deze geformatteerd volgens het exFat systeem. Ik zou de schijf graag opdelen in partities, maar die mogelijkheid zie ik na het formatteren niet meer. Optie staat lichtgrijs. Is dat onder exFat sowieso niet mogelijk, of zie ik iets over het hoofd?

 • Miranda

  9 november 2016 om 16:28

  Zelfde probleem als reactie hiervoor. Externe schijf geformatteerd naar exFAT en nu geen mogelijkheid om meerdere partities te maken. Kan nergens een oplossing vinden. Heel irritant!

 • Wesley Fabry

  9 november 2016 om 16:30

  @miranda Het beste kun je deze vraag stellen op https://genius.appletips.nl

  Onze experts en leden weten misschien een oplossing…

 • Rene

  1 december 2016 om 15:08

  Ik probeer een harde schijf naar exfat te formatteren zodat ik deze kan gebruiken op de iMac en windows pc. Wanneer ik bovenstaande doe krijg ik de foutmelding: De schijf is te groot en wordt niet ondersteund door de opgegeven parttime-indeing. Bewerking mislukt…

  Wat kan ik doen?

 • Jomel

  27 januari 2017 om 19:37

  Ik heb zojuist mijn nw. WD.elements 2tb externe schijf geformatteerd volgens de instructie voor iMac en Windows. Helaas blijkt het niet mogelijk bestanden, in mijn geval film te openen in Windows 10 . ( laptop en desktop.) ik gebruik het meeste mijn iMac 27′ met Sierra 10.12.2. Wat kan de oorzaak zijn van deze fout?
  gr.Jo

 • Wesley Fabry

  27 januari 2017 om 20:12

  @jomel het kan aan de WD liggen. Het beste kun je deze vraag stellen op https://genius.appletips.nl

  Onze experts en leden weten misschien een oplossing…

 • Ayla Emmink

  3 februari 2017 om 23:07

  bij mij verschijnt uberhaupt de mogelijkheid partitioneren niet (of wel die blijft grijs waardoor ik deze functie dus niet kan uitvoeren)

 • Teun

  10 februari 2017 om 15:49

  Hetzelfde als de reactie hierboven, help!!

 • Henk van Dam

  27 juni 2017 om 23:25

  Ik heb mijn nieuwe WD My passport exfat geformatteerd. Files en fotos staan erop (gekopieerd van een Windows10 computer) . Ik koppel mijn WD-HD aan mijn macbook air (OS Sierra) . Echter ik kan geen foto .jpg openen:
  Het bestand “DSCN2482.jpg”kan niet worden geopend, omdat je …te bekijken.
  Om bevoegdheden te bekijken kies ik in Finder en kies Archief en Toon info. Wat moet ik doen? Hoe kan dat? heel frusterend dat fotos niet zijn te benaderen. Wie heeft er een oplossing. Alvast dank

 • Noah

  2 juli 2017 om 8:28

  @Henk van dam, probeer dit:
  Open terminal.
  Type in: “chmod 777 “, en sleep nu het bestand achter de spatie zodat het er zo uit ziet:
  “chmod 777 /pad/naar/bestand”.
  Druk op enter
  Sluit terminal af.
  Als het goed is werkt het nu

Een reactie toevoegen: