10 juni 2009

OS X: Eenvoudig boekjes printen met Create Booklet

maak-pdf-boekje

Hoewel Mac OS X rijkelijk is voorzien van allerlei handige printer opties, miste ik tot vandaag de mogelijk om eenvoudig boekjes te kunnen printen. En dan bedoel ik boekjes printen op de Mac-manier dus zonder allerlei moeilijke trucs waarbij je zelf pagina's in de juiste volgorde moet gaan plaatsen.

Christoph Vogelbusch heeft een handige gratis applicatie geschreven waarmee het ontzettend eenvoudig wordt om boekjes te kunnen printen. Zijn applicatie 'Create Booklet' gebaseerd op verschillende Automator scripts verzorgt het complexe proces van pagina's in de juiste volgorde plaatsen.

Na de installatie van de applicatie, is deze beschikbaar onder de knop PDF in de printer instellingen (Command ⌘+P). Kies in het menu onder de knop PDF voor de optie 'Maak PDF-Boekje' en de rest gaat vanzelf.

Na enige seconden wordt OS X voorvertoning geopend met de pagina's van het document in de juiste volgende om als boek formaat uit te printen. Nietjes erin en klaar!

Create Booklet is gratis beschikbaar en werkt onder OS X 10.4 en hoger.

Meer informatie en download, klik hier!

Dit artikel is verouderd en kan misschien niet meer van toepassing zijn in jouw huidige OS X (macOS) versie. Gebruik de zoekfunctie om te zoeken naar een recentere uitleg.Reacties


 • dirkuijt

  10 juni 2009 om 9:19

  werkt dit ook met bijvoorbeeld Comic Life?

 • Bjorn

  10 juni 2009 om 10:47

  Zo op het eerste gezicht zou dit vanuit ieder programma moeten werken. PDF’s maken kan op een Mac namelijk vanuit ieder programma door gewoon in het print-venster links onderaan een optie voor PDF te kiezen.

 • Willem

  10 juni 2009 om 11:52

  Maar dit kan toch al lang (en in sommige gevallen beter) met cacao booklet?

 • Marcoen

  12 april 2010 om 10:10

  Prima applicatie. Zat ik op te wachten. Cacao booklet werkt niet in Snow Leopard dus we waren hard aan zoiets toe. Dank dank!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!