11 juni 2009

Safari 4: Tabs, website hiërarchie en bladwijzer knop

safari-png

Naar aanleiding van de definitieve van Safari 4.0 stromen bij ons de e-mails binnen. Veel gebruikers willen de tab bladen weer terug in de titel balk. Op zich vreemd want ik kan me juist herinneren dat in eerste instantie iedereen de tabs weer terug op de huidige plaats onder de url-balk wilde hebben. Ondertussen is op het Apple Discussions forum een topic gestart waarbij gebruikers bijna 'smeken' bij Apple om de tabs weer in de titelbalk te krijgen.

Natuurlijk zijn ook wij op zoek naar een oplossing om de tabs weer in de titelbalk te krijgen. De grafische elementen zijn nog aanwezig in het Safari package, echter moeten we opzoek naar een verborgen instelling en dat kost tijd. Zodra we hiervoor een oplossing hebben gevonden plaatsen we deze.

In Safari 4 is een "+" knop (Bladwijzer toevoegen) toegevoegd aan de url adres balk.

Via de voorkeuren is het niet mogelijk om deze knop te verwijderen. Via de optie "Pas knoppenbalk aan.." kan je hem echter wel verwijderen. Je vind deze optie onder 'Weergave' in het Safari menu. Sleep uit het nieuwe venster dat verschijnt de knop "Voeg bladwijzer toe" aan de toolbar. Er verschijnt nu een normale "+" knop in de toolbar balk en de "+" voorafgaand aan de url balk zal verdwijnen.

plus-icoon

Via het contact formulier ontvingen we nog een interessante tip van Alex. Als je Control+Klik gebruikt op de website naam boven in het actieve Safari venster dan krijg je een hiërarchisch overzicht van de website te zien. Dit is handig om snel terug te keren naar een bepaalde sectie in de website structuur. Mogelijk dat dit ook al werkte in eerdere versies.

hiearchie-safari

Dit artikel is verouderd en kan misschien niet meer van toepassing zijn in jouw huidige OS X (macOS) versie. Gebruik de zoekfunctie om te zoeken naar een recentere uitleg.Reacties


 • Lars

  11 juni 2009 om 19:03

  Ik vind dat ze gewoon ergens een optie moeten neerzetten zodat je zonder tweaks de tabbladen boven of onder de adresbalk kunt zetten. Het is nu wel mogelijk om knoppen voor “topsites” en “bladwijzers” toe te voegen aan de menubalk. Hierdoor kan de bladwijzerbalk met de komst van topsites overbodig worden. Elke keer als ik een nieuw tabblad open zie ik de topsites.

 • Jeroen

  11 juni 2009 om 19:12

  HEt maakt mij niet zo uit waar de tabs staan, maar ik mis wel het plusje dat rechtsbovenin stond om een extra tabblad te openen.

 • Fodi

  11 juni 2009 om 19:27

  Nieuw tabblad aanmaken kan ook door naast een open tablad,
  in de lege ruimte dus, even te dubbelklikken.
  Ik gebruik nog even de bèta tot ik weet dat ik de tabs bovenaan kan plaatsen.
  Op een laptop is dit echt ruimtebesparend. Scheelt veel als je aan het surfen
  bent.

 • Ino

  11 juni 2009 om 19:58

  Ik wil ook de tabbladen aan de bovenkant! Na de eerste keer gebruiken vond ik het al een grote vebetering, en het scheelde ook nog ruimte! Echt jammer dat het weer veranderd is…

 • Wess

  11 juni 2009 om 19:59

  Een nieuw tabblad open kan nog sneller:
  Option (appeltje) + T
  Lekker snel !

  Voor windows zal dat waarschijnlijk Ctrl + T zijn ;)

 • Wess

  11 juni 2009 om 20:01

  Btw, je kan ook gewoon door met 2 vingers, op het trackpad, te gelijkertijd op de tekst boven in het actieve scherm te klikken dat hiërarchisch overzicht openen..

 • Joeri

  11 juni 2009 om 20:11

  Nog veel interessanter,.. hoe krijg je dat klikkende cursor teken tussen [ en ] in de balk.. waar haal je die vandaan? Ik heb al menig apart tekentje geprobeerd te plaatsen (andere fonts werken niet) en kan er nog wel meer gebruiken ;)

 • Jeroen

  11 juni 2009 om 21:23

  Option T is ook wel handig, maar toch vond ik het plusje fijner :-)

  Dubbelklikken naast een tabblad kan ook wel, maar dan moet je al minimaal 2 tabbladen geopend hebben. En als je er dan toch al 2 open hebt staat het plusje er weer wel.

  Ach ja, het is niet het eind van de wereld :-)

 • ik

  11 juni 2009 om 21:49

  ironmanixs, heb je osx86? Ik zie iPC in je bookbarks balk staan.

 • Nils Breunese

  12 juni 2009 om 12:39

  @Jeroen: Ik draai Safari 4 en in mijn tabbalk staat rechts gewoon een plusje om een nieuwe tab mee te openen.

 • dito

  12 juni 2009 om 15:18

  dat ctrl + werkt dus niet blijf dat venster krijgen met pas knoppenbalk aan krijgen

 • ironmanixs

  12 juni 2009 om 20:33

  @ik: Nope iPC staat bij mij voor iPhoneClub ;)

 • John

  13 juni 2009 om 14:30

  Dat ctrl + click overzicht is altijd aanwezig geweest, ook bij Safari 3 zat dit er al in.
  Bij Finder werkt dit trouwens ook en kun je het gebruiken om naar bovenstaande mappen te gaan.

 • Eelke

  14 juni 2009 om 9:50

  @Wess: Nogal wiedes. ctrl-click = met 2 vingers op je touchpad – click

 • Otto

  17 juni 2009 om 16:25

  Als je Safari 4 beta een andere naam geeft, en dan Safari 4 final installeerd, kan je Safari 4 beta nog steeds gebruiken (met tabs on top), er zit dan wel Safari4 final onder de motorkap. Alle resaources zitten namelijk in de Library, en niet in de applaciatie in de applicatiefolder.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!