24 mei 2009

Safari 4 Beta: Let op! als je iets te verbergen hebt..

De Top Sites en de website Quicklook feature in Safari gaat niet zorgvuldig om met de privacy van de Safari 4 Beta gebruikers. In diverse mappen op je harddisk blijven previews aanwezig die zijn gegenereerd doormiddel van de Quicklook feature. Deze previews worden onder andere gebruikt wanneer je door de history van bezochte webpagina's browsed en het Top Sites overzicht.

Zelfs wanneer je over het internet surft met de Privacy Browsing optie aan worden er Quicklook previews aangemaakt van de bezochte webpagina's.

Doormiddel van de 'Reset Safari' optie in het Safari menu kan je de meeste sporen van je surf gedrag verwijderen. De Quicklook previews blijven echter achter in de onderstaande private map:

/private/var/folders/xx/yyyyyy+++yy/-Caches-/com.apple.Safari/Webpage Previews/

De mappen xx (2 karakters) en yyyyyy+++yy (+/- 27 Karakters) zijn random gegenereerde mappen en verschillen dus op iedere Mac. Wanneer je de goede map hebt gevonden en geopend kom je de Quicklook previews van alle websites tegen die je in het verleden hebt bezocht.

Behalve het feit dat de previews worden opgeslagen nemen ze ook nog eens veel diskruimte in beslag. Bij de meeste gebruikers kan dit oplopen tot honderden MB's. Je kunt de bestanden in de map zonder problemen verwijderen.

Mogelijk dat het bovenstaande een tekortkoming is van de Beta versie en wordt dit opgelost in de definitieve versie van Safari 4.

Meer informatie: http://www.thrica.com/archives/352Reacties


 • Lucas

  24 mei 2009 om 22:13

  Ik heb laatst 2 GB aan webpage previews moeten verwijderen. Vanaf de eerste dag dat ik Top Sites gebruikte tot aan nu (ong. 16000 jpeg bestanden). M’n mac is een stuk sneller nu ze weg zijn.

 • Peter Kluytenaar

  24 mei 2009 om 22:30

  Bij mij is de betreffende map in de Finder eenvoudig te vinden door een zoekopdracht met de optie om ook in Systeem bestanden te zoeken aan.

  Groeten, Peter

 • Eelke

  24 mei 2009 om 22:50

  Ik kan die map niet vinden hoor.
  @Peter: Waar zoek jij dan op?

 • joop

  24 mei 2009 om 22:51

  weet iemand hoe en waar ik de map private kan vinden.
  ?

 • Hans van Eijsden

  24 mei 2009 om 22:52

  Super! Scheelde bij mij 3,9 GB en 9000 bestanden. Dat, terwijl ik nog maar een weekje Safari 4 gebruik. Thanx voor deze goeie tip, m’n iMac is er blij mee.

 • Eelke

  24 mei 2009 om 23:00

  Ik heb m nu opgezocht via terminal. Maar het moet toch gemakkelijker kunnen!

 • Sentitel

  24 mei 2009 om 23:05

  Bedankt voor de tip! Hier 22.000 bestanden verwijderd die samen meer dan 4,5 GB innamen.

 • Lucas

  24 mei 2009 om 23:35

  @ Eelke: met het programma’tje DaisyDisk of OmniDiskSweeper. Deze laat ook alle folders zien die normaal niet zichtbaar zijn. Daarin kun je gewoon het pad volgen wat in deze post staat. Inloggen als root user kan ook (ook dan zie je alle bestanden).

 • Think_Beyond

  24 mei 2009 om 23:50

  EXTRA UITLEG:

  1. open finder
  2. klik in de menu balk op GA > GA NAAR MAP..
  3. Voer in: /private/var/folders/
  4. navigeer zelf in de finder verder naar de map waar bij jou de bestanden in staan. /private/var/folders/xx/yyyyyy+++yy/-Caches-/com.apple.Safari/Webpage Previews/
  5. selecteer ze allemaal en verplaats ze naar de prullenmand

  Succes!

  Vragen via twitter: @think_beyond

 • R. Piano

  24 mei 2009 om 23:53

  ik kan het niet vinden ” de private map” waar jullie het over hebben.
  kan iemand wat duidelijker zijn met de uitleg.
  alvast bedankt voor de uitleg,

 • JSchilders

  24 mei 2009 om 23:57

  Of je gebruikt de optie “Reset Safari” in het “Safari” menu. In het menu dat volgt laat je minimaal “Remove all webpage preview images” aanstaan, en klik op reset. Weg zijn de plaatjes.

  Je top sites worden hierbij niet gereset, alleen de previeuws zijn weg.

  de map in /private/var/folders waar deze bestanden in staan is overigens een persoonlijke map, de mapnaam in word afgeleid van de inlognaam.

  Je kunt de mappen overigens eenvoudig bekijken door “Go to Folder” te kiezen in het “Go” menu van Finder. Ga dan naar /private/var/folder en blader verder.

 • Henk@Mac

  25 mei 2009 om 0:07

  ik vind de nieuwe functie Preview Site in Safari helemaal niets. Is er geen mogelijkheid om die functie uit te zetten en dus ook geen kas geven om die plaatjes op te slaan?

 • R. Piano

  25 mei 2009 om 0:11

  dat noem ik nou een hele snelle reactie,
  bedankt!! ik heb het gevonden

 • Gilles

  25 mei 2009 om 7:47

  Hey, supertip! Macbook werkt veel rapper!
  Nu is mijn vraag, ik dacht altijd dat enkel die mappen die ik zag echt bestonden, blijkbaar bestaan er nog vele andere mappen ook. Is er een of ander programma dat je toelaat om je computer te ‘kuisen’? Alle overbodige bestanden te verwijderen?
  Bv. in de meeste van die mappen staat ook een map tmp… Mogen al die tijdelijke bestanden weg?
  Zou graag mijn lieve mac snel en proper houden

  Bedankt!

 • Daan

  25 mei 2009 om 14:27

  Ik kan die – caches – mapjes niet openen omdat ik hiertoe ‘niet voldoende toepassingsbevoegdheden’ heb. Hoe kan ik dit verhelpen?

 • JSchilders

  25 mei 2009 om 20:40

  Daan,

  Dan zit je in de verkeerde. Je moet niet de “zz” directory hebben, maar (een van de) andere.

  Kijk uit op de command line trouwens. De meeste commando’s zullen de naam “-Caches-” zien als een optie, bijvoorbeeld -C. Wat dat precies doet hangt van het commando af. Om problemen te voorkomen, zet “–” tussen het commando en de bestandsnaam, “ls -l — -Caches-” bijvoorbeeld.

 • JSchilders

  25 mei 2009 om 20:42

  Twee min-tekens dus, dit is niet echt goed leesbaar hierboven

 • Daan

  26 mei 2009 om 14:46

  Okee thanks, ik heb het gevonden nu!

 • Wim

  27 mei 2009 om 13:24

  Hier raak je dus ook alle afbeeldingen kwijt in de nieuwe bladwijzer outfit, dus als je dat mooi vindt moet je het niet doen. Je houd alleen de zwarte panelen over. Apple zou dat moeten beperken tot de 10 favorieten of in ieder geval de keuze geven.

 • Piet-Jan

  2 juni 2009 om 17:01

  Voorkomen dat previews worden opgeslagen kan door toepassing van een eerdere tip die ik op dit forum gelezen heb. Als je eenmaal de map “Webpage Previews” gevonden hebt het info venster openen en bij “delen en bevoegdheden” bij je eigen naam “Lezen en schrijven” veranderen in “Alleen lezen”. In de map kunnen nu geen dokomenten meer worden aangemaakt. Voor zover ik heb kunnen beoordelen beinvloedt dit geen andere acties dan het voorkomen van opslaan van de previews.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!