5 maart 2017

Eenvoudig meerdere beeldschermen aansluiten op een Mac

iMac icoon

Wanneer één beeldscherm niet genoeg is kun je er altijd nog voor kiezen om meerdere beeldschermen aan te sluiten op je Mac. Hierdoor breid je het bureaublad uit en kun je meerdere taken uitvoeren. Dit is vooral handig bij het monteren van video's of bewerken van foto's. Maar ook erg productief op kantoor, voor werk of spelen van games.

Standaard kun je één extra scherm aansluiten op je Mac, dit is vooral voor de instap Mac modellen, de MacBook Pro 15" Retina kan namelijk drie schermen aansturen en de Mac Pro zelfs 6. Het aansluiten van een scherm is erg eenvoudig, je kunt deze dan gebruiken als extra scherm of synchroon om dezelfde content op je Mac weer te geven.

Benodigdheden om externe schermen aan te sluiten op een Mac

Om een extra scherm aan te sluiten heb je een kabel nodig, welke dit is hangt af van je Mac. Het eenvoudigste is via een Thunderbolt- of HDMI-aansluiting, maar ook via aan Mini DisplayPort kan dit. Voor je aan de slag gaat moet je dus controleren over welke poorten je Mac en externe scherm beschikt. Heb je een Mac met USB-C aansluiting dan kun je bijvoorbeeld een USB-C-naar-digitale-AV-multipoort-adapter dan kun je het scherm aansluiten via HDMI of Thunderbolt 3. Klik hier voor meer informatie over de verschillende aansluitingen en adapters.

Meerdere beeldschermen aansluiten in macOS en OS X

Sluit één of meerdere beeldschermen aan op je Mac. Er worden nu waarschijnlijk verschillende vensters geopend, deze hebben betrekking tot de aangesloten beeldschermen. Volg nu onderstaande stappen op het (standaard) beeldscherm van je Mac.

• Navigeer naar  ▸ Systeemvoorkeuren
• Open het voorkeurenpaneel 'Beeldschermen'
• Klik op het tabblad 'Rangschikken'
• Schakel de optie 'Schakel synchrone weergave in' uit

In dit venster heb je de mogelijkheid de beeldschermen te rangschikken. Dit kun je doen door de vlakken in systeemvoorkeuren te slepen naar de gewenste positie. Staat het externe beeldscherm rechts, sleep dan dit vlak ook naar rechts. Wanneer je een vlak aanklikt zal je merken dat het (externe) scherm kort oplicht.

meerdere beeldschermen koppelen aan een Mac

Vanaf nu kun je de externe schermen gebruiken in macOS en OS X, hierdoor kun je op de verschillende schermen andere programma's en content weergeven. Sleep een venster (bijvoorbeeld Foto's) naar de linker of rechterkant van je standaard scherm, blijf door slepen om het venster op het andere scherm te plaatsen. Ook kun je dit doen met de muisaanwijzer, verplaats deze naar een ander scherm om deze op dit scherm te gebruiken. Door de muisaanwijzer naar de boven- of onderkant van het scherm te plaatsen kun je ook de menubalk of Dock raadplegen.

Bovenstaande instellingen moet je in principe maar éénmalig uitvoeren, wel is belangrijk dat je het externe scherm op dezelfde plek plaatst om verwarring met links/rechts te voorkomen. De resolutie van macOS (OS X) is afhankelijk van het scherm en je Mac. Bij het aansluiten van een extern scherm kun je via ene speciaal venster de resolutie, rotatie, etc. aanpassen.

Lees ook: De resolutie van (externe) beeldschermen achterhalenReacties


  • Rob

    8 maart 2017 om 11:23

    Alleen jammer dat Apple zelf geen beeldschermen meer maakt!
    Alle andere zijn toch minder fraai!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!