2 maart 2024

Goed nieuws: iOS 17.4 maakt geen einde aan webapps op iPhone in de EU

6 min leestijd
Goed nieuws: iOS 17.4 maakt geen einde aan webapps op iPhone in de EU
Nieuws
6 min leestijd

Even leek het er op dat Apple een einde zou maken aan het installeren van webapps op een iPhone in de EU vanaf iOS 17.4, maar dat is gelukkig nu niet meer het geval. Apple is teruggekomen op hun eerdere beslissing. Of dit door alle kritiek komt, is vooralsnog niet duidelijk.

Sinds iOS 16.4 was het mogelijk om webapps te installeren op je iPhone. Eerder wilde Apple dit niet meer toestaan in de EU omdat volgens hun de nieuwe regels er voor zorgde dat ze webapps niet meer veilig kunnen aanbieden. Dit is nu gelukkig van de baan.

Geen verandering voor webapps (nieuw)

Toen Apple aankondigden webapps niet meer te ondersteunen in de EU kreeg het bedrijf bakken met kritiek. Het leek er namelijk op dat Apple doelbewust de webapps dwarsboomde door de nieuwe regelgeving met betrekking tot het aanbieden van alternatieve app stores. Daarnaast waren ook berichten dat de EU de beslissing ging onderzoeken. Of dit de redenen zijn waarom webapps nu wel beschikbaar zullen zijn is vooralsnog onduidelijk.

Hieronder kun je het oorspronkelijke bericht teruglezen, hierin gaf Apple aan webapps om beveiligingsredenen niet meer te kunnen ondersteunen in de EU. Zo'n probleem lijkt het dus nu toch niet meer te zijn, opvallend.

--- oorspronkelijk bericht ---

Webapps in het kort

Webapps zijn apps die toegankelijk zijn via een webbrowser. In tegenstelling tot traditionele iOS apps, worden webapps niet geïnstalleerd op het toestel van de gebruiker. Hierdoor zijn ze niet afhankelijk van het besturingssysteem waarop ze worden uitgevoerd. In plaats daarvan worden webapps gehost op een server en toegankelijk gemaakt via internet.

Webapps kunnen variëren van eenvoudige pagina's met informatie tot complexe apps met geavanceerde functionaliteit, zoals sociale netwerken, online games en zakelijke toepassingen. Daarnaast kunnen webapps ook pushmeldingen sturen, instellingen lokaal bewaren en schermvullend weergegeven worden, net zoals een mobiele app.

ook interessant
Webapps gebruiken op iPhone of iPad met o.a. pushmeldingen en schermvullende weergave
Webapps gebruiken op iPhone of iPad met o.a. pushmeldingen en schermvullende weergave

Webapps gebruiken op iPhone of iPad met een hoop extra's waaronder pushmeldingen, schermvullende weergave, scripts op achtergrond en meer

Einde voor webapps in de EU

In maart 2024 gaat de Digital Markets Act (DMA) in. Deze Europese wet stelt dat "gatekeeper" bedrijven hun diensten en platformen voor andere bedrijven en ontwikkelaars moeten openstellen. Hierdoor vinden er een hoop veranderingen plaats op de iPhone. Zo kun je straks apps buiten de App Store om installeren via Sideloading, maar ook alternatieve browser-engines gebruiken. Door deze laatste wijziging komt er een einde voor iPhone-webapps in de EU.

Alternatieve browser-engines

Met de nieuwe wet verplicht de Europese Unie Apple om alternatieve browser-engines toe te staan. Momenteel maken alle browsers, waaronder Chrome, Firefox en Opera, gebruikt van Apple's eigen WebKit. Dit kun je zien als de onderliggende motor die een webbrowser mogelijk maakt. Deze is eigenlijk gelijk aan Safari en ontwikkelaars kunnen deze gebruiken met een eigen 'thema'.

Vanaf iOS 17.4 is dit verleden tijd en kunnen ontwikkelaars in de EU hun eigen engine gebruiken. Helaas zorgt dit er voor dat Apple de Progressive Web Apps (PWA) niet meer kan ondersteunen in de EU.

Webapps op het beginscherm plaatsen

Beveiliging in gevaar

Wanneer een website een webapp aanbiedt moet deze voldoen aan strenge beveiligingsmaatregelen die ook gelden voor gewone apps. Zo mag een webapp bijvoorbeeld alleen maar zijn eigen stukje opslagruimte gebruiken op de iPhone en hier lokaal gegevens in opslaan. Ze hebben geen toegang tot data van andere apps en kunnen alleen onderdelen gebruiken wanneer er toestemming is gegeven.

Al deze beveiligingsmaatregelen zitten verwerkt in WebKit. Doordat er nu ook andere browser-engines toegestaan moeten worden kan de veiligheid niet meer gewaarborgd worden. Dit omdat malafide webapps Apple's beveiligingsmaatregelen kunnen omzeilen door gebruik te maken van een andere engine. Deze webapps kunnen dan zelfs onopgemerkt geïnstalleerd worden en gegevens gebruiken van andere apps en onderdelen zonder dat de gebruiker dit door heeft. Dit komt deels omdat webapps op de achtergrond mogen werken, iets wat een website in Safari niet kan.

Nieuw systeem nodig

Om ervoor te zorgen dat er geen malafide webapps kunnen worden geïnstalleerd moet Apple een volledig nieuw systeem bouwen voor Progressive Web Apps. Dit kost niet alleen tijd, maar is volgens Apple niet mogelijk omdat ze aan allerlei eisen moeten voldoen volgens de nieuwe EU-regels. Daarnaast worden webapps nog niet heel veel aangeboden door websites en ontwikkelaars en is het draagvlak laag. Om deze redenen heeft Apple besloten om ondersteuning voor webapps in Europa te laten vervallen.

Hoe nu verder?

Maak je toevallig gebruik van webapps op je iPhone? Dan zullen deze vanaf iOS 17.4 niet meer schermvullend worden geopenend, maar in een webbrowser. Dit kan Safari zijn, of een andere browser die je hebt geïnstalleerd als standaard webbrowser. Functies zoals pushmeldingen, onthouden van bepaalde instellingen of voortgang worden aan banden gelegd en zullen niet meer werken.

ook interessant
Standaard webbrowser of mail app wijzigen op iPhone of iPad
Standaard webbrowser of mail app wijzigen op iPhone of iPad

Uitleg hoe je de standaard webbrowser of mail applicatie kunt wijzigen naar Chrome, FireFox, Outlook, etc. op een iPhone of iPad.

Webapps nog beschikbaar op iPad

Webapps zullen op de iPad wel nog beschikbaar blijven, dit omdat de EU-wetgeving alleen van toepassing is op grootschalige apparaten en diensten. De EU heeft bepaald dat de iPhone wel gezien wordt als 'Gatekeeper', maar de iPad niet. Daarom blijven PWA's beschikbaar op de iPad en is bijvoorbeeld sideloading alleen beschikbaar op de iPhone en niet op de iPad.

Verplicht in de EU

Helaas biedt Apple niet de mogelijkheid om de EU-wetgeving te 'negeren'. Apple moet al deze aanpassingen doorvoeren, ook als de gebruiker dit niet wil. Hoewel sideloading van applicaties meer flexibiliteit biedt bij het installeren van apps, is het belangrijk om voorzichtig te zijn, omdat het risico's met zich mee kan brengen, zoals het installeren van kwaadaardige software.

Gebruikers moeten altijd zorgvuldig controleren of de bron van de app betrouwbaar is en of de app de juiste machtigingen vraagt. Hierdoor kun je bijvoorbeeld nep applicaties van een bank installeren om fraude te plegen. Dit is één van de redenen waarom Apple jaren lang sideloaden niet heeft toegestaan. Apple kan die risico's niet elimineren, maar binnen de beperkingen van de DMA zal het bedrijf stappen ondernemen om ze te verminderen.

iMessage-apps in Berichten beheren en verwijderen voor iPhone en iPad

Helaas zijn de veranderingen verplicht en kun je als gebruiker er niet voor kiezen om het bij het 'oude' te laten, zodat je bijvoorbeeld alleen maar App Store-apps kunt installeren en webapps kunt gebruiken, net zoals buiten de EU. Het enige wat je kunt doen is niet updaten naar iOS 17.4 of nieuwer, maar dat is eigenlijk geen optie. Een schakelaar die de wijzigingen ongedaan zou maken was interessant geweest, maar dat mag niet van de EU.

ook interessant
Sideloading: Installeren van iPhone applicaties buiten de App Store vanaf iOS 17.4
Sideloading: Installeren van iPhone applicaties buiten de App Store vanaf iOS 17.4

iOS heeft in de EU ondersteuning voor sideloading van apps zodat je applicaties buiten de App Store om kunt installeren.

info
Auteur Wesley Fabry
Bijgewerkt02/03/2024 09:20
Bron9to5mac.com
Categorie Nieuws
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏

Reacties

  • Ik ben een voorstander van Europese regelgeving, maar hier gaan ze toch volledig de mist in. Veiligheid zou boven euro’s moeten staan. Ik heb lang geleden bewust voor de iPhone gekozen vanwege de betere beveiliging dan een Android toestel. Dat ik als consument nu zelfs niet meer de keuze (knop) krijg om te beslissen of ik kies voor veiligheid of (mogelijk) goedkopere producten, is toch tegengesteld aan de bewering van onze politici dat de consument de vrije keuze moet hebben. Heel jammer wat er nú gebeurt. De centen primeren weer eens :-(

    Beantwoorden
  • @Kor er zijn een aantal website die er gebruik van maken, maar het is redelijk beperkt en nog niet echt van de grond gekomen. Bijvoorbeeld nu.nl

    @Philip Het voor de meeste niet duidelijk waarom Apple dit compleet uitschakelt. Je zou denken dat ze het voor hun eigen browser Safari het wel kunnen aanbieden en voor andere blokkeren. Maar dat lijkt dus geen oplossing te zijn.

    Beantwoorden
  • Het is mij niet duidelijk of webapps die de Safari engine gebruiken niet ,eer gaan kunnen of alle webapps? Wat bijvoorbeeld met de Microsoft Power Apps?

    Beantwoorden
  • Ik kan me niet herinneren ooit een PWA gebruikt te hebben. Heeft iemand een voorbeeld?

    Beantwoorden
  • Je hoeft ook geen Android te kopen lijkt me! Geen verplichting!

    Beantwoorden
  • Helaas wordt Europa door een groot aantal leeghoofden bestuurd die de bescherming van hun inwoners totaal uit het oog zijn verloren.

    Beantwoorden
  • @Pmvoorza: Precies dat. Je hoeft geen iPhone te kopen, niemand die je verplicht.

    Beantwoorden
  • Voor welk probleem is de DMA nu eigenlijk de oplossing?
    Niet voor Apple iPhone gebruikers in ieder geval. Geen webapps meer; de NFC Chip moet worden opgesteld zodat de beveiliging afneemt. Als je een Apple product koopt, weet je waar je aan toe bent. De EU vernielt op deze manier het unieke van de Apple iPhone.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store