6 maart 2024

Sideloading: Installeren van iPhone applicaties buiten de App Store vanaf iOS 17.4

6 min leestijd
Sideloading: Installeren van iPhone applicaties buiten de App Store vanaf iOS 17.4
Nieuws
6 min leestijd

Wanneer je apps wil installeren op je iPhone of iPad moet je deze vanuit de App Store downloaden. Daar is sinds iOS 17.4 verandering in gekomen. Apple-gebruikers in de EU kunnen straks iPhone-apps buiten de Apple App Store om installeren door middel van sideloading.

Hiermee voldoet het techbedrijf aan Europese wetgeving die meerdere installatiemogelijkheden verplicht. In een nieuwsbericht heeft Apple de wijzigingen bekend zodat ontwikkelaars op de hoogte zijn wat ze kunnen verwachten. De nieuwe mogelijkheden zijn vanaf sinds 05 maart 2024 beschikbaar voor gebruikers in de 27 EU-landen, ontwikkelaars moeten wel nog eerst alternatieve App Stores aanbieden.

Wat is sideloading?

Sideloaden van applicaties is het proces van het installeren van een applicatie op een mobiel apparaat of computer, zonder gebruik te maken van de officiële app store van de fabrikant. Bij sideloading installeer je dus een app van een bron buiten de officiële App Store van Apple.

Dit kan gedaan worden door het downloaden van een app van een externe website, via een USB-verbinding met een computer of door het installeren van een app vanuit een andere app die toegang heeft tot de installatiebestanden.

iMessage-apps in Berichten beheren en verwijderen voor iPhone en iPad

Verplicht in de EU

Door sideloading aan te bieden voldoet het techbedrijf aan Europese wetgeving die meerdere installatiemogelijkheden verplicht. De Digital Markets Act (DMA) stelt dat "gatekeeper" bedrijven hun diensten en platformen voor andere bedrijven en ontwikkelaars moeten openstellen. In het geval van iOS zouden gebruikers dan ook op andere manieren apps moeten kunnen installeren. Dit zou kunnen betekenen dat je applicatie via de website van de aanbieder kunt downloaden en installeren, of via andere platformen zoals de Microsoft Store, etc.

App Store prijzen
ook interessant
iDEAL en Bancontact gebruiken voor iCloud, App Store aankopen en Apple Music
iDEAL en Bancontact gebruiken voor iCloud, App Store aankopen en Apple Music

Gebruikmaken van iDEAL of Bancontact voor iCloud opslag, App Store aankopen, Apple Music, films en abonnementen.

Afsplitsing Europese App Store

De Europese App Store heeft Apple afgesplitst van de wereldwijde variant. Hierdoor krijgt de EU een aparte App Store met andere regels. Dit wil zeggen dat gebruikers in de Verenigde Staten en overige delen in de wereld nog steeds hun applicaties alleen via de App Store kunnen downloaden en installeren. In de Europese Unie zal dit mogelijk ook via andere platformen kunnen. Ook Japan bereidt een wet voor die op termijn sideloading verplicht.

Wijzigingen in iOS

In de EU brengt Apple een aantal wijzigingen aan in iOS om te voldoen aan de DMA. Voor ontwikkelaars omvatten die wijzigingen nieuwe opties voor het distribueren van apps. Hierbij is het goed om te weten dat deze wijzigingen voorlopig alleen naar de iPhone komen, over de iPad meldt Apple nog niets. De komende wijzigingen aan iOS in de EU omvatten:

  • Nieuwe opties voor het distribueren van iOS-apps van alternatieve app-marktplaatsen - inclusief nieuwe API's en tools waarmee ontwikkelaars hun iOS-apps kunnen aanbieden om te downloaden van alternatieve app-marktplaatsen.
  • Nieuw framework en API's voor het creëren van alternatieve app-marktplaatsen - waardoor marktplaatsontwikkelaars apps kunnen installeren en updates kunnen beheren namens andere ontwikkelaars vanuit hun speciale marktplaats-app.
  • Nieuwe frameworks en API's voor alternatieve browserengines - waarmee ontwikkelaars browserengines kunnen gebruiken, anders dan WebKit, voor browser-apps en apps met in-app browse-ervaringen.
  • Aanvraagformulier voor interoperabiliteit - waar ontwikkelaars aanvullende verzoeken kunnen indienen voor interoperabiliteit met iPhone- en iOS-hardware- en softwarefuncties.

Apple wil risico's beperken

Hoewel sideloading van applicaties meer flexibiliteit biedt bij het installeren van apps, is het belangrijk om voorzichtig te zijn, omdat het risico's met zich mee kan brengen, zoals het installeren van kwaadaardige software. Gebruikers moeten altijd zorgvuldig controleren of de bron van de app betrouwbaar is en of de app de juiste machtigingen vraagt. Hierdoor kun je bijvoorbeeld nep applicaties van een bank installeren om fraude te plegen. Dit is één van de redenen waarom Apple jaren lang sideloaden niet heeft toegestaan.

Apple kan die risico's niet elimineren, maar binnen de beperkingen van de DMA zal het bedrijf stappen ondernemen om ze te verminderen. Deze voorzorgsmaatregelen zijn van toepassing wanneer gebruikers iOS 17.4 of hoger downloaden en omvatten:

  • Verplichte notarisatie voor iOS-apps - een basisbeoordeling die van toepassing is op alle apps, ongeacht hun distributiekanaal, gericht op platformintegriteit en bescherming van gebruikers. Notarisatie omvat een combinatie van geautomatiseerde controles en menselijke beoordeling.
  • App-installatiebladen - die informatie uit het notarisatieproces gebruiken om in één oogopslag beschrijvingen van apps en hun functionaliteit te geven voordat ze worden gedownload, inclusief de ontwikkelaar, screenshots en andere essentiële informatie.
  • Autorisatie voor marktplaatsontwikkelaars - om ervoor te zorgen dat marktplaatsontwikkelaars zich committeren aan voortdurende vereisten die gebruikers en ontwikkelaars helpen beschermen. Daarnaast moeten alternatieve App Stores aan diverse eisen voldoen, zoals een ‘letter of credit’ van 1 miljoen dollar.
  • Extra malwarebescherming - die voorkomt dat iOS-apps worden gestart als blijkt dat ze malware bevatten nadat ze op het apparaat van een gebruiker zijn geïnstalleerd.

Deze beschermingen - inclusief notarisatie voor iOS-apps en autorisatie voor marktplaatsontwikkelaars - helpen een deel van de privacy- en beveiligingsrisico's voor iOS-gebruikers in de EU te verminderen. Dat omvat bedreigingen zoals malware of kwaadaardige code, en risico's van het installeren van apps die hun functionaliteit of de verantwoordelijke ontwikkelaar verkeerd voorstellen.

Apple heeft echter minder vermogen om andere risico's aan te pakken, waaronder apps die oplichting, fraude en misbruik bevatten, of die gebruikers blootstellen aan illegale, aanstootgevende of schadelijke inhoud. 

ook interessant
Waarschuwing: Oplichting door vreemde telefoonnummers die je bellen
Waarschuwing: Oplichting door vreemde telefoonnummers die je bellen

Oplichting: Vreemde telefoonnummers die je bellen, het gaat vaak om nummers uit Libië, Somalië, Madagascar, 0021-nummers en 0088-nummers.

Wijzigingen in de App Store

In de App Store deelt Apple een aantal wijzigingen voor ontwikkelaars met apps in de EU, die van invloed zijn op apps in de besturingssystemen van Apple, waaronder iOS, iPadOS, macOS, watchOS en tvOS. De wijzigingen omvatten ook nieuwe openbaarmakingen die EU-gebruikers informeren over de risico's die gepaard gaan met het gebruik van alternatieven voor de veilige betalingsverwerking van de App Store.

Voor ontwikkelaars omvatten die wijzigingen:

  • Nieuwe opties voor het gebruik van betalingsdienstaanbieders (PSP's) - binnen de app van een ontwikkelaar om betalingen voor digitale goederen en diensten te verwerken.
  • Nieuwe opties voor het verwerken van betalingen via link-out - waar gebruikers een transactie voor digitale goederen en diensten kunnen voltooien op de externe website van de ontwikkelaar. Ontwikkelaars kunnen EU-gebruikers ook informeren over promoties, kortingen en andere deals die buiten hun apps beschikbaar zijn.
  • Verlaging van fees in de Europese App Stores - een verlaging van 15% tot 30% naar 10% tot 17%, ook buiten de App Store om. Gebruikt de ontwikkelaar het betaalsysteem van de App Store, dan betalen ze 3% extra.
  • Core Technology Fee - iOS-apps die worden gedistribueerd vanuit de App Store en/of een alternatieve app-marktplaats betalen € 0,50 voor elke eerste jaarlijkse installatie per jaar van meer dan een drempel van 1 miljoen.

Beschikbaarheid

Op 5 maart heeft Apple hun platform aangepast om te voldoen aan de Digital Markets Act (DMA). Hierin staat dat Apple bijvoorbeeld ook andere 'winkels' moet toestaan om apps te downloaden en te installeren, maar ook moet Apple-ontwikkelaars toestaan om gebruikers te wijzen op betaalmogelijkheden buiten de App Store om. Dit wil niet zeggen dat je meteen sideloading kunt gebruiken, ontwikkelaars moeten hun alternatieve App Stores en downloads aanmaken. In de toekomst kun je onderstaande App Stores verwachten:

  • Mobivention App Marketplace start op 7 maart en richt zich op consumenten en zakelijke klanten.
  • Setapp Mobile van MacPaw - april 2024: Net zoal op de Mac kun je gebruikmaken van een all-in-one pakket met volledige toegang tot alle apps voor een vast bedrag per maand.
  • Epic Games Store - najaar 2024: Toegang tot o.a. Fortnite en meer games
ook interessant
Overzicht: korting op mobiel, internet en TV-abonnement bij o.a KPN, Ziggo en Odido
Overzicht: korting op mobiel, internet en TV-abonnement bij o.a KPN, Ziggo en Odido

Overzicht met tijdelijk korting op mobiel, internet en TV abonnement bij o.a. KPN, Ziggo, Odido en vodafone, alle aanbiedingen op een rij.

info
Auteur Wesley Fabry
Bijgewerkt06/03/2024 14:48
Categorie Nieuws
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏

Reacties

  • Gaat de EU straks ook bepalen dat Albert Heijn ook de huismerken van Jumbo moet gaan verkopen? Beetje raar dat Apple geen baas in eigen winkel mag zijn. Wie niet tevreden is moet gewoon geen iPhone kopen.

    Beantwoorden
  • Wat ik vreemd vind aan het hele verhaal, is dat ik niet de mogelijkheid krijg om te kiezen tussen een opgesteld platform en een beschermd platform. Wiens belangen worden er nu eigenlijk bediend?

    Beantwoorden
  • ik besef nu pas dat dit niet eens kon 😭

    Beantwoorden
  • Je stelling ‘Als gebruiker ben je dan zelf verantwoordelijk’ deel ik niet helemaal met je. We weten allemaal uit het verleden dat drive-by’s bijzonder effectief zijn, ondanks dat je dan een website bezoekt die normaal wel vertrouwd is (maar vol staat met reclame). En daar doel ik dus op: je moet gewoon in staat zijn om _dat_ te voorkomen.

    Beantwoorden
  • De App Store blijft in zijn huidige vorm bestaan, maar er zullen ongetwijfeld alternatieve app stores komen. Denk hierbij aan het direct downloaden van Games via de Netflix-app i.p.v. via een omweg. Ook Fortnite zal zo weer terug kunnen komen op het Apple-platform. Ook rechtstreeks downloaden vanaf de website van een ontwikkelaar is een optie. En ja helaas kan dit ook fraude in de hand werken. Als gebruiker ben je dan zelf verantwoordelijk, nu zorgt Apple er nog voor dat alles ‘veilig’ is, ook al is dat niet helemaal waterdicht.

    Beantwoorden
  • Apple wordt verplicht sideloading toe te staan. Maar kan ik als gebruiker binnen de EU ook keihard bepalen dat ik geen enkele app _kan_ downloaden, afgezien van een andere regio te kiezen voor je iPhone/iPad? Of dat downloaden automatisch gebeurt als je een website bezoekt die kwaadaardige rommel probeert te pushen?

    Ik krijg hier (nog) geen lekker gevoel bij. Apocalypse is coming to a shop near to you…

    Beantwoorden
  • Slechte zaak. Dit kon al vanaf het begin bij androïd. Vandaar veel virussen en malware.
    Ik doe er niet aan mee. En ga geen apps downloaden buiten de  Appstore om.
    Ik vertrouw het niet. Ik wil geen malware of een virus op m’n iPhone.
    Wat een ander doet moet hij/zij weten.
     wil dit niet voor niets. Heb nog nooit enige malware of virus gehad op m’n iPhone of iPad. Let maar op. Nu kan het wel voorkomen.

    Beantwoorden
  • Je weet je geen officiële apps moet downloaden buiten de App store maar voor bepaalde dingen geeft het een voordeel,neem fortnite? Kunnen wij deze terug spelen op ipad. Mischien kunnen we ook zo muziek downloaden dan en bebruiken als ring of wekker tone?

    Beantwoorden
  • Vooral ook wel handig als je zelf apps ontwikkelt voor eigen gebruik.

    Beantwoorden
  • Vreemde opmerking hierboven, ik heb diverse gratis apps zonder reclame. Of er reclame in zit bepaald de maker van de app.

    Beantwoorden
  • Sideloading is al langer binnen het Android platvorm in gebruik en heeft dit echt tot die “veronderstelde” problemen gezorgd??
    Men dient die “veronderstelde” problemen niet te bagataliseren.

    Maar met sideloading raken we dan eindelijk ook eens af van die “ongewenste” reclames die gratis app’s door Apple verplicht zijn toe te voegen.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store