1 januari 2012

Eject toevoegen aan de Mac OS X menubalk

Wanneer je gebruik maakt van een CD/DVD dan wil je deze na gebruik vanzelfsprekend weer verwijderen uit de drive. Dit kan via het toetsenbord (eject toets) of door het volume te slepen naar de prullenmand. Persoonlijk vind ik slepen naar prullenmand op een trackpad heel irritant. Wanneer je het verwijderen van een CD/DVD wilt vereenvoudigen dan kun je een verborgen statusbalk knop activeren in de menubalk.

Om deze knop te kunnen toevoegen dien je via de Finder naar een systeemmap te gaan. Ga naar de Finder en gebruik de toetscombinatie cmd⌘ + shift ⇧ + G (menu: Ga ▸ Ga naar…). Voer in het nieuwe venster wat verschijnt het onderstaande path in:

/System/Library/CoreServices/Menu Extras/

Ga opzoek in deze map naar het bestand 'Eject.menu'. Wanneer je deze hebt gevonden dubbelklik je hierop. Na enkele seconden verschijnt het eject symbool in de statusbalk. Klik hierop om de CD/DVD te verwijderen uit de drive.

Wanneer je het symbool wilt verplaatsen of deze wilt verwijderen dan kun je gebruik maken van de cmd⌘ toets. Door te slepen naar een andere plek kun je het symbool verplaatsen. Door het symbool uit de menubalk naar het bureaublad te slepen kun je deze weer verdwijnen.

Het extra eject menu werkt alleen met CD/DVD's en dus niet met externe harddrives of diskimages. De optie is vooral handig voor gebruikers met een externe drive of gebruikers die in hun Mac pro meerdere drives hebben geplaatst.


Reacties


 • Remko

  1 januari 2012 om 10:38

  Top! Goeie tip op Nieuwjaarsdag! Optie Displays.menu is ook handig om het aanpassen van je resolutie in de menu balk te krijgen. Mocht je dat vaak veranderen….

 • Jasper

  1 januari 2012 om 11:20

  Mooi om via EJECT het nieuwe jaar in te gaan… Goeie tip, was altijd beetje gedoe. Slepen trackpad kan toch door 2x klikken?

 • Peter

  1 januari 2012 om 12:15

  Zit die Eject-toets niet op alle Mac’s? Makkelijker kan toch eigenlijk niet? Ook geen ruimte nodig in je Menubalk (die bij mij al vol staat).

 • Patrick

  1 januari 2012 om 12:32

  Super handig. Een idee om eens een keer een artikel te maken over de andere links die er in staan?

  De beste wensen voor 2012

  een MAC/PC combi gebruiker die helemaal happy is ;)

 • gregory

  1 januari 2012 om 13:36

  cd’s? heb ik jaren niet meer gebruikt!

 • Pim939

  1 januari 2012 om 15:08

  raar ik had hem al standaard staan. ook met SL.

 • willem

  1 januari 2012 om 15:20

  Daar is ook een widget voor dat heet Menu Butler.

 • willem

  1 januari 2012 om 17:21

  PS.http://www.macmage.com/menubutler.php

 • wessel

  3 januari 2012 om 6:39

  Gewoon appeltje-e gebruiken. Werkt ook voor disk drives, usb-sticks, etc.

 • Jasper

  6 januari 2012 om 12:59

  MENU BUTLER en KLAAR!! Geweldig!

 • Jeanny

  9 juli 2015 om 12:00

  Hartelijk bedankt, heel handig

Een reactie toevoegen: