3 augustus 2009

Extra schrijfruimte vrijmaken op MacBook’s

macbook-uni

Wanneer je MacBook (Pro/Air) in sluimer-stand wordt geplaatst blijft je geheugen voorzien van stroom, hierdoor kan je ontzettend snel terug naar normale actieve mode vanuit de sluimer-stand. Wanneer de batterij lading tijdens de sluimer-stand kritisch wordt dan wordt het geheugen gekopieerd naar de harddisk van je MacBook. In dat geval wordt je MacBook in 'Hibernate'-stand geplaatst.

De kopie van het geheugen wordt in de map /private/var/vm/ opgeslagen met als naam sleepimage. De grootte van dit bestand zal altijd gelijk zijn aan de hoeveelheid RAM geheugen die in de MacBook aanwezig is.

Wanneer je op een bepaald moment verlegen zit om disk schrijfruimte dan kan je ervoor kiezen om het sleepimage bestand te verwijderen. Het verwijderen van het sleepimage heeft geen invloed op de werking van je MacBook en deze wordt automatisch weer aangemaakt door OS X wanneer de MacBook in 'Hibernate'-stand wordt geplaatst.

Je verwijderd het sleepimage doormiddel van het onderstaande OS X Terminal commando:

sudo rm /private/var/vm/sleepimage

Als je MacBook is voorzien van 4GB geheugen dan heb je na het uitvoeren van het commando de beschikking over 4GB extra vrije schrijfruimte op je harddisk.

Dit artikel is verouderd, klik hier voor een recentere uitleg voor deze functieReacties


 • Peter

  3 augustus 2009 om 9:34

  Zodra je je MacBook in sluimerstand zet, wordt de inhoud van het geheugen naar de harddisk geschreven, er wordt niet gewacht tot de batterijlading kritiek wordt. Mocht dan tijdens de sluimerstand de batterijspanning wegvallen, dan wordt bij het daarna opstarten de geheugeninhoud vanaf harddisk hersteld. Bij een MacBook met 4G geheugen duurt het daarom zo’n 20 seconden om in sluimerstand te gaan, want zoveel tijd kost het om de geheugeninhoud naar harddisk te schrijven. Gewoon uitzetten kost vaak minder tijd (maar kost iets meer tijd om weer op te starten).

 • Dinge

  3 augustus 2009 om 9:36

  Handig! ;)

 • Tjeerd X.

  3 augustus 2009 om 9:58

  call me stupid maar ik kan dat file op mn Air niet vinden ???

 • formulefan

  3 augustus 2009 om 10:10

  Lijkt me niet zo handig eigenlijk. Waar moet hij zn data dan plsatsen als jij die ruimte al gebruikt hebt? Juist. Nergens. Dan raak je dus ruimte kwijt.

 • Yannick

  4 augustus 2009 om 0:29

  Wat Peter vertelt klopt: bij het sluimeren van je Macbook wordt alles in RAM naar de harde schijf gekopieerd, lage batterij of niet. Ik heb die hibernate optie afgezet, niet om schijfruimte te besparen, maar zodat mijn Macbook sneller sluimert. Hoe je het hibernate gedrag kan wijzigen staat goed beschreven in een ander tip op appletips.nl: http://www.appletips.nl/sluimerstand-macbook-wijzingen/

  In dat artikel wordt bij de comments ook verwezen naar een programma http://www.jinx.de/SmartSleep.html dat enkel een hibernate uitvoert wanneer de batterij bijna leeg is, maar niet wanneer de batterij nog goed opgeladen is.

 • max

  18 december 2009 om 0:48

  Dat verklaart een hoop. Ik ben recent van een MacBook Air overgestapt op een MacBook Pro met 8Gb RAM. En inderdaad…. de Pro is veel trager met sluimeren en opstarten. Snapte er al niks van….

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!