9 september 2011

Focus: Foto’s voorzien van een ‘tilt shift focus’

Focus is een Mac OS X applicatie waarmee je een "Tilt Shift Focus" effect kunt toevoegen aan digitale foto's. Hierdoor wordt een bepaald object in de foto scherp op de voorgrond geplaatst en de achtergrond wazig weergegeven (out of focus). Het gebruik van dit effect kan hele mooie effecten opleveren.

Geoptimaliseerd voor OS X Lion

Wanneer OS X Lion is geïnstalleerd op je mac, dan heb je beschikking over een aantal extra opties. Focus kan namelijk in volledig schermweergave worden gebruikt en heeft de beschikking over een aantal multitouch gebaren zoals het roteren en inzoomen van een foto, vergroten of verkleinen van de Focus en nog veel meer. De applicatie maakt gebruik van Lion's autosave functie en je kunt door alle versies bladeren met behulp van versions. De applicatie kan ook geïnstalleerd worden op Mac OS X Snow Leopard, maar dan heb je vanzelfsprekend niet de beschikking over de bovenstaande functies.

Aan de slag!

Foto's importeren in Focus is super eenvoudig, sleep een foto in het applicatie venster en je kunt meteen aan de slag. Het eerste venster dat je tegenkomt is een tool waarmee je de afmeting van de foto's kunt aanpassen, roteren en de beeldverhouding kunt instellen.

Focus functies

Je hebt 5 verschillende focus functies: Portrait, Nature, Architecture, Macro en Tilt & Shift. Met de Option ⌥ toets kun je het focus veld aanpassen. De eerste circel is waar het beeld het scherpst is en de tweede is de verloop van scherp naar onscherp.

De Portrait functie is speciaal bedoeld voor portret foto's. De focus tool is rond, waardoor je heel eenvoudig kunt focussen op een hoofd, de rest van de omgeving wordt direct wazig weergeven.

De Naturefocus tool plaatst 4 rechte lijnen op de foto die je kunt draaien. Dit is mogelijk door op de Magic (Trackpad) met twee vingers een roteer beweging te maken.

Architecture kun je gebruiken om gebouwen te voorzien van een focus. In deze optie staan de lijnen verticaal zodat je bijvoorbeeld een gebouw goed kunt focussen.

De laatste functie is Tilt & Shift. Hiermee heb je 4 rechte lijnen met een verloop deel die je kunt roteren. Ook kun je het beeldeffect hierbij aanpassen. Met dit effect kun je de kleuren feller maken, wat een heel speciaal effect geeft.

Delen

Het delen van je foto's is mogelijk direct vanuit de applicatie. Je kunt je foto direct mailen naar een contactpersoon, importeren in iPhoto of bewaren op de harddisk. Ook is het mogelijk om foto's te uploaden naar de website van Focus en te delen via Twitter of FaceBook.

Conclusie

Focus is een geweldige applicatie. Door de toevoeging van de Mac OS X Lion functies werkt de applicatie zeer eenvoudig en gebruikersvriendelijk. De applicatie is overzichtelijk ingedeeld en niet voorzien van allerlei overbodige toeters en bellen.

Focus is verkrijgbaar in de Mac App Store voor €3,99. En is geschikt voor Mac OS X 10.6 of hoger.

Ga naar de Mac App StoreReacties


  • Jeroen

    12 september 2011 om 9:54

    Is hier geen optie voor om dit gemakkelijk in photoshop te doen? Het effect is leuk, maar heb een duur photoshop pakket aangeschaft waar het ook in moet kunnen toch?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!