22 april 2015

YosemiteFoto’s voor OS X: Handmatig een locatie toevoegen

Foto's voor OS X logo

Update: ondertussen is het mogelijk in Foto's voor OS X om handmatig de locatie aan te passen, hoe lees je hier terug.

Wanneer je met je iPhone, iPad of iPod Touch een foto maakt, dan worden hier automatisch de GPS-gegevens aan toegevoegd. Zo kun je achteraf altijd te weten komen waar je deze foto gemaakt hebt. De meest moderne digitale camera's ondersteunen ook deze mogelijkheid.

Wanneer je deze foto's importeert in de Foto's voor OS X applicatie dan worden de gps-gegevens netjes toegevoegd. Dit kun je controleren door de foto te selecteren en klik dan op de i-knop of voer de toetscombinatie cmd⌘ + i uit. Maar wat als je camera dit niet ondersteunt? Dan moet je de locatie handmatig toevoegen.

Helaas is het momenteel nog niet mogelijk om handmatig locaties (GPS-gegevens) toe te kennen aan een foto. Dit heeft Apple, gek genoeg, nog niet beschikbaar gesteld in de Foto’s applicatie. De enige oplossing is eerst de foto’s te importeren in iPhoto of een andere foto applicatie en daar de locatie handmatig toe te voegen.

trefwoorden-toevoegen-foto

Exporteer eerst de foto's uit de foto's voor OS X applicatie. Exporteren doe je door de foto's te selecteren (meerdere kun je doen door de cmd⌘-toets ingedrukt te houden) en klik in de menubalk op Archief ▸ Exporteer. Verwijder daarna de geëxporteerde foto's uit de applicatie. Open iPhoto en importeer de foto's die je zojuist geëxporteerd hebt.

Selecteer één of meerdere foto’s en voer vervolgens de toetscombinatie cmd⌘ + i uit. Er open een nieuw menu met een grijze landkaart, hierboven heb je een zoekveld waar je de locatie kunt opzoeken en toevoegen.

locatieiphoto

Zodra dit voltooid is kun je de foto's exporteren (menubalk ▸ Archief ▸ Expoteer) en importeren in de Foto's voor OS X applicatie. Helaas is dit de enige (goedkoopste) oplossing, waarschijnlijk zal Apple dit in een toekomstige update oplossen.

Alle tips over ‘Foto's voor OS X‘ lees je hier terug.Reacties


 • Steve 22 april 2015 om 12:43

  Is dit nu een vergetelheid van Apple of een probleem in het programmeren ?
  De oplossing is wel omslachtig als je nog over iPhoto beschikt.

 • Nils Breunese 22 april 2015 om 22:25

  Lijkt me gewoon een kwestie van prioriteiten. Een werkenden applicatie uitbrengen (en met de feedback de applicatie verbeteren) was waarschijnlijk belangrijker dan direct vanaf de eerste versie alle features die ze maar konden bedenken inbouwen (inclusief de grotere hoeveelheid bugs die ze daarmee waarschijnlijk zouden meeleveren).

  Het ontbreken van de mogelijkheid om locaties handmatig in Foto’s toe te voegen is voor mij overigens wel genoeg reden om nog even niet over te stappen.

 • Herman 24 mei 2015 om 15:58

  Het niet kunnen toevoegen van een lokatie is een slechte zaak, ook een map aanmaken en daar de foto inzetten is en tekortkoming.

 • Herman 24 mei 2015 om 16:03

  Overzicht van lokatie waar de foto’s allemaal zijn gemaakt zoals in iPhoto mis ik nog wel in deze uitvoering, ik neem aan dat dit nog steeds een betha uitvoering is en dat bij de eind uitrol dat allemaal is aangepast

 • Krull 6 januari 2016 om 21:41

  Dit kan ondertussen wel. Na cmd+i op een foto, of op meerdere fotos, is er een nu een invoerveld voor de lokatie verschenen.

 • Wesley Fabry 7 januari 2016 om 8:35

  Krull, bedankt we hebben dit al behandeld op appletips vorig jaar http://www.appletips.nl/el-capitan-locatie-toevoegen-aan-fotos/ ik heb het ook in dit artikel vermeld.

Een reactie toevoegen: