16 september 2010

Grote bestanden delen met MobileMe iDisk

Het komt wel eens voor dat je iemand een groot bestand wilt toesturen. De meeste email providers hebben een maximale limiet voor bijlagen, in de meeste gevallen ligt deze limiet rond de 5 of 10 MB. MobileMe heeft 20MB als limiet voor bijlagen, op zich is dit natuurlijk netjes maar het is nog steeds veel te weinig voor videobestanden en een MP3 album dat je met iemand anders wilt delen.

Wanneer je een MobileMe gebruiker bent dan heb je de beschikking over iDisk, hiermee is het mogelijk om bestanden te delen over het internet. Dit delen gaat op basis van het versturen van een hyperlink naar het bestand.

Als je een groot bestand wilt delen dan kan je deze kopiëren naar je iDisk met behulp van OS X Finder. Het is ook mogelijk om via de webinterface van MobileMe een bestand te uploaden. Start hiervoor Safari, ga naar www.me.com/iDisk en log in. Je krijgt nu een overzicht te zien van de beschikbare mappen zoals deze ook in OS X Finder worden getoond.

Ga naar de map ‘Documents’ en klik op de upload knop, dit is de knop met de pijl naar beneden boven in de menubalk. In het nieuwe venster kies je de optie ‘Choose..’ en selecteer je het bestand dat je wilt uploaden. Het bestand dat je selecteert mag niet groter dan 1GB zijn. Nadat het uploaden voltooid is verschijnt het bestand in de map ‘Documents’

Selecteer het bestand dat je wilt delen, in de rechterkolom krijg je nu de optie ‘Share File..” te zien, klik hierop. Vul het email adres in van degene waarmee je het bestand wilt delen en geef eventueel een omschrijving. Bij het delen van bestanden is het tevens mogelijk om hierbij een tijdslimiet (dagen, weken of maanden) aan te geven.

Eventueel kan je ook gebruik maken van een wachtwoord om de toegang tot het bestand te beperken. Nadat je alles naar wens hebt ingesteld kan je het ‘delen’ actief maken met de Share-knop.

In de rechterkolom krijg je nu extra status informatie met betrekking tot het delen te zien. De ‘shared URL’ kan je gebruiken om gebruikers een directe URL naar het bestand te verstrekken. Wanneer je extra een email notificaties naar gebruikers wilt versturen dan kan je daar de knop ‘Sharing Options’ voor gebruiken.Reacties


 • nimzo

  16 september 2010 om 10:08

  Functionaliteit die je ook terugvindt in de prima en vooral gratis app Dropbox! ( http://db.tt/wn8Oo9Y )

 • Simon

  16 september 2010 om 10:11

  Wat vervolgens nog mooier zou zijn is dat je ook kon zien of de ‘begunstigde(n)’ het bestand ook daadwerkelijk hebben gedownload, of hoe vaak dit is gedownload, maar helaas biedt MobileMe die aanvullende functionaliteit niet

 • iMad

  16 september 2010 om 11:24

  Waarom wordt MobileMe altijd vergeleken met DropBox?
  Voor meer data opslag moet je bij DropBox ook betalen!!!
  MobileMe biedt veel meer dan DropBox en dat voor maar €. 79,00.

  Vooral als je meerdere Mac producten gebruikt is MobileMe een beter product dan welke ook.

 • Ivo

  16 september 2010 om 19:19

  Wetransfer.com kan je gratis en zonder inloggen of iets tot 2GB versturen.. Is int Engels maar door Nederlander verzonnen.

 • sredlums

  16 september 2010 om 21:42

  Dat de functionaliteit nog niet volledig in Finder is geïntegreerd vind ik zeer irritant (je moet nu naar me.com om daar een bestand te ‘sharen’).
  Toch kán het wel vanuit Finder;

  • open je iDisk
  • kopieer een bestand naar je publieke map
  • zodra dit volledig gekopieerd is klik je rechts en kies je ‘Toon info’ (of je toetst Cmd+i)
  • kopieer het adres achter ‘Server’

  That’s it, deze link kun je vervolgens gebruiken.
  Let wel op, het is aan te raden de naam van het bestand ‘web-vriendelijk’ te houden (geen vreemde tekens en liefst ook geen spaties etc.) en om de extensie in Finder niet te verbergen.

 • Jonah

  17 september 2010 om 13:42

  Leuk dat Mobileme, maar ben er mee gestopt. Vind het te duur.
  Is dit jaar nog s €20,- duurder geworden, dus vond t wel mooi geweest.

 • Chantal

  26 februari 2012 om 17:51

  Met Transmit gaat bestanden uploaden nog sneller naar iDisk

Een reactie toevoegen: