3 februari 2011

Harddisk ‘wipen’ met het schijfhulpprogramma

Persoonlijke data is de meest belangrijkste content die aanwezig is op je Mac. Deze data mag eigenlijk nooit verloren mag gaan, tenzij jij dat zelf wilt. Vaak heeft het een speciale reden dat je de persoonlijke data wil wissen, bijvoorbeeld vanwege de verkoop van je Mac of omdat je de harddisk wilt vervangen. Bij het doorverkopen van je Mac of harddisk wil je niet dat de koper jouw persoonlijke data in handen krijgt.

Hiervoor is een oplossing bedacht, namelijk het 'wipen' van je harddisk. Wipen houdt in dat de gehele harddisk wordt overschreven met nieuwe data. De data die tijdens het wipen wordt weggeschreven naar de haddisk is 'leeg'. Het heeft geen inhoud en in de volksmond wordt het "overschrijven met nulletjes en ééntjes" genoemd. Dat is ook precies wat het doet.

Het grote voordeel hiervan is dat, afhankelijk van de manier waarop je het doet, de data nooit meer kan worden teruggehaald. Ook niet met van die prachtige data recovery tooltjes. Veel Mac OS X gebruikers denken dat ze een programma moet kopen om een harddisk te kunnen wipen, dat is echter niet nodig, in Mac OS X is deze functie namelijk standaard aanwezig in het Schijfhulpprogramma.

Je kunt de applicatie het Schijfhulpprogramma vinden in de map Hulpprogramma's. Om je harddisk te wipen start je het schijfhulpprogramma op. Daar zie je aan de linkerkant de beschikbare harddisks. In mijn geval zie je 'Mac OS' en 'Mac Data'. Selecteer de harddisk die je wilt wipen (dit kan niet de actieve harddisk zijn waarop je OS geinstalleerd staat. Laad in dat geval Schijfhulpprogramma vanaf de Mac OS X installatie DVD) en druk op het tabblad 'Wissen', rechts van 'Schijf-EHBO'. Open daarna de geavanceerde opties door op 'Beveiligingsopties' te klikken.

Nu kom je in het menutje zoals in de screenshot hierboven. Er zijn verschillende keuzemogelijkheden. 1x, 7x of 35x overschrijven. Realiseer je wel dat als je je schijf 35 keer overschrijft, je mac 2 tot 3 dagen bezig zou kunnen zijn. Op internet staat bij de mogelijkheid om hem 7x te overschrijven dat dit voor "paranoide mensen" is. Dus, mocht je iets te verbergen hebben... ;-)Reacties


 • Jasper

  3 februari 2011 om 9:15

  Op elke computer blijven restanten achter ook al wis je de schijf . Maar toch handige tool

 • Raoul

  3 februari 2011 om 10:31

  Robert M.-adepten worden hier inderdaad mee geholpen, hoe erg dat ook is. Toch vind ik dat dit soort features voor de gewone mens ook moeten bestaan :)

 • Richard IJzermans

  3 februari 2011 om 20:27

  De ‘data’ discussie verwijderd uit de reacties.

 • Ralph

  3 februari 2011 om 22:24

  Mijn reactie is ook verwijderd, alleen omdat ik wilde helpen door een spelfout aan te wijzen. Mocht wel ‘dankjewel’ zeggen in plaats van te verwijderen en dan de tekst aan te passen. En die discussie verwijderen is ook niet nodif, gewoon zetten ‘Nu weer ontopic’ en men gaat weer ontopic. Maarja…..

 • Justin Scheggetman

  3 februari 2011 om 22:33

  @Ralph – Soms is het nodig om de reacties op te schonen om het artikel, inclusief reacties, netjes en overzichtelijk te houden. Discussies zijn goed zolang ze over het onderwerp gaan in plaats van eventuele typefouten. Wij zijn ook mensen en bieden jullie de informatie aan. Ik denk dat men dan niet kan verwachten dat het allemaal 100% perfect is. Of ben ik nu heel onredelijk?

 • Richard IJzermans

  3 februari 2011 om 23:17

  @Ralph – Dank je wel!

 • Iris

  12 december 2011 om 17:18

  Hi, ik zie dat je ook 2 volumes hebt, maar weet jij toevallig hoe je die Data volume kan verwijderen?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!