3 februari 2011

HexColorPicker: hexadecimale kleuren in het kleurenvenster

Het kleurenvenster in OS X is rijkelijk voorzien van handige opties daar hebben we eerder al eens aandacht aan geschonken (zie: Kleuren picken en favoriete kleuren bewaren.

Het kleurenvenster kan je in iedere OS X applicatie oproepen met behulp van de menu optie: OpmaakLettertypeToonkleuren of de toetscombinatie Shift ⇧ + cmd⌘ + C.

Er ontbreekt echter één functie in het kleurenvenster die heel veel grafische gebruikers missen. Dit is de mogelijkheid om de kleuren hexadecimaal in te kunnen geven. Ontwikkelaar waffle software heeft een plugin voor het kleurenvenster ontwikkeld waarmee je wel hexadecimale codes kan gebruiken.

Na het downloaden van de HexColorPicker installeer je de plugin als volgt:

Verplaats het bestand HexColorPicker.colorPicker naar de volgende map:

~ [thuismap] ▸ Bibliotheek ▸ ColorPickers

Maak handmatig de map ColorPickers aan wanneer deze nog niet bestaat. Herstart hierna de applicaties waarin je de HexColorPicker wilt gaan gebruiken, de plugin wordt namelijk pas geactiveerd bij het opnieuw opstarten van een applicatie.

Hierna verschijnt in het kleurenvenster het icoon van HexColorPicker (een "#"-teken in een blauwe cirkel). Gebruik het invoerveld om de hex-code van een kleur in te typen of te kopiëren, of gebruik de overige mogelijkheden van het Kleuren-paneel (inclusief andere paletten) om de kleur naar wens af te stemmen.

Je kunt ook gebruik maken van verkorte ("shorthand") hex-codes om kleuren te kiezen. De volgende formats worden ondersteund: "A" ▸ "AAAAAA", "AB" ▸ "ABABAB", "ABC" ▸ "AABBCC"

HexColorPicker is een plugin die zeer zeker niet mag ontbreken op een Mac, het bied extra functionaliteit die Apple zelf is vergeten toe te voegen.

De HexColorPicker plugin kan je downloaden op:

http://wafflesoftware.net/hexpicker/Reacties


  • Katja

    3 april 2012 om 22:58

    Goeie tip! Echt heel erg fijn dat ik weer kleurtjes kan meten. :) Thanks!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!