1 november 2011

OS X: Bestanden valideren met SHA1/MD5

Wanneer je met iemand bestanden uitwisseld en je wilt er 100% zeker van zijn dat het ontvangen bestand identiek is aan het door jou verstuurde bestand dan kan je een checksum van het bestand berekenen.

Door de ontvanger zowel het bestand als de checksum toe te sturen kan hij er zeker van zijn dat wat je heb verstuurd identiek is. Daarnaast komt het professioneel en secuur over en wordt er op deze manier meer vertrouwen gewekt bij het uitwisselen van bestanden. De bekendste methodes van checksum's zijn SHA1 en MD5.

MD5 is een 128 bits hashing techniek, waarmee van bijvoorbeeld een bestand een unieke waarde kan worden berekend. Dit is de MD5 waarde, Bestanden met bijvoorbeeld een andere naam, maar ze zijn verder gelijk aan elkaar, hebben dezelfde MD5 waarde. De MD5 waarde wordt berekend over de inhoud van het bestand, niet aan de hand van de bestandsnaam.

SHA1 is een andere veel gebruikte manier voor bestandsvalidatie. SHA1 gebruikt 160 bits en kan daarom sterker coderen. Sterker moet hier gezien worden, als meer mogelijkheden hebben om te coderen. SHA1 levert een waarde op met 20 hexidecmale tekens. De manier van werken is verder bijna hetzelfde als MD5.

Een MD5 checksum kan je onder OS X Terminal uitvoeren met het commando md5. Er zijn echter ook een aantal grafische applicaties beschikbaar die een checksum voor je kunnen berekenen. De freeware applicatie Checksum van entropy is er één van. Door simpelweg een bestand in het checksum venster te slepen wordt automatisch de checksum berekend waarbij je de keuze hebt over de methodes: SHA1, MD5, MD4, MD2, MDC2 en RIPMD160

Checksum kan je downloaden op de webpagina van entropy:

http://www.entropy.ch/software/macosx/#checksum

Voor meer informatie over bestandsvalidatie:

http://www.mget.nl/art-MD5SHA.html







Reacties


 • MathiasB

  1 november 2011 om 21:38

  Leuke tip!
  Kan altijd goed van pas komen!

 • Kees krijnen

  2 november 2011 om 7:24

  Erg handige tip maar dit is volgens mij al voor de tweede keer dat hij op Appletips staat. Jammer

Een reactie toevoegen:



Do NOT follow this link or you will be banned from the site!