2 februari 2011

10 snelle & handige tips voor Mac OS X (13)

Vandaag weer een verzameling van 10 kleine Mac OS X tips. Handige weetjes die je misschien niet iedere dag gaat gebruiken maar wel heel handig kunnen zijn.

1. iTunes: Wanneer je op ieder willekeurig moment in het zoekveld van iTunes een zoekterm invult en deze bevestigd met option + enter dan wordt er direct in de iTunes Store gezocht zonder dat je deze eerst hoeft te selecteren in de navigatie kolom.

2. Rekenmachine: Met behulp van het groene bolletje links boven in het venster kan je snel switchen tussen de standaard, wetenschappelijke en programmeurs mode.

3. Door in het 'Bestand openen'-venster een bestand of map te selecteren en de toets combinatie cmd⌘ + R te gebruiken, wordt er een nieuw Finder venster geopend met de locatie van de selecteerde map of bestand.

4. Safari 5: Je kan heel snel wisselen van zoekmachine in Safari 5 door op het vergrootglas te klikken in het zoekveld, onderaan de lijst kan je nu één van de standaard gedefinieerde zoekmachines (Google, Bing of Yahoo!) selecteren.

5. Keynote: Tijdens het afspelen van een slideshow kan je met behulp van de C-toets de cursor verbergen of laten verschijnen op het scherm.

6. Het beeldscherm contrast van je Mac kan je aanpassen met de volgende twee toets combinaties: cmd⌘ + option⌥ + control + , voor minder en cmd⌘ + option⌥ + controle + . voor meer contrast. Standaard staat het contrast ingesteld op het laagste niveau.

7. Als je opeens snel de behoefte hebt om een iets wat op je scherm staat te verbergen gebruikt dan de toets combinatie cmd⌘ + H. Het venster en alle Dock previews van de actieve applicatie worden hiermee direct verborgen. Handig als de baas opeens naast je bureau staat ;)

8. Quick look: Wil je iemand snel een slideshow laten zien van een aantal foto's, selecteer dan de foto's in Finder en gebruik de toets combinatie cmd⌘ + option⌥ + Y om een Quick look slideshow te starten

9. Teksteditor: In deze applicatie is het mogelijk om je bestanden automatisch te bewaren. Deze optie kan je activeren in TextEditor ▸ Voorkeuren ▸ Openen en bewaren ▸ Automatisch bewaren je kan kiezen uit 15, 30, 60 seconden, 5 minuten of nooit.

10. Safari: Houd bij het selecteren van een item in het geschiedenis menu de cmd⌘ toets ingedrukt om de webpagina te openen in een nieuwe tab.Reacties


 • Joop Vos

  2 februari 2011 om 13:11

  #6 … eh, volgens mij klopt hier iets niet … toch?

 • Jan Theo Mellema

  2 februari 2011 om 13:28

  @ Joop: jawel hoor, de “,” en de “.” moet je letterlik nemen. Dat vormt het laatste karakter van de toetscombinatie.

 • Jan Theo Mellema

  2 februari 2011 om 13:29

  letterlijk bedoel ik natuurlijk.

 • Joop Vos

  2 februari 2011 om 14:20

  Oeps … over het hoofd gezien! Maar … hoe ga je terug naar de default instelling … voor als je vergeten bent hoeveel klikken je , of . hebt gedaan?

 • mausy

  2 februari 2011 om 18:33

  @Joop Vos: System Preferences – Universal Access onder het tabje “Seeing”.

 • Raoul

  2 februari 2011 om 21:39

  Tipje: Ik zou van een Apple keyboard een high-res foto zoeken, daar de toetsen uitsnijden en die gebruiken als afbeeldingen in de tips op de website :)

  Wordt het veel duidelijker van!

 • sypie

  2 februari 2011 om 21:42

  Waarom? De tekentjes staan toch nu in de tekst? Wat wil je daar nog duidelijker aan hebben dan?

 • Raoul

  2 februari 2011 om 21:43

  De komma en de punt zijn niet heel erg duidelijk.
  Bovendien zou het mooi zijn, naar mijn mening.

 • Pepijn Koning

  2 februari 2011 om 21:49

  Raoul > Als je een punt en een komma niet meer kunt onderscheiden zijn daar twee oplossingen voor, ctrl+scrollen om in te zoomen op het scherm of natuurlijk even langs Hans A.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!