18 november 2011

OS X Lion: Disk-permissies herstellen

Bij het herstellen van de disk-permissies onder Mac OS X Lion worden niet de bestanden en mappen van de gebruikers meegenomen dit proces heeft alleen betrekking op de systeembestanden. Wanneer er zich bijvoorbeeld problemen voordoen met het terugvinden van documenten in spotlight dan zijn corrupte disk-permissies vaak de boosdoener.

Met behulp van de Mac O SX Lion herstelpartitie is het mogelijk om de thuismappen van de aanwezige gebruikers te herstellen.

1. Herstart je Mac en houd de cmd⌘ + R toets ingedrukt.
2. Na enige tijd verschijnt het Lion herstelprogramma, klik in de menubalk op Utilities ▸ Terminal
3. Typ in het commando: resetpassword
4. Klik nadat de 'Password reset utility' is gestart op het harddisk icon en selecteer in het dropdown menu het gebruikersaccount waarvan je de disk-permissies wilt herstellen.
5. Onder in het venster heb je de optie ‘Reset Home Directory Permissions and ACLs’, klik op de knop 'Reset' om het herstellen te starten.

Het herstellen van de disk-permissies neemt enkele minuten in beslag, nadat dit proces is voltooid herstart je de Mac. Na het inloggen van de gebruiker zal automatisch Spotlight opnieuw gaan indexeren.

Het herstellen van disk-permissies is vaak de oplossing voor de meeste vreemde problemen zoals het crashen van applicaties of het niet kunnen wijzigen van applicatie of systeemvoorkeuren.Reacties


 • Maurice

  18 november 2011 om 12:04

  Echt een lifesaver dit, had dit probleem nadat ik een hele harddisk had overgezet met Carbon Copy Cloner. Alle windows rechten waren meegekomen.

  Zo hadden bestanden lees en schrijf rechten, maar direct ook alleen leesrechten. Dit resulteerde dat ik wanneer ik een bestand wilde verwijderen, het admin password moest ingeven.

  Na veel googlen kwam ik op deze oplossing :)!

 • Quakie

  18 november 2011 om 12:46

  Mmm ik heb continue last van het feit dat mijn bluetooth keyboard te laat wordt herkend door mijn iMac. Hierdoor kom ik dus niet in de recovery modus?

 • Sander

  18 november 2011 om 13:03

  O Yess!! Super tip is dit!!! :)
  Ik zit al een hele tijd met het probleem dat ik mijn wachtwoord moest invoeren bij het verwijderen van bestanden uit bepaald mappen maar kon hier niks op vinden.

  Nu is het eindelijk weer zoals normaal ! :D

  Bedankt! Weer is goed bezig hier :D

 • Hans

  18 november 2011 om 16:52

  Zijn er ook risico’s aan verbonden of kun je dit ongestraft uitvoeren.
  Als een soort preventief onderhoud..

 • Joseph

  19 november 2011 om 1:06

  Kan dat niet gewoon met Applejack 1.6, of is dat programma (nog) niet geschikt voor Lion?

 • Kasco

  20 november 2011 om 10:09

  Opgestart net cmd-r, via terminal resetpassword opgestart. Maar er verschijnt bij mij geen harddiskicoon in het wachtwoordinstelling-scherm onder ‘selecteer het volume dat de gebruikersaccount bevat:’.

  Ik dacht me deze tip het probleem op te lossen dat ik heb met de functie ‘gastaccount’. Deze is uitgegrijsd en kan niet geactiveerd worden. Dat is vlgs mij sinds ik van sl heb geüpdate naar lion.

  Heeft iemand enig idee?

 • Kasco

  20 november 2011 om 11:01

  Toevoeging op vorige reactie.
  Toen ik de MacBook wilde herstarten vanuit cmd-r mode verscheen de melding dat er geen opstartschijf is geselecteerd. Nadat ik de HD via schijfhulpprog. Had geactiveerd, kon ik de HD selecteren. Herstellen permissies draait momenteel….

 • Kasco

  20 november 2011 om 20:11

  Herstellen permissies heeft meer dan 60 minuten geduurd, jammergenoeg niet met het gehoopte effect. Gastaccount is nog steeds ‘uitgegrijsd’ en kan niet aangevinkt worden. Iemand een idee of tip?

 • Kasco

  20 november 2011 om 20:21

  Permissies zijn herstelt, duurde overigens langer dan een uur. Maar het probleem, gastgebruiker is niet te activeren (nl. uitgegrijsd) is niet opgelost.
  Iemand een idee of tip?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!