1 september 2012

Het hosts bestand bewerken via de systeemvoorkeuren

Bij iedere URL hoort een IP adres, Mac OS X maakt gebruik van DNS servers om een url om te zetten naar het bijbehorend IP adres op het internet. Met behulp van het hosts bestand is het mogelijk om handmatig een IP adres toe te kennen aan een url en zodoende de DNS server te overrulen.

Hiermee kun je bijvoorbeeld voorkomen dat een applicatie opzoek gaat naar een licentie/validatie server. Wanneer je bekent bent met het jailbreaken van iOS dan weet je dat je hiervoor soms de hosts file moet aanpassen. Dit is mogelijk met het onderstaande Terminal commando:

sudo nano /etc/hosts

Deze methode werkt prima, maar het kan stukken simpeler met behulp van het gratis voorkeuren paneel 'Hosts.prefpane'. Na het downloaden installeert de installer een extra voorkeurenpaneel 'Hosts' in de overige sectie van  ▸ Systeemvoorkeuren.

Via het voorkeurenpaneel kun je direct het hosts bestand dat aanwezig is op je Mac bewerken. Je kunt bestaande url's toevoegen, verwijderen en bewerken. Hiervoor dien je jezelf eerst te autoriseren via het hangslotje linksonder in het venster.

Het Hosts voorkeuren paneel is gratis te downloaden op Github repository met behulp van de onderstaande url:

https://github.com/specialunderwear/Hosts.prefpane/downloadsReacties


 • wouter burger

  2 september 2012 om 11:23

  Supertip, heel handig

 • Ruben Stadman

  3 september 2012 om 22:15

  Eindelijk, deze tip gaat me heel erg helpen

 • erooij

  3 september 2012 om 22:46

  Na een herstart ben ik de ingevoerde gegevens weer kwijt. Wat doe ik verkeerd? Zolang ik niet herstart lijkt het te werken.

 • Richard Schouten

  7 september 2012 om 8:02

  Hij werkt niet bij mij. Komt dat door Moutain Lion? Iemand?

  Ik krijg een parse error in line 14 en dan de vraag of ik Hosts wil verwijderen. Ik heb maar even op ‘ja’ geklikt.

Een reactie toevoegen: