1 september 2012

Een Superdrive (CD/DVD) delen met andere Mac’s

Doordat de producten van Apple steeds dunner worden verdwijnen in bijna alle Macs de Superdrive (Apple's benaming voor een CD/DVD drive). De MacBook Air, Mac Mini en de recente MacBook Pro Retina bevatten allemaal geen SuperDrive meer, eventueel kun je een externe Superdrive aanschaffen voor het bedrag van € 79 in de Apple Store.

Met de komst van de Mac App Store, iTunes Store, enzovoorts is het vrij eenvoudig om applicatie, muziek, films, enzovoorts te plaatsen op je Mac zonder hiervoor een installatie DVD te gebruiken. Omdat de groei van online media steeds groter wordt zal binnen dit en een paar jaar alle SuperDrives verdwijnen in de Macs.

Echter wanneer je in het bezit bent van meerdere Mac’s, dan kun je hiervan de Superdrive delen in je netwerk, hierdoor kunnen de Macs zonder SuperDrive toch nog gebruik maken van CD/DVD’s. Volg hiervoor onderstaande procedure:

Ga op een Mac die is voorzien van een Superdrive naar  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Delen en activeer de optie: ‘DVD- of CD-deling’

Op de Mac die geen Superdrive heeft ga je naar Finder en klik in de navigatie-kolom op de optie 'Niet-lokale schijf'. Selecteer de Mac met SuperDrive en klik vervolgens op 'Vraag om gebruik'. Op de Mac met de gedeelde Suprdrive verschijnt een melding die toestemming vraagt om de DVD-schijf te gebruiken. Bevestig door op 'Accepteer' te klikken.

Nadat op de knop ‘Accepteer’ is geklikt verschijnt de inhoud van de Superdrive in de Finder van de Mac zonder SuperDrive en heb je toegang tot de gegevens op de CD/DVD.

Open de CD/DVD in Finder en installeer eventueel het gewenste programma of kopieer de bestanden die aanwezig zijn.

Meer tips over OS X kun je hier terugvinden.Reacties


 • Pim O

  1 september 2012 om 22:34

  Het kan ook via windows ; je moet wel een programmaatje installeren van Apple, maar t kan wel!!

 • Henriette

  1 maart 2014 om 16:45

  Waarom ziet mijn man op zijn imac zonder superdrive mijn imac niet in de finder??
  Alle stappen zoals hierboven beschreven gevolgd maar in de finder “niet lokale schijf” staat niets.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!