27 juli 2013

Het IP adres van je internetverbinding achterhalen

tcp-ip-netwerkIn bepaalde situaties kan het handig zijn om te weken met welk publiek IP adres je Mac is verbonden met het internet. In de meeste gevallen zul je een Airport Extreme of andere router gebruiken om verbinding te maken met het internet.

De router krijgt automatisch een IP adres van je provider toegewezen, deze zal worden gedeeld door alle apparaten die je aansluit op je router, dit wordt ook wel het WAN of publiek IP adres genoemd.

Een router zorgt ervoor dat je een IP adres krijgt welke je alleen in een (lokaal) thuisnetwerk kunt gebruiken. Bijna altijd is dat een (LAN) IP adres beginnend met 192.168.x.x of 10.x.x.x. Hierdoor kunnen de verschillende apparaten binnen je netwerk met elkaar communiceren. Op het moment dat je een webpagina of een andere dienst op internet wilt bezoeken dan zal deze zich buiten de bovengenoemde reeksen bevinden. De router zal in dat geval de verbinding met de webpagina opzetten via het WAN IP adres en de data doorsturen naar het LAN IP adres dat het verzoek plaatste bij de router.

Wanneer je wilt weten met welk IP Adres je router is verbonden met het internet dan kun je dit achterhalen met het onderstaande OS X Terminal commando:

curl ifconfig.me

Schermafbeelding 2013-07-24 om 15.52.27

Na het uitvoeren van het commando wordt binnen enkele seconden het IP adres weergegeven waarmee je actief bent op het internet, dus het publieke IP adres van je router/Airport.

Ook via Safari kunt je achterhalen wat je publieke IP adres is, ga hiervoor naar de watismijnip.nl website. Nadat de webpagina is geladen verschijnt de melding: "Uw IP-Adres: x.x.x.x".

Wanneer je gebruik maakt van een Airport apparaat dan kun je het IP adres ook terugvinden in het Airport Configuratieprogramma.

Schermafbeelding 2013-07-24 om 15.46.50

Start de applicatie en klik op het apparaat wat direct is verbonden met het internet, in het pop-up scherm kun je het WAN IP adres terugvinden.

Meer over Airport kun je hier terugvinden.Reacties


 • Marcel Kraan

  27 juli 2013 om 10:16

  en ik gebruikte altijd
  wget -q -O- ifconfig.me |grep ip_address
  en moest dan nog een awk{”} toepassen…

  mega handig dat curl !!

 • Nils Breunese

  27 juli 2013 om 10:34

  Waarom zou je in Safari een andere website gebruiken met curl?

 • Frank

  27 juli 2013 om 13:39

  In een browser kan het ook, bijv. http://www.myip.nl/

  Maar zo’n terminal commando is wel handig voor bijv. Geektools.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!