8 oktober 2011

Extra Airport opties bij het verbinden van een draadloos netwerk

Wanneer je Mac ontwaakt uit sluimerstand of opnieuw wordt opgestart dan zal deze proberen verbinding te maken met het draadloze netwerk. Met alle draadloze netwerken zoals geconfigureerd in de Netwerk instellingen zal worden geprobeerd verbinding te maken. Hierbij wordt de volgorde van de geconfigureerde netwerken gehanteerd.

Met behulp van de airport tool onder OSX Terminal is het mogelijk om het automatisch verbinden met een draadloos netwerk aan te passen. De airport tool is terug te vinden in de map:

/System/Library/PrivateFrameworks/Apple80211.framework/Versions/Current/Resources/

Je kunt met de tool aangeven wat er moet gebeuren wanneer de airport adapter wordt geactiveerd (joinmode). Tevens is het mogelijk om aan te geven wat er dient te gebeuren wanneer er geen draadloze netwerkverbinding kan worden gemaakt (joinmodefallback).

Standaard wordt de joinmode 'preferred' en joinmodefallback 'prompt' gebruikt. Wanneer je in een omgeving bent waar de draadloze verbinding zeer slecht bereik heeft, kan je handig gebruik maken van de joinmodes. De volgende combinaties zijn mogelijk:

JoinMode: Automatic, Preferred, Ranked, Recent, Strongest

JoinModeFallback: Prompt, JoinOpen, KeepLooking, DoNothing

In het geval van een locatie met een slecht bereik zou je dus de volgende combinatie kunnen gebruiken:

sudo airport prefs joinmode=automatic joinmodefallback=keeplooking

Er wordt in dat geval automatisch geprobeerd verbinding te maken. In plaats van een pop up venster te laten verschijnen waarin wordt gemeld dat er geen netwerk is gevonden blijft de adapter zoeken naar een geschikt netwerk. Dit kan overigens wel invloed hebben op de batterij capaciteit van je MacBook.

Het airport commando is minder geschikt voor beginnende Mac OS X gebruikers, gevorderde gebruikers kunnen hier echter heel handig gebruik van maken.Reacties


 • Peter

  8 oktober 2011 om 11:09

  Erg leuk die commando’s onder terminal. Maar hoe ga je dat allemaal onthouden ?

 • Kor

  8 oktober 2011 om 22:28

  Onthouden doe je dat inderdaad niet, gewoon bovenstaande informatie kopiëren en bewaren. Als je het nodig hebt gewoon copy/paste. Ik heb inmiddels een map met aardig wat tips van deze site.

 • sibe jan

  14 oktober 2011 om 2:23

  ’t zou toch mooi zijn als je dit op je iPhone kon doen…

 • Tex Laluan

  21 november 2011 om 15:45

  kan je dit ook terugvorderen?

Een reactie toevoegen: