7 oktober 2011

10.7OS X Lion: Syslog berichten ontvangen

Mac OS X is in staat om syslog berichten te ontvangen van andere devices in het netwerk, zo kun je bijvoorbeeld meldingen van een router, printer, Aiport Express of Time Capsule ontvangen in de console applicatie.

Standaard is de optie om syslog berichten te ontvangen uitgeschakeld. Je kunt de syslog berichten op je Mac ontvangen door de NetworkListener van de syslogdaemon te activeren. Dit is mogelijk met behulp van het onderstaande Terminal commando:

sudo defaults write /System/Library/LaunchDaemons/com.apple.syslogd NetworkListener -dict SockServiceName 'syslog' SockType 'dgram'

Hierna dien je de syslogdaemon te herstarten:

sudo launchctl unload /System/Library/LaunchDaemons/com.apple.syslogd.plist
sudo launchctl load /System/Library/LaunchDaemons/com.apple.syslogd.plist

Configureer hierna in het netwerk device waarvan je de syslog berichten wilt ontvangen het IP nummer van je Mac. De NetworkListener van je Mac gebruikt de standaard syslog-poort UDP/514 om het syslog verkeer te ontvangen.

Wanneer alles goed is geconfigureerd verschijnen de syslog meldingen automatisch in de OS X console applicatie (Programma's ▸ Hulpprogramma's). Door gebruik te maken van de "slimme" zoekopdrachten in Console kun je de specifieke meldingen van devices in een aparte map plaatsen. Wanneer je bijvoorbeeld in het bezit bent van een Time Capsule dan kun je een zoekopdracht aanmaken waarbij alle meldingen van de afzender beginnend met de naam "TimeCapsule" in een slimme map worden plaatst.Reacties


 • Louis vD

  7 oktober 2011 om 9:41

  Ik denk alleen wel dat als je apparatuur veel syslog-entries produceert, je Mac misschien nooit meer in de slaapstand gaat. Dat kan een overweging zijn.

  Mijn Airport Extreme produceert aardig wat, en ook mijn router (met native IPv6) is aardig productief.

 • Nickdgraaf

  7 oktober 2011 om 19:27

  En hoe zet ik alles weer terug?

 • leon

  7 oktober 2011 om 20:12

  Ik krijg alleen een foutmelding, na (her)starten syslogd ‘unknown key for dictionary: NetworkListener’ (en dus ook geen syslog messages)

 • ppl

  10 oktober 2011 om 16:28

  Komt dit niet op hetzelfde neer als de optie “Remote Apple Events” in System Preferences > Sharing aan zetten?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!