15 januari 2011

Automator: Het bureaublad opruimen

Een opgeruimd bureaublad, ik probeer het iedere keer maar stiekum belanden er toch weer iconen, bestanden en mappen op het bureaublad. Een bureaublad vol met iconen is op zich geen ramp met het staat natuurlijk erg slordig, zeker als je een presentatie geeft of een screencast wilt maken.

Met behulp van een Terminal commando is het mogelijk om de iconen te verbergen op je bureaublad. Omdat je waarschijnlijk niet altijd dit commando bij de hand hebt is dit niet erg handig. Door het Terminal commando te combineren met een Automator action kan je wel een hele mooi oplossing maken in de vorm van een OS X Finder voorziening (service). Hierdoor kun je via het OS X Finder menu iconen verbergen/tonen op het bureaublad.

Start Automator en selecteer de optie 'Voorziening', geef hierna bovenin het scherm aan dat de voorziening 'geen invoer' zal ontvangen. Voeg de actie 'Voer Applescript uit' toe aan de takenreeks, plaats hierin de onderstaande Applescript code:

try
	set myAnswer to ((do shell script "defaults read com.apple.finder CreateDesktop") as integer) as boolean
on error error_message number error_number
	do shell script "defaults write com.apple.finder CreateDesktop 1"
	set myAnswer to true
end try
do shell script "defaults write com.apple.finder CreateDesktop " & (((not myAnswer) as integer) as string)
tell application "Finder" to quit
delay 3
tell application "Finder" to launch

Bewaar de voorziening en geef deze een naam (bijvoorbeeld: 'Cleanup Bureaublad').

Ga hierna naar het Finder menu ▸ Voorzieningen ▸ Cleanup Bureaublad om de weergave van iconen in- of uit te schakelen. Om problemen met het starten en stoppen van Finder te voorkomen is in het Applescript een vertraging van 3 seconden ingebouwd. Met enkele muisklikken heb je nu de beschikking over een opgeruimd bureaublad mocht dat nodig zijn.Reacties


 • Harmen

  15 januari 2011 om 9:02

  Je zegt dat het geen ramp is om veel iconen op je buroblad te hebben…
  De Finder is een applicatie die draait, hoe voller die applicatie raakt hoe trager je Mac wordt, dus als je alles lekker in je homefolder zet :)

 • Rutger

  15 januari 2011 om 11:29

  Je kan uiteraard ook gewoon Camouflage downloaden. Met simpele shortcut (zelf in te stellen) verberg en toon je je iconen op je bureaublad.
  Klein programma’tje dat enkel vanboven in je menubalk is te bespeuren.

 • dyn

  15 januari 2011 om 20:22

  De naam in je services menu zou ik anders maken voor wie de interface van OS X in het Engels heeft. Er zit namelijk al een clean up item in het menu waardoor je bij snel klikken wel eens kon vergissen. De standaard clean up zet trouwens alle icoontjes weer netjes op het raster.

 • De Onbewaakte Zone

  15 januari 2011 om 21:28

  Bedankt voor Camouflage…

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!