14 januari 2011

Google’s DNS-service

2 min leestijd

dnsDNS, oftewel ‘Domain Name System’ zorgt ervoor dat wanneer je een domeinnaam intikt, je naar de juiste computer wordt verwezen. DNS-servers zetten domeinnamen om in IP-adressen. DNS-servers sturen het internetverkeer dus de goede kant op. Elke provider biedt een DNS-server aan en de meeste mensen maken daar ook gebruik van. Je kunt nu echter ook kiezen voor Google. Zelf zegt Google dat haar publieke DNS-dienst het internet sneller en veiliger maakt.

Google’s publieke DNS-service is sneller dan de DNS-servers van de gemiddelde provider omdat Google haar eigen software gebruikt. Daarnaast zouden de ‘nameservers’ van Google ook veiliger zijn, o.a. beveiligd tegen het ‘kaminsky-lek‘.

Gebruik maken van de Google-DNS-service doe je door 8.8.8.8 en 8.8.4.4 in te stellen als DNS-servers.  ▸ Systeemvoorkeuren.. ▸ Netwerk ▸ Adapter ▸ Geavanceerd ▸ DNS.

google-dns

Hoewel het natuurlijk aardig is van Google om weer een gratis dienst aan te bieden, zitten er wel enkele nadelen aan vanuit het oogpunt van privacy: DNS-servers worden gebruikt bij elke website die je bezoekt. Google kan dus precies weten welke sites jij opzoekt. Hoewel Google de informatie slechts 24 uur bewaart (zoals ze zelf zeggen..), zou dit een heleboel informatie kunnen opleveren voor Google, o.a. voor hun advertentiediensten.

Google biedt niet de enige gratis en alternatieve DNS-service. Je kunt ook al 4 jaar lang gebruik maken van openDNS. Hierbij kun je ook gebruik maken van veilige DNS-servers en heb je daarnaast ook nog allerlei extra’s zoals statistieken en shortcuts (waarbij je enkel ‘mail’ hoeft in te tikken om naar je webmail te gaan).

Meer informatie over de Google publieke DNS-service en het 'Make the web faster'-project kan je terug vinden op de Google blog

info
Auteur Richard IJzermans
Bijgewerkt17/12/2014 16:11
Categorie Google, Web 2.0
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏

Reacties

  • EdwinZelf
    14 januari 2011 om 9:15

    Nadeel van deze DNS provider kan ook soms zijn dat je een stream of download van een bron ophaalt die verder weg ligt dan je zou willen. Ik meen dat akamai hier last van heeft. Door gebruik van Google DNS of OpenDNS, kom je uit bij de bron data in de US ipv ergens in europa.

  • Jasper
    14 januari 2011 om 15:37

    Wij adviseren altijd de dns van je eigen provider te gebruiken

  • Michel
    15 januari 2011 om 10:21

    Het gebruik van een alternatieve DNS heeft een doel. Google’s argument is veiligheid. Wat beveiliging volgens Google betekend weet ik niet maar OpenDNS ken ik wel.
    OpenDNS is een DNS dienst waarbij je kunt aangeven welke typen content wordt tegengehouden. Dit kunnen malafide sites zijn maar ook sites die niet geschikt zijn voor kinderen/tieners. Hiervoor zijn ook tijdsblokken in te stellen.
    Een lokaal draaiende internet security tool kan dit natuurlijk ook. Een dubbele beveiliging is nooit weg en twee weten meer dan een. Bovendien is combineren van regels mogelijk.
    De DNS van je eigen provider gebruiken is natuurlijk prima, daar zijn ze voor. Wil je extra veiligheid met betrekking tot content filtering dan is OpenDNS een heel goed werkend en betrouwbaar alternatief boven de DNS van je eigen provider.

  • Biker
    15 januari 2011 om 10:44

    Met namebench.app kun je de snelheid van deze DNS servers testen. In de meeste gevallen komt dan toch de eigen provider er bij mij als snelste uit. Niettemin is OpenDNS een prachtige alternatieve dienst zoals @michiel hier al heeft aangegeven.

    http://code.google.com/p/namebench/

  • Fax
    17 februari 2011 om 12:16

    Was overgestapt van XS4ALL(adsl) naar 120 Mb. van UPC (kabel), Chrome/Safarie werd extreem langzaam in het zoeken van webpagina’s.
    Van alles geprobeerd, DNS prefetching uitschakelen, standaard instellingen, opnieuw installeren enz. Bleek toch de DNS servers van UPC te zijn.
    DNS 8.8.8.8 en 8.8.4.4 erin en alles was weer zeer snel!

  • peter zimmerling
    18 februari 2014 om 9:41

    Advies om DNS te gebruiken van eigen provider is inderdaad wel in orde als de DNS servers van de providers in Nederland niet zo brak en traag waren. Steeds loop ik in mijn werk tegen het feit aan dat er enorme vertraging is tussen communicatie van apparaten met servers in netwerken. Even een andere DNS en het smelt als ijs in de zon. En dan gebruik ik de Google DNS die helemaal in Amerika staat.

Een reactie toevoegen:

Ik ga akkoord dat deze gegevens worden opgeslagen [privacy]



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store