22 juni 2011

Het OS X inlogscherm voorzien van een screensaver

Het inlogscherm van een Mac OS X beschikt standaard niet over een screensaver. Het inlogvenster blijft op het scherm staan tot de sluimterstand van het beeldscherm of de Mac bereikt is. Met de komst van Mac OS X Snow Leopard (10.6) is het mogelijk om via een extra property list een screensaver voor het inlogscherm te activeren.

Open een OS X Finder venster en ga naar de map: Mactintosh HD ▸ Systeem ▸ Bibliotheek ▸ Screen Savers. Hier vind je een overzicht van alle beschikbare Screensavers voor het inlogscherm. Het is alleen mogelijk om één van deze Screensavers te kiezen. Zoals je ziet zijn dit de standaard Apple screensavers. Kies de screensaver die je voor het inlogscherm wilt gaan gebruiken en onthoud de naam. Let er hierbij op dat sommige screensavers eindigen op .saver en andere op .slideSaver.

Start TekstEditor en open een nieuw document. Kopieer en plak de onderstaande tekst in dit nieuwe document. druk op cmd⌘ + Shift⇧ + T om het nieuwe document plain tekst te maken. Dit is nodig omdat we een nieuwe plist gaan aanmaken waarbij geen RTF opmaak is toegestaan.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
	<key>loginWindowIdleTime</key>
	<integer>60</integer>
	<key>loginWindowModulePath</key>
	<string>/System/Library/Screen Savers/Random.saver</string>
</dict>
</plist>

De LoginWindowIdleTime geeft aan na hoeveel seconden de Screensaver actief moet worden. In dit voorbeeld is dit na 60 seconden. De LoginWindowModulePath geeft aan welke screensaver er afgespeeld moet worden. In het voorbeeld is dit de Random screensaver. Sla het document onder de naam com.apple.screensaver.plist op in de volgende directory Mactintosh HD ▸ Bibliotheek ▸ Preferences.

Wanneer je nu via  ▸ "Log user uit" uitlogt en 60 seconden wacht zul je zien dat de gekozen screensaver actief wordt.

Wanneer je de screensaver weer wilt deactiveren kun je eenvoudig de plist verwijderen.Reacties


 • HCHybrid

  22 juni 2011 om 9:33

  Vraagje; is al bekend of dit wel ‘standaard’ binnen het nieuwe OS X Lion beschikbaar is? Ik ga straks toch upgraden en kan ik me deze tijd wellicht besparen ;-)

 • Jean-Pierre

  22 juni 2011 om 15:53

  @HCHybrid ,
  Heb ik nog niet gezien in de developer versie.

 • Pascal

  10 oktober 2011 om 10:37

  Dankjewel voor de handige tip.

Een reactie toevoegen: